Руски министар финансија: Друга транша помоћи Украјини кад плати стари рачун за гас

Русија још није пребацивала другу траншу финансијске помоћи Украјини будући да чека испуњавање обавеза плаћања за раније испоручени гас, каже Антон Силуанов.

putin-janukovic-490

„Чекамо да украјинска страна испуни обавезу по рачунима за гас. Сума није мала. Требало је платити крајем јануара, али то још није урађено. Жељели бисмо да обострано испуњавамо наше обавезе“, рекао је Силуанов који је руски министар финансија.

Итар-Тас наводи ријечи министра да би руска страна вољела да зна „са ким од украјинских колега треба контактирати“.

Руска државна агенција подсјећа да су руски предсједник и премијер, Владимир Путин и Дмитриј Медведев, „предложили да се сачека формирање нове владе Украјине“. Раније ове године је прихваћена оставка владе украјинског премијера Миколе Азарова а тренутно дужност предсједника владе врши Сергеј Арбузов.

Истичући да пребацивање средстава Украјини није директно везано за плаћање гаса, руски министар финансија је додао, међутим, да се у области гаса односи граде између „Газпрома“ и „Нафтогаза“, а да је „Нафтогаз“ државна компанија која треба да испуњава обавезе. Силуанов је рекао да се испоруке за јануар плаћају а дуг за гас је стари.

„То није јануарски гас, то је стари дуг, који је био репрограмиран и чији је рок за плаћање требало да буде 25. јануар. Тамо је 2,7 (милијарди долара). За ову годину, колико знам, плаћање иде у складу са предвиђеним нацртом“, рекао је Силуанов.

Према његовим ријечима, према првим договорима пребацивање читаве суме финансијске помоћи Украјини у износу од 15 милијарди долара планирано је до маја ове године. Раније су украјинске власти изјавиле да очекују до краја јануара да добију другу траншу из кредита у износу од двије милијарде долара.

Путин је саопштио 17. децембра прошле године да је влада Русије одлучила да подржи привреду Украјине и у украјинске хартије од вриједности уложи дио резерви из Фонда националног благостања.

Такође, Русија је одлучила да снизи за 30 одсто цијену гаса за Украјину до 268,5 долара за хиљаду кубних метара. Руске агенције су раније данас из Сочија јавиле да су у том црноморском граду, у ком су јуче отворене Зимске олимпијске игре, у петак увече разговарали Путин и предсједник Украјине Виктор Јанукович.

(Танјуг/Фронтал)Categories: Вести над вестима

Оставите коментар