Оријентални преглед: Цена коју ћете платити у Украјини, председниче Обама

(Уредништво „Оријенталног прегледа“, Москва, 1. 3. 2014)

Сједињене Америчке Државе изгубиле су јуче [28. фебруара – прим. ур.] oriental-logoпропагандни рат у Украјини. Председник Обама дао је неодлучну и безумну изјаву коју је „Вашингтон пост“ насловио „Постојаће цена“ (There will be costs).

Изговорио је општа места попут: „Украјински народ заслужује прилику да одлучи о сопственој будућности“, предложио Русији да буде „део напора међународне заједнице да подржи стабилност и успех јединствене Украјине“, жалио за наводним „повредама украјинског суверенитета и територијалног интегритета“ и тврдио да „Сједињене Државе подржавају напоре (украјинских) власти и залажу се за суверенитет, територијални интегритет и демократску будућност Украјине“.

Чини се да власт САД није била спремна за развој украјинске кризе. Синхронизовано деловање нових власти на Криму (new Crimean authorities) са конференцијом за штампу (press-conference) изгнаног председника Виктора Јануковича (Victor Yanukovych) у Ростову-на-Дону дало је неспорну правну предност другој страни у Украјини, која није спремна да прихвати нелегитимну „владу“ коју је у Кијеву пре три дана поставила дивља „евро-руља“ (the rowdy Euro-mob). САД немају опипљивог начина да дестабилизују Крим, који де факто контролишу украјински анти-пучисти, док је правни статус Виктора Јануковича (шта год о њему мислили као човеку и политичару) неоспорив.

or-1

Чланак на сајту „Оријенталног прегледа”

Од самог почетка кризе у Украјини било је јасно да је циљ САД није да наметну проамерички режим у Кијеву, већ да од Украјине направи проблем у односима Русије и Европе. Крвави пир на Тргу независности организован је како би увукао Русију у вртлог украјинског хаоса. Стратези у Вашингтону мислили су да ће Москва неопрезно ући у прљаве игре Пољске, Мађарске и Румуније око „федерализације Украјине“ и уличне борбе са фашистичким бандама у Кијеву.

Кремљ је у суботу [1. марта – прим. ур.] прекинуо (broken) свој вешти политички одмор после синоћнег напада на кримски МУП у Симферопољу, које су извеле неидентификоване специјалне јединице послате из Кијева. До тог тренутка, руско „неделовање“ било је далеко снажније од хиљада нервозних потеза Кијева и изјава Вашингтона. А деловање ће бити далеко импресивније.

Од свих „заинтересованих страна“ у украјинској кризи, Русија је једина глобална сила која је показала способност да делује унутар међународног права, и да доноси одговорне и суверене одлуке.

Данашњи Крим је вероватно једини регион где се у ствари доследно примењује Устав Украјине (Constitution of Ukraine). Плебисцит о проширеној аутономији, најављен (announced) за 30. март 2014, био је расписан у пуном складу са државним законима. Руско војно присуство на Криму такође је регулисано руско-украјинским споразумом из 1997. о руској морнаричкој бази у Севастопољу (Russian Navy base in Sevastopol). Нову владу Крима, за разлику од кијевске, именовало је локално законодавство после прописне правне процедуре (legal procedure).

or-2

Проруски скуп 20.000 људи у Доњецку, источна Украјина, 1. марта 2014.

Москва има једноставну поруку за председника Обаму. Ми смо једини прави гарант суверенитета Украјине. Ми штитимо живот њеног председника, којег је изабрао народ Украјине на слободним изборима 2010, од претњи смрћу нелегитимне „нове власти“. За разлику од вас, ми се нисмо мешали у унутрашње ствари Украјине током протекла три месеца, док је ваш помоћник државног секретара делио кифле „мирним демонстрантима“ у Кијеву и псовао ваше европске партнере. Ми смо поштовали слово и дух међународног права, свиђало нам се то или не. И данас ми нудимо наду милионима Украјинаца који категорички одбацују режим „Бандериста“ [присталица Степана Бандере – прим. ур.] у Кијеву (banderist authorities in Kiev). Ми смо ти који бране право Украјинаца да одлучи сопствену будућност.

А ви ћете одговарати за милијарде долара инвестиране (billions of dollars invested) годинама у фантомски пројекат „Наранџасте револуције“ у Украјини, која је у другој инкарнацији постала „Смеђа“ (turned Brown). Ви ћете одговарати што су ваши званичници и конгресмени месецима подстрекивали (incitements) нереде и грађанску непослушност против легитимне власти у Украјини. И вас ћемо сматрати одговорним за признање кијевске „владе“ (recognition of the Kievan shady “cabinet”), која не само да нема било какву подршку украјинске јавности, већ ни средства да обезбеди минималну основу за живот и владавину права у овој земљи од 45 милиона становника изгубљеној у непостојећој „транзицији“, коју су измислили ваши пропали спољнополитички консултанти. То је цена коју ћете ви платити у Украјини, председниче Обама.

„Оријентални преглед“ (Oriental Review) је „независни Интернет портал са седиштем у Москви, усредсређен на актуелна политичка питања у Евроазији и шире“

Са енглеског посрбио: Небојша МалићCategories: Посрбљено

1 reply

Оставите коментар