РТ Балкан: У израелским нападима у појасу Газе дневно погине 136 деце

У Ираку је за 14 година убијено 3.100, у Сирији за 11 година 12.000, у Авганистану за 12 година 8.099, у Јемену за 7,5 година 3.700, у Украјини за 21 месец 510, у Гази за 30 дана убијено 4.100 деце

Фото: Танјуг/АП/Хатем Али

Министарство здравља Хамаса саопштило је данас да је најмање 10.812 Палестинаца убијено у израелским нападима на појас Газе од 7. октобра.

Од укупног броја убијених је чак 4.412 деце, пренео је Гардијан.

Портпарол Агенције УН за децу, УНИЦЕФ-а, Џејмс Елдер, изјавио је раније да је Газа постала „гробље хиљада деце“.

О овом паклу на земљи за све становнике појаса Газе, а посебно најмлађе, довољно говори статистика деце убијене у конфликтним зонама.

Убијена деца у ратним областима (Извор: РТ Балкан)

У Ираку је за 14 година, у периоду од 2008. до 2022, убијено чак 3.100 деце, што је за 1.300 мање од броја деце која су страдала у Појасу Газе за само 30 дана.

Рат у Сирији је за 11 година, закључно са 2022, однео је живот 12.000 деце. У овој држави је, у просеку, дневно страдало троје деце. Број најмлађих који свакога дана погину у Гази је 45 пута већи – 136.

УНИЦЕФ је упозорио да ће број жртава наставити да се повећава ако се не прекине рат у Гази, и да ће деца у густо насељеној палестинској енклави бити у још већој опасности.

Израелски министар одбране: Наредио сам потпуну офанзиву на Газу, боримо се против животиња у људском облику

„Од почетка непријатељстава у појасу Газе УНИЦЕФ је међу првима апеловао да се одмах прекине сукоб, како би могла да се доставља помоћ и да се ослободе деца која су отета. Као и многи други, апеловали смо да се престане са убијањем деце. Деца умиру јер не могу да добију медицинску помоћ која им је потребна“, упозорио је портпарол УНИЦЕФ-а Џејмс Елдер.

Међутим, како је рекао, претње по живот деце „нису само бомбе и ракете“, јер смртност новорођенчади од дехидрације представља растућу претњу у енклави, пошто се у Гази тренутно производи свега пет одсто потребне количине воде, пошто већина постројења за десалинизацију не ради због оштећења или недостатка горива.

Према његовим речима, то представља велики проблем, јер су, у недостатку пијаће воде, деца приморана да пију слану воду, што проузрокује различите здравствене проблеме.

Скраћивање наслова и опрема: Стање ствари

(РТ Балкан, 9. 11. 2023)Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

1 reply

  1. Обрни-окрени, од оне Кјубрикове сцене из „Одисеје у свемиру“, кад онај мајмун са тољагом убија другог, ништа се под капом небеском није променило. Највећа тољага и данас ведри о облачи!

    8
    1

Оставите коментар