Да ли ће бити рата између Русије и Украјине?

(Анатолиј Каравајев, Константин Новиков, „Газета.ру“, 2. 3. 2014)

ruska-rec-240Руске власти су легализовале примену оружаних снага на територији Украјине. Војни експерти сматрају да су гласине о свеобухватној интервенцији претеране и кажу да украјинска армија није способна за ратна дејства.

Руски војни експерти прогнозирају сценарио по коме ће се развијати ситуација у Украјини. 

Руслан Пухов, директор Центра за анализу стратегија и технологија, сматра да у овом тренутку украјинска војска није способна да пружи оружани отпор руској армији и највероватније то неће ни покушавати.

„Украјинска армија је формирана 1992. на рушевинама СССР-а. Она је била веома бројна и имала је одличну технику, али за протекле 22 године је деградирала“, истакао је Пухов. „Морал армије је константно опадао, а најбоље оружје је продавано у иностранство, у Грузију, и зато украјинска армија сада не преставља никакву силу. Армију Украјине као војну силу докрајчила су два фактора: руска војна реформа која је почела 2008. и прошлогодишњи прелазак украјинске армије на професионалну основу. У првом случају су Украјинци увидели да они и даље деградирају док Русија инвестира крупна новчана средства у одбрану и мења однос према својој армији. У другом случају је армија Украјине уместо регрута ангажовала војнике по уговору, тако да сада на Криму не служе регрути из Лавова, него локални кримски момци који уопште немају намеру да ратују против Руса.“

Експерт је поред тога истакао да је за последњих 20 година руска армија учествовала у неколико оружаних конфликата, док њихове украјинске колеге нису учествовале ни у једном.

ПАРЛАМЕНТ ОДОБРИО СЛАЊЕ РУСКЕ АРМИЈЕ НА КРИМ

Руски сенатори су тражили од Владимира Путина да заштити руско становништво Крима „од тираније и насиља“. Савет Федерације РФ (горњи дом руског парламента) одобрио је примену руских оружаних снага у Украјини као гаранцију немешања Кијева у припрему референдума који организује Аутономна Република Крим. По мишљењу експерата, тај корак ће у најмању руку изазвати бујицу оштрих осуда „агресивне политике“ Русије.

Игор Коротченко, војни експерт и главни уредник листа „Национална одбрана“, сматра да украјинска армија и полиција нису дужне да извршавају евентуалне наредбе нових украјинских власти о пружању отпора руској армији.

„Они који у Кијеву већ дају некакве оштре изјаве уствари нису легитимни, јер шта год сви мислили о Јануковичу, он је још увек легитимно изабрани председник“, истакао је Коротченко. „Према томе, наредбе које Александар Турчинов може издати армији нису легитимне, што значи да украјинска армија није обавезна да их извршава и дужна је да остане у касарнама. Исто се односи и на полицију и друге оружане структуре.“

Експерт је нагласио да одлука Савета Федерације не подразумева војну интервенцију у Украјини. „Нико не планира да окупира Украјину“, рекао је он. „Очигледно је да се у датом случају ради о формату мировне операције чијим спровођењем би се спречио грађански рат ширих размера.“

Извор: Reuters

Коротченко је позвао на опрезан однос према саопштењима медија о томе како се у Украјини већ налазе руске јединице које не припадају Црноморској флоти. „Против Русије се води информациони рат и све такве информације треба примати са резервом“, изјавио је он. „Чињеница је да је Путин добио законску могућност слања трупа у Украјину. Најбоље је да сачекамо званичне кораке Министарства одбране. Мислим да ће се и сама могућност војне операције тицати само Крима, мада није искључена и шира војна акција. Све ће зависити од развоја ситуације.“

Експерт сматра да украјинска армија у овом тренутку није способна за ратовање.

„Оружане снаге Украјине сада нису способне за ратна дејства“, уверен је Коротченко. „Готово све украјинске трупе, осим можда специјалних и десантних падобранских јединица, уопште нису у стању да предузму било какве активне кораке. Они су седели у касарнама када је свргаван Јанукович, а на западу земље су чак дозволили представницима опозиције да се докопају оружја. Према томе, ја нисам склон да третирам украјинску армију као војну силу.“

Анатолиј Циганок, директор Центра за војно прогнозирање, уверен је да највероватније неће ни доћи до војних сукоба у Украјини. „Наш потез виси у ваздуху“, каже пуковник Циганок. „Сада треба видети како ће реаговати НАТО и Кина. Ми смо заинтересовани за сарадњу са Кином, а она има негативан став према револуционарној власти у Украјини“. Експерт је повукао паралелу са уласком совјетских трупа у Чехословачку 1968, у чему је и сам учествовао. „Ја сам још пре 45 година учествовао у догађајима у Чешкој. Стајали смо у колонама три месеца: у јуну, јулу и почетком августа. Слична ситуација се може поновити и сада.“

С друге стране, Павел Фељгенгауер, војни аналитичар и сарадник вашингтонске неоконзервативне организације The Jamestown Foundation, сматра да Русија може много изгубити слањем својих трупа у Украјину.

„Чеченски рат ће изгледати као дечија игра у поређењу са ситуацијом у Украјини“, каже он. „Украјинска нација није исто што и чеченска, и нема их милион, него 40 милиона. Сада Украјинци имају против кога да се уједине“. Фељгенгауер не сумња да ће у случају војне кампање Запад увести економске санкције против Русије.

Текст је објављен уз званичну дозволу портала Руска реч. Било које друго коришћење текста без специјалне дозволе Руске речи није дозвољено.

(Руска реч)Categories: Вести над вестима

1 reply

  1. Далеко је Украјина од Ватикана, и бојим се да у евентуалном сукобу, за који се евидентно залаже папа Фрањо, не можемо очекивати да фанатичност католичких фашиста буде на нивоу оних из Хрватске. Ипак, не треба губити из вида одлучност украјинских фашиста, да не буду под било каквим руским утицајем, и просто имам осећај да би пре умрли од глади него узели понуђено парче хлеба од Руса.

Оставите коментар