У израелском бомбардовању уништена православна Црква св. Порфирија из петог века, има мртвих и повређених

Црква светог Порфирија је православна црква која се сматра трећом најстаријом на свету. Налази се у старом делу Газе. Изграђена је 425. године, а рестаурирана 1856.

Рушевине Цркве св. Порфирија у Гази (Фото: Волстрит журнал/Али Џадала/Анадолија/Гети)

Православна Црква светог Порфирија у појасу Газе уништена је у израелском бомбардовању, а има и жртава, јавила је грчка јавна телевизија ЕРТ, позивајући се на Министарство унутрашњих послова у појасу Газе.

Прошле недеље је било навода да је црква уништена ракетном ватром, али су они касније демантовани.

– Министарство унутрашњих послова у Гази пријавило је урушавање грчке православне Цркве светог Порфирија као резултат израелских напада и потврдило присуство повређених људи који су се склонили у цркву. Према ЕРТ-у, у цркви је било већином деце и жена – додаје се.

Како је јавио дописник Ал-Џазире из града Газе, најмање две особе су погинуле, а многи су повређени.

Епископ Јерусалимске православне цркве, архиепископ тиберијадски Алексије, рекао је грчкој телевизији ЕРТ да у нападу на Грчку православну цркву у појасу Газе има погинулих.

– Погодили су канцеларије и улаз у цркву. Испалили су ракету и цела зграда се срушила. Унутра је било много хришћана, од којих су многи повређени, а имамо и мртвих – рекао је архиепископ, који је био у бомбардованој цркви.

– Требало би да довезу булдожере да видимо колико је људи испод рушевина – рекао је он и додао да у цркви живи више од 400 људи.

Црква светог Порфирија стара је 1.616 година, а постала је уточиште за расељене због израелског бомбардовања, свих вера. Трећа је најстарија црква у свету.

Такође, најмање 10 људи је погинуло у израелском ваздушном нападу који је у четвртак увече погодио стамбену зграду у централном појасу Газе, саопштили су здравствени званичници болнице за мученике Ал-Акса.

У ваздушном нападу у Деир ал-Балаху такође је рањено најмање 35 људи, рекли су здравствени званичници. Међу погинулима и рањенима има деце, наводе званичници. Циљна структура била је троспратна стамбена зграда, рекли су здравствени званичници и сведоци.

Из Израелских одбрамбених снага незванично је саопштено да се спроводи истрага.

Према првим, непотврђеним информацијама, циљан је објекат који се налази уз саму цркву, а дошло је до урушавања дела богомоље.

Опрема: Стање ствари

(РИА Новости/Тајмс оф Израел/НСПМ, 20. 10. 2023)

Јерусалимска православна црква: Израелски удар на ове објекте представља ратни злочин који се не може игнорисати

Црква и њене помоћне зграде отвориле су врата недужним цивилима, посебно женама и деци, који су изгубили своје домове као резултат израелских ваздушних напада, саопштила Јерусалимска патријаршија

Рушевине Цркве св. Порфирија у Гази (Фото:РТ/Абед Халед)

Мохамед Абу Селмија, директор болнице Шифа, рекао је да су десетине повређене у Цркви светог Порфирија, али није могао да наведе прецизан број погинулих, јер је много људи затрпано испод рушевине.

Палестинске власти навеле су да су цркву погодиле израелске снаге и да није било упозорења да ће бити нападнута.

Јерусалимска патријаршија осудила је напад.

Десетине рањених у ваздушном нападу на зграду православне Цркве светог Порфирија у округу Ел Зајтун у граду Газа. Погинула је једна девојчица, а очекује се да ће бити више жртава.

У цркви су се скривали расељени хришћани и муслимани.

Црква светог Порфирија је православна црква која се сматра трећом најстаријом на свету. Налази се у старом делу Газе. Изграђена је 425. године, а рестаурирана 1856. Поред ње се налази џамија „Катиб ел Вилаја“, изграђена у периоду 1334-1335. године.

Православна црква у Јерусалиму описала је бомбардовање њене парохије у Појасу Газе као „ратни злочин“ и окривила Израел за напад, саопштила је Јерусалимска патријаршија у петак.

„Јерусалимска патријаршија најоштрије осуђује израелски ваздушни удар који је погодио територију њене цркве у граду Гази. Патријаршија наглашава да су сама црква и њене помоћне зграде отвориле врата недужним цивилима, посебно женама и деци, који су изгубили своје домове као резултат израелских ваздушних напада на стамбене четврти који трају протеклих 13 дана. Удари на ове објекте представљају ратни злочин који се не може игнорисати“, наводи се у саопштењу цркве објављеном на њеном сајту.

Десетине људи могло би бити заробљено испод рушевина Цркве светог Порфирија у Гази, уништене израелским бомбардовањем, објавио је лист Нафтемпорики у петак позивајући се на изворе у Гази.

Према извештају, цркву је бомбардовао Израел касно у четвртак.

„Према изворима у близини, десетине Палестинаца вероватно је погинуло испод рушевина једне од најстаријих цркава у Гази. Већина убијених су парохијани, који су спас од ваздушних удара потражили у историјској згради Цркве светог Порфирија, и расељени из северних и јужних делова Газе“, пише лист.

„Они [извори] процењују да је око 1.000 људи нашло склониште у цркви, школама и другим објектима у Гази“, наводи се у извештају.

Опрема: Стање ствари

(Спутњик/Восток/НСПМ, 20. 10. 2023)Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

3 replies

 1. Па, не улазећи у детаље, има се утисак да су ово речи (о томе како ће Русија (?) платити), и рушење цркве дела потпуно помахниталих људи. Срушити цркву из 5. века, то је ипак озбиљан знак потпуног губитка елементарних својстава homo sapiens-a! Оставља без речи! Зар је могуће да неко чији је народ у историји проживео такве грозоте сада поступа исто тако? Не желим то да верујем, не желим да схватим да тако мудар народ не види куда то све води!

  7
  5
 2. Руси су народ који је преживео грозоте – 60 милиона страдалника у оба Светска рата . Зато се не понашају као крвници већ витешки и људски . Зато су они мудар народ , а Јудејци од свог настанка вијају само новац . Мало је у њих духовности а много самохвалисања и дрскости . Они никако да схвате да одавно нису Божији народ и никада више неће бити , јер је Господ „ раскинуо савез “ са њима . Уосталом , сви добро знамо чији долазак они чекају .

  16
  3
 3. Нису јевреји ништа преузели после рата од нациста. Не, грешите. Они су одувек били нацисти, најгори крвници. Ако ми не верујете, мало неку књигу, рецимо, стари завет или талмуд, у шаке па проверите. Нормалан човек може само да се згрози. Они само настављају своје вековно понашање. Одвратна држава, у правом смислу нацистичка.

Оставите коментар