Разгибавање слободе медија: Пензионисање емисије „Ментално разгибавање“

stanje-stvari-300x250Прво је емисија „Ментално разгибавање“ крајем децембра 2013. склоњена са програма Радија Б92 због, како је саопштено, новогодишње шеме и празника – то је било објашњење зашто емисије није било од 26. децембра 2013. до 13. јануара 2014. Онда су празници, како-тако, прошли – али емисија се није враћала на јутарње таласе Радија Б92. Кроз „медијско подземље“ стизали су алтернативни гласови да би се емисија могла вратити у етар 1. фебруара ове године. Уместо враћања програма долази до његовог „пензионисања“, како су на свом блогу објавили аутори Дарко Митровић и Марко Степановић (ДарМар): преносимо њихово саопштење а са сајта Двери једно од могућих објашњења зашто је неким медијским посленицима пензија увек близу.

А. Л. 

 „Ментално разгибавање“ и одлазак у пензију

Поштовани слушаоци, другари, сарадници и пријатељи,

dar-mar

После непуних 5 година рада и стварања „Менталног разгибавања“, емисије уз коју сте се будили, а надамо се и смејали, морамо да вас обавестимо да одлазимо онако како смо се и појавили, изненада. Желимо да вас обавестимо да разлог нашег повлачења није лоша слушаност јер смо и даље у самом врху. Нашли смо најприхватљивије и најбоље решење за нас, а то је споразумни раскид уговора који смо имали са радијом Б92. Поред тога одлучили смо да „Ментално разгибавање“ заслужује да буде упамћено онако какво је оно било и да немамо право да га уништимо било каквим изменама. „Ментално разгибавање“ је било и биће глас народа који је говорио кроз ДарМар.

Управо из тих разлога решили смо да „Ментално разгибавање“ пошаљемо у пензију, превремену или не, показаће време. Не желимо да емисију више развлачимо по радио станицама и тиме нарушавамо  углед који је стекла временом.

dar-mar-3

Са званичног Фејсбук профила емисије Ментално разгибавање

Сада је све на вама,време је да покажете да сте ментално разгибани и да не дозволите да ико манипулише вама.

Још једном вам се од срца захваљујемо што сте нас слушали.То је било обострано, јер како каже главни јунак Црног Бомбардера, ми смо имали потребу нешто да вам кажемо,а ви да то слушате.

Заувек ваш ДарМар

(Сорабија, 4. 2. 2014)

Истина о „Менталном разгибавању“ – Укинути због „прања“ Вучићеве биографије

Јутарњи програм “Ментално разгибавање” од јутрос се не емитује на радију Б92. Дарко Митровић и Марко Степановић за “Блиц” кажу да је емисија за сада неће бити емитована до 13. јануара.

– Имали смо састанак са челним људима Б92. Не могу пуно да откривам јер смо у незавидном положају. До 13. јануара неће бити емисије, за даље још ништа не знамо. Званично објашњење које смо добили је да смо “скинути” због празничног програма – каже Дарко Митровић за “Блиц”.

Иначе, познати радијски двојац је вест о прекидању емитовања најпре објавио на Твитеру уз коментар да је емисија скинута “са програмске шеме радија Б92 због неприкладних политичких тема”.

dar-mar-2

Са званичног Фејсбук профила емисије Ментално разгибавање

У званичном саопштење које смо добили са Б92 стоји да ће “прелазак из старе године у нову, као што су раније најавили, бити обележен новогодишњим садржајем.”

– Празнични ритам са телевизије преносимо и на радио Б92. Од данас, 26. децембра, па све до 13. јануара 2014. године, на заслужени одмор одлазе емисије “Ментално разгибавање”, “Бракус од 3 до 5”, “Хулахоп”, “Кажипрст”, “Дневник”, “Живот као такав”… – стоји између осталог у саопштењу.

УНС-у је Марко Степановић, један од аутора емисије, рекао да су их „синоћ око 20 часова позвали са радија и питали да ли ћемо сутра у емисији причати о Александру Вучићу. Потврдили смо и након сат времена јављено нам је да сутра не долазимо на посао и да смо на предновогодишњој паузи до 13. јануара“.

Из емисије емитоване 25. 12. 2013.

Он додаје да им је јутрос на састанку речено да је „у питању нова концепција радија, а не политика“.

„Ми у то не верујемо, мислимо да је у питању политички утицај и покушај цензуре. У поретходних неколико дана говорили смо о Вучићевој женидби и трпели смо притиске“, каже Степановић за УНС.

Извор: Блиц/УНС

(Сајт Двери, 26. 12. 2013)Categories: Противу цензуре

Оставите коментар