Никола Н. Живковић: Разбијен мит о непобедивости Израела и његове војске

Израел бележи преко 250 убијених цивила и војника. А то је незабележено у историји ове земље, која је основана пре нешто више од седам деценија. Израел није ни слутио да су Палестинци способни за такав војни подвиг

Фото: Tanjug/AP Photo/Oded Balilty

7. октобар

Пред спавање прегледах вести дана и нашао да је почео рат између Палестинаца и Израела. То је, ево, судбина човека када живи мирно и спокојно на селу! Може да почне и пропаст света, а сељак да то уопште и не примети.

Укратко. Палестинци су са подручја Газе у праскозорје напали Израел, булдожером разбили жичану ограду и упали на териториј Израела, а при томе су убили неколико израелских војника. На снимцима се види да су уништили и један израелски тенк. Недалеко Газе, у Израелу, освојили су мало погранично место, а за таоце су узели десетак израелских цивила и војника. Истовремено су са подручја Газе испалили неколико стотина ракета по Тел Авиву, Јерусалиму и још неким местима у Израелу.

Фото: Tanjug/AP Photo/Fatima Shbair

Оно што је најинтересантније јесте да је чувена израелска обавештајна служба, чини се, потпуно затајила. Ово је највећа војна победа Палестинаца од времена када је Израел окупирао ове територије. За свега пола дана Израел, по сопственом признању, бележи преко 250 убијених цивила и војника. А то је незабележено у историји ове земље, која је основана пре нешто више од седам деценија. Израел уопште није могао да слути да су Палестинци способни да ураде такав војни подвиг. Најважнији резултат, по мени, јесте чињеница да је разбијен мит о непобедивости Израела и његове војске, односно да Палестинци нису способни да пруже Израелу озбиљнији отпор.

До ових података сам дошао гледајући вести са израелских, арапских, енглеских, руских и америчких медија.

Из ДневникаCategories: Писма из Жумберка

Tags: , , ,

5 replies

 1. Поштовани господине Живковићу!
  Веома ценим све ваше чланке који су се појавили на овом порталу.

  “До ових података сам дошао гледајући вести са израелских, арапских, енглеских, руских и америчких медија.”
  Поставља се питање, ко од овога свега има користи? Не личи ми никако да ће то бити Арапи које из неког разлога зову Палестинцима.
  Па ево и ја сам пратио неке изворе који ми делују веродостојно:

  https://revolver.news/2023/10/ron-paul-hamas-was-created-by-israel-and-the-us-to-counteract-yasser-arafat/

 2. @ Миле

  Па ево и ја сам пратио неке изворе који ми делују веродостојно:

  https://revolver.news/2023/10/ron-paul-hamas-was-created-by-israel-and-the-us-to-counteract-yasser-arafat/

  Нисте видели да код нас постоји то већ посрбљено?

  https://stanjestvari.com/2023/10/10/ron-pol-izrael-i-sad-stvorili-hamas/

 3. Ово је израелски 11. септембар. Америка гомила бродове и носаче. Иако Хезболах није почео напад, већ се воде борбе на граници са Либаном. “Зове” се и циља Иран. Иран и арапске земље неће због палестинских Арапа да зарате са Израелом. Што се мене тиче, и једни други нам нису наклоњени, па нека гину.

  10
  4
 4. @ Стање ствари

  Захваљјем се Стању ствари на обавештењу.
  Нажалост у данашњем свету лаж и подвала су постале норма.
  Ево још једног човека који се не устеже да отворено каже ко су мама и тата тог малог монструма и чему он служи.
  https://m.youtube.com/watch?v=ne7Rsa7vba0
  Сада Хананци имају одрешене руке ( бар што се запада тиче) да преору ” тај појас” не остављајући ни камен на камену.
  Наравно да то неће бити истребљење из западне визуре него “легитимно право на одбрану”.
  Али други не требају имати илузија то је резервисано искључиво за нас и за наше вазале.
  Остали уколико се дрзну биће ” приведени к познанију права” као што смо и до сада радили толико пута.

  10
 5. “Људи који не уче из искуства, остају деца”, рекао је мислилац. Наши несрећни посетиоци овог сајта ништа нису научили из историје. Нисте хумани и већи људи због тога што жалите невине жртве са обе стране. Лажно је то и кратковидо гледање на ствари. Светом не доминира хуманизам. Тиме не водите рачуна о интересима сопственог народа. Јер сваки од њих, па чак и када се ради о деци, су потенцијална опасност за нас. Одрашће и бити као и други, мање-више. Зар сте заборавили шта је крајњи циљ ислама ? Уосталом, њих треба да жале и о њима воде рачуна њихови ближњи и сународници. За Израел је ваљда јасно, он тера низ длаку Америма. Чак и снабдева оружјем и муницијом Укре. Међутим када већ инсистирате на хуманизму, осудите ово: дечак, стар 8 година, умро је од срчаног застоја. То не би била посебна вест да није био нашприцани промотер корона вакцина, а отац и деда су му лекари. Чисто убиство. Израел је једна од најшприцанијих држава, ако не и најшприцанија. Ми нисмо ни на који начин допринели њиховом сукобу. Међутим, изненадио ме је позив КК ” Партизан, “Макабију”, да утакмице у Евролиги игра у Београду. Само нам је требало да будемо мета, и да неки фанатик се распуца или звекне бомбу и направи покољ. Срећа, па нису прихватили.
  П.Н.
  Како су говорили Римљани: mors tua vita mea. Треба мислити о томе.

  14

Оставите коментар