Горан Николић: Изборна математика 2014 – стање средином фебруара

goran-nikolic-ekonomista-240Средином фебруара 2014 стање на политичкој позорници Србије, барем према интерним анкетама, изгледа овако. Коалиција око СНС добија око 36% гласова, ДС око 13%, СПС-ПУПС-ЈС 13-14%, ДСС 6%, коалиција око НДС 7%. Четири странке које се боре за цензус: ЛДП, УРС, Двери и СРС заједно имају 15-16%, и реалистично је да једна од њих достигне 5%. Мањине, укључујући и НОПО, добијају укупно десет мандата (од тога 4 или 5 СВМ и два, можда три, СДА). Неважећих је око 2%, док још толико узимају „микро странке“. Цена мандата је 0,338%. 

Сада прелазимо на Донтове количнике. Тако би СНС освојио 107 посланика, СПС 40, ДС 38, НДС 21, ДСС 18 и једна од четири странке које се боре за цензус а која је успела у томе 16 (мањине и НОПО имају поменутих 10 посланика).

Какву владајућу коалицију можемо очекивати? Највероватнија је коалиција СНС и НДС којој би се прикључиле неке странке мањина (СВМ и СДА највероватније). Није немогуће да се овој коалицији, предвођеној СНС-ом, прикључи и СПС. Постоји и реална могућност да уместо НДС у власти буде ЛДП, наравно ако пређе цензус (исто важи и за УРС). Могућност да се влада формира без СНС математички је могућа, али је у пракси тешко остварива. Постоји, наравно, и шанса да одређене странке из коалиција сепаратно праве Владу са СНС, али та могућност не чини се тренутно реалном. У суштини, ово заиста јесу најмање занимљиви избори од децембарских 2000.

(Блог Б92)



Categories: Преносимо

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading