Кејтлин Џонстон: Израелске службе прошле седмице нису имале појма, ове знају гдје се све крије Хамас

Како израелске обавјештајне службе нису откриле припреме Хамаса за напад чак ни послије упозорења египатске службе

Илустрација: Сајт Кејтлин Џонстон

(Страница Кејтлин Џонстон, 13. 10. 2023)

Занимљиво је како Израел прошле седмице није имао појма шта Хамас спрема, а ове знају сваку џамију, школу и болницу у којој се Хамас крије.

Кад живите под империјом лажи, траже вам да повјерујете у пуно глупости. Најглупавије што од нас очекују да повјерујемо ове седмице је да су израелске обавјештајне службе истовремено толико неспособне да их је суботњи Хамасов напад затекао потпуно неспремне, али и толико способне да све зграде које уништавају својим непрекидним бомбардовањем имају везе само с Хамасом.

Израз „мета Хамас“ преплавио је општила посљедњих неколико дана у вези с текућим нападима на Газу у којима је до тренутка писања текста убијено више од 1.500 Палестинаца, од којих су трећина дјеца.

„Израел спроводи нападе широких размјера – мета Хамас“, стоји у наслову Си-Ен-Ен.

„Израел спроводи ,напад широких размјераʻ – мета Хамас“, стоји у наслову на Еј-Би-Си њузу.

„Израел каже да је досад бацио 6.000 бомби – мета Хамас“, стоји у тексту Вашингтон поста.

Извор: Klix.ba

Бого мој, Израел мора да види сваки педаљ у Гази кад знају да је свака од тих шест хиљада бомби циљала „мету Хамас“, а не и цивилне зграде.

Гдје је такав савршен увид у стање био кад се Хамас спремао за напад користећи моторне параглајдере, дронове и чамце на невеликом окруженом копненом појасу? Како израелске обавјештајне службе нису откриле припреме за напад чак ни послије упозорења добијеног од египатске службе? Како су тако спектакуларно заказале да се према извјештајима чак и Хамас зачудио размјерама успјеха своје операције? Је ли заиста разумно вјеровати да су били слијепи код очију спрам Хамасовог дјеловања прошле седмице, али да ове седмице имају око соколово?

Предсједник Бајден изјавио је у сриједу да је важно да „Израел дјелује у складу с ратним правом“, што је звучало као празна прича и смоквин лист, чак и прије него је савјетник за националну безбједност Џејк Саливан одбацио било какве „црвене линије“ које Израел не смије прећи у Гази.

У то не вјерују чак ни апологете империје из главних медија. Тако Ендру Ворд из Политика, у тексту чији је спонзор Локид Мартин, каже да је „свиреп контранапад Израела лако разумљив“ с обзиром на жестину Хамасовог напада, и додаје да „Бајденова администрација хоће да се Израел током свог одговора на варварски напад Хамаса придржава ратног права, али изгледа да их Јерусалим не слуша“.

„Преплављују нас извјештаји који доводе у питање тврдње Израела да избјегавају цивилне жртве“, пише Ворд. „Мете ваздушних напада су џамије, болнице и школе, као и домови здравља и кола хитне помоћи.“

„Становници Газе, од којих многи не подржавају Хамас и његову тактику, немају се куда склонити јер је појас под опсадом“, пише Ворд. „Ситуација је толико лоша да је Црвени крст рекао да постоји ризик да се болнице, ионако на ивици са залихама материјала, струјом и водом, претворе у мртвачнице.“

Подразумијева се да се Израел не придржава ратног права. Чак се ни не претварају. Хјуман рајтс воч управо је објавио саопштење у ком критикује употребу муниције од бијелог фосфора не водећи рачуна о цивилном становништву, а израелски безбједносни званичник рекао је за израелску штампу да је план израелске војске да претвори Газу у „град шатора, без зграда“.

Све ово су јавно доступне информације, али западна штампа довољно је безобразна да употребљава израз „мета Хамас“ описујући израелско бомбардовање Газе. Једини разлог за такво поступање је ширење пропаганде.

Тврдњу да Израел гађа Хамас уништавајући зграде у Гази додатно поткопава чињеница да се Хамасови борци крију у подземним склоништима током бомбардовања. Како је новинарка Шармин Нарвани објаснила на Твитеру, „Хамасови кадрови у Гази живе под земљом, поучени безбројним израелским бомбардовањима. Једини људи у Гази које израелски терористички авиони сада масакрирају су палестински цивили и израелски ратни заробљеници“.

Пол Крејг Робертс: Напад Хамаса има призвук рушења кула близнакиња у САД 11. септембра 2001.

У стварности и тврдња да су израелске обавјештајне службе биле затечене Хамасовим нападом и тврдња да Израел као мету има само Хамас веома су сумњиве и ваља их добро провјерити. Израел се никад није суздржавао од убијања палестинских цивила, и нема разлога да се буде сигуран у то да израелске службе нису дозволиле напад да би оправдале дугогодишње намјере попут елиминације Газе као палестинске територије. Обе ове тврдње можда су погрешне, али с мог становишта није ни мало вјероватно да су обе истините.

С енглеског посрбило, скратило и опремило: Стање ствариCategories: Посрбљено

Tags: , , ,

1 reply

  1. Кејтлин Џонстон, Хвала Богу је успешно избегла, процес друштвено-медијске лоботомије.
    Њена перцепција је људска, или здраво-разумна.

Оставите коментар