Република Српска: Три деценије од страдања петнаестогодишњег српског хероја Споменка Гостића

Поводом тридесетогодишњице погибије најмлађег одликованог борца Војске Републике Српске служен парастос у порти Спомен-храма Рођења Пресвете Богородице у Добоју

Споменко Гостић (Фото: Снимак екрана)

Најмлађи одликовани борац Војске Републике Српске Споменкo Гостић погинуо је на данашњи дан пре 30 година на озренско-маглајском ратишту, те је тим поводом данас служен парастос у порти Спомен-храма Рођења Пресвете Богородице у Добоју.

Споменко Гостић рођен је 15. августа 1978. године у Добоју, а као припадник Војске Републике Српске погинуо је од гранате 20. марта 1993. године, недалеко од свог села Јовићи на планини Озрен. Тада је, осим њега, живот изгубило још пет српских војника, преноси РТРС.

Судбина, чини се, никада није имала добре планове за голобрадог младића којег историја памти по надимку „Мали Обилић“.

Отац га се одрекао када је Споменко имао четири године, а мајка храброг српског петнаестогодишњака је преминула почетком 1992. године. Свега неколико месеци касније, граната је убила Споменкову баку испред њихове породичне куће. Као сироче, Споменко се придружује српској војсци, којој служи до последњег дана.

Према речима и сећањима његових сабораца, из 3. Озренске бригаде ВРС, био је невероватно храбар, вредан и способан за своjе године.

Погинуо jе 20. марта 1993. године од хаубичке гранате испаљене са неприjатељског положаjа на коту Висић, код Јовића, на Озрену заједно са још шест војника, сабораца.

Неколико месеци пре погибије наишао је на мину док је коњском запрегом развозио храну по линији, када је и лакше рањен.

Млади херој са Озрена добио је спомен-бисту у Добоју која је 20. марта 2014. године постављена у порти Спомен-храма Рођења Пресвете Богородице.

Чланови Удружења дјеце погинулих бораца „Наслеђе“ Републике Српске из Бијељине обновили су 2017. године споменик на месном гробљу Горњи Улишњак, а добојски уметник Дени Божић осликао је мурал са Гостићевим ликом у Улици војводе Степе у Добоју.

Спомен-кип Споменка Гостића постављен је 24. августа 2021. године у порти Манастира Светог Николе у Петрову.

О Споменку је снимљен четрдесетпетоминутни документарни филм Споменко на вјечној стражи и написана књига Споменко и Озрен, чији је аутор Миле Савић.

Фото: Епархија зворничко-тузланска

Свештеник Растко Максимовић је на парастосу рекао да је одата захвалност Гостићу и свим див-јунацима страдалим у последњем Одбрамбено-отаџбинском рату.

Након парастоса, венац је пред спомен-бистом Споменка Гостића у порти Спомен-храма положио потпредседник добојских Младих социјалдемократа Алекса Мирчетић који је истакао да грађани Републике Српске, поготово млади, не смеју да забораве на жртву Гостића.

Опрема: Стање ствари

(РТ Балкан, 20. 3. 2023)Categories: Преносимо

Tags: ,

Оставите коментар