Далибор Шкорић: Идеолошки подсетник са речником најважнијих појмова

Најважније је бити успешан (SUCCESSFUL). У новом поимању појма успех се не мери „тамо“, већ „овде“, у сопственом рачуноводству. Није питање какви су плодови, већ колики је поврат

Фото: shutterstock.com

Од 2000. године на овамо сви смо похађали један исти курс да бисмо научили неке важне истине света у који смо примљени на вересију. Као прво: најважније је бити успешан (SUCCESSFUL). Вероватно више ни на дрвећу нема врабаца до којих ова благовест није стигла. Али ово није онај стари појам који је некада нешто друго значио. Некад је успешан могао бити наставник који је знао да заинтересује децу и добро их научи, да одвоји важно од неважног, буде деци узор и примером их васпитава, кога су волели и памтили цео живот, или лекар који је много људи излечио, утешио, охрабрио, чак иако нико за њих двојицу није чуо, иако су возили Заставу 101 и једва могли да приуште седам дана на овом најближем мору. То је превазиђено.

У новом поимању појма успех се не мери „тамо“, већ „овде“, у сопственом рачуноводству. Није питање какви су плодови, већ колики је поврат. Односно поврат представља једине плодове који се узимају у обзир. Успех мора имати материјалну компензацију и друштвену евалуацију, а мери се и у разлици у односу на околину. Ако пустимо ову мисао даље, схватамо да човек, по новоме, може бити успешан на два начина: 1. ако он иде горе, или 2. ако други иду доле, пошто је релативни референтни систем постављен између самих такмичара, а не негде изван (или изнад) њих. Овде само прети опасност да неко почне да прижељкује да око њега крену да цркавају краве, а да његове све буду на броју, јер се тако ствара жељени размак, а не мора ништа да ради (није ваљда да и таквих људи има?!!). Ко оствари ово он је победник (WINNER) и избегао је најгори могући сценарио, а то је да буде губитник (LOSER). Једном речју почиње да доминира (TO DОMINATE). Међутим, то није тако лако, потребно је пре свега бити активан (ACTIVE) и не само активан, већ и про-активан (PRO-ACTIVE) и свим проблемима на овом путу приступати агилно (AGILE). Заправо и не постоје проблеми, већ само изазови (CHALLENGES) и различита искуства (EXPERIENCES), па је потребно развити и адекватан начин мишљења (MINDSET), који ће пре свега бити оличен у позитивном ставу (POSITIVE ATTITUDE). Ко ово све успе, добиће (од послодавца наравно, као најмање ћелије система, који координира како посао, тако и вредности и компензације) услове за квалитет живота (QUALITY OF LIFE), чиме ће постићи како пословну афирмацију (AFFIRMATION), тако и испуњеност (FULFILLMENT) на путу свог животног развоја (DEVELOPMENT). Тада може да се извали негде (LOUNGE), наручи наргилу с укусом ваниле, или ако води здрав животни стил (LIFESTYLE) онда боље зелени чај заслађен стевијом (јер је шећер опаснији од осиромашеног уранијума пошто се о њему много више говори). Има све услове за потпуни зен и остварење равнотеже са космосом и прожимање његовим енергијама. Научили смо да комуницирамо асертивно (ASSERTIVE), са самосвешћу (SELF AWARENESS), знајући своја права (RIGHTS) и имајући увек у виду своју вредност (SELF ESTEEM).

Открили смо и Другога са његовим потребама и схватили колико нам је свима потребна љубав (❤️😍), као и шта је то заправо. То је на пример кад се направи оно срце прстима. И немати ништа ни против кога и његовог избора, на пример да скочи са зграде. Ко си ти да му намећеш своје? Можда се он/она/оно идентификује (IDENTIFY) као птица. Честитати жени годишњицу брака преко Фејсбука и написати хани, ај лав ју, са срцима и смајлијима, иако је у другој соби. Љубав је кад волиш партнера. Мислим… партнера. Љубав је кад волиш децу. Мислим… волиш. Љубав је кад волиш животиње и дозвољаваш им да улазе у твој пословни простор (PET FRIENDLY). Зато буди веган (GO VEGAN!), јер свиња и пиле су твоји пријатељи. Љубав према човечанству почиње од стицања свести о глобалном загревању (GLOBAL WARMING), које не стварају војни млазни авиони, већ људи, па би требало мање да се рађају. Љубав је кад си толерантан, неки кажу да је то скоро исто што и равнодушан, али они наравно не разумеју, јер немају довољно љубави. Зато таквим хејтерима (HATERS) поручујемо: оно… као… типааа… смрт фашизму, мат’ри… победићемо вас уз осмех… ево овако:

Извор: Д. ШкорићCategories: Да се ја питам

Tags: , , , ,

3 replies

 1. Svaka čast Dalibore Škoriću.
  Svaka ti je na MESTU.

  Ako moja malenkost sme ili se usuđuje da doda sledeće i to samo i isključivo u vezi
  „pohađanja“ kurseva od 2000 godine pa sve do dan danas pod nazivom DUŠEVNA HRANA onda je to:

  Fakat ili
  Činjenica

  da NAS „kur.aju“ stalno i uporno sve
  „vrste“ eksperata ili stručnjaka za SVE i SVAŠTA svakodnevno preko SVIH medija za SVE generacije i za SVE u našim svakodnevnim životima a SVE to u IME našeg
  DOBRA i BOLJEG života u „ljubavi“ i „harmoniji“ prvo NAS samih sa sobom a potom sa SVIMA na SVETU.

  Ako smem da kažem.

  Moja HRANA je ČORBASTA a NE i
  NIKAKO ZRNASTA.

  17
 2. Одлична колекција идиотизама! Ово треба имати на уму кад год се зачудимо – зашто нам се све ово догађа.
  ПС: Препоручујем свима да одгледају и одслушају “спихолошкињу” која нам маестрално објашњава како се хендла са нашом децом.

  21
 3. @ Ганимед
  Једна слична „спихолошкиња“ [да искористим Ваш израз] држала ми је семинар о „асертивности“ за „просветне раднике“ [лака поента је да не дугујете ништа ни ученицима ни родитељима, никад не морате да им се јавите и уопште „не дозволите да вас смарају“]. После два дана испирања мозга, на крају ми је остало само питање: да су наши преци знали за „асертивност“ да ли бисмо имали иједног свеца?!

  22
 4. Ова свештеница световне духовности тј психолог је скоро убедљива, све је логично и рационално, баш као код сатане. Све су лажне идеје увек мешавина истине и лажи. Истинити део је у функцији рекламе, да заинтересује и спусти гард, да би се прогутало. Кад помешаш 900 грама чоколаде и 100 грама измета, шта добијеш? Кило измета. Систем лажи, о коме текст говори, који је створен да бисмо учествовали у игри завршиће као и свака лаж, која увек живи само док се у њу улаже. Сад се улаже доста, медији и сва култура производе жеље и моделе понашања, корпорације нуде реализацију, центри моћи смернице да се све дигне на виши ниво. Безброј је оних који раде неки душеубијајући посао за партију или компанију да би отишли на Малдиве на дајвинг јер им је то учитано преко тв-а, или да купе некој својој Јовани Ролекс да би их волела. Међутим, кад се смањи улагање, појавиће се опет други систем вредности, мање релативан и везан за идеологију, време и културу а више за неке друге истине и вредности. Тада ће многи сами себе да превреднују, многи ће се успешни осетити врло неуспешни, увучени у туђу игру, схватиће да правих плодова немају, а да је време прошло и да је касно за нове почетке.

Оставите коментар