Комерсант: После студентских нереда ректор Универзитета у Приштини поднео оставку

(Коммерсантъ, Москва, 9. 2. 2014)

komersant-logo-240Како јавља ИТАР-ТАСС (ИТАР-ТАСС), позивајући се на изјаву ректора дату преко једног од косовских ТВ канала, ректор државног универзитета Приштине, Ибрахим Гаши, је 8. фебруара на захтев студената  поднео оставку. Студентски немири изазвани скандалом због наводних фалсификованих дисертација трају већ читаву недељу дана. 

У главном граду самопроглашене републике Косово је током нереда рањено 29 полицајаца и ухапшена су 33 демонстранта. Тог истог дана је група студената универзитета у Приштини изјавила на конференцији за штампу да зауставља протесте који су трајали пет дана – али да ће их у понедељак наставити. Студенти су изнели захтев да ректор поднесе оставку и оптужили га за корупцију и фалсификовање научних радова. Запретили су да ће – уколико Ибрахим Гаши не напусти свој положај – захтевати оставку премијера Хашима Тачија. Претходно се јављало да се „дисертације објављују у непостојећим научним часописима, а тек после тога добијају одобрења на научним саветима“.

Опозиционе странке у парламенту су одмах реаговале, и тражиле да ректор поднесе оставку, на шта је он у први мах одговорио одбијањем да то учини. Универзитетски конфликт је изазвао уличне нереде и власти су биле приморане да почну полицијске акције. Влада је већ предложила да се контролишу сви академски радови који су под сумњом.

Са руског посрбио: Василије Клефтакис



Categories: Вести над вестима

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading