Лајчак са Ескобаром: Договорити начине примене споразума европског плана за Србију и тзв. Косово

Специјални изасланик ЕУ се састао са америчким колегом, а тема разговора очигледно је био европски план који Србија није потписала

Габријел Ескобар и Мирослав Лајчак (Извор: Твитер)

Заменик помоћника америчког државног секретара Габријел Ескобар и специјални изасланик ЕУ за дијалог Мирослав Лајчак сагласили су да је важно договорити се о начинима примене европског предлога а за нормализацију односа Београда и Приштине, као и да је неопходно да се спроведу сви постигнути споразуми између Београда и Приштине.

О састанку двојице званичника и посредника у дијалогу, известио је Лајчак на свом Твитер профилу, дан након разговора са председником Србије Александром Вучићем, премијером привремених приштинских институција Аљбином Куртијем и шефом ЕУ дипломатије Жозепом Борељом у Бриселу.

Бивши министар за КиМ Горан Богдановић: Ево шта пише у мапи пута о којој се разговарало у Бриселу

Током тог скупа, иначе, Србији и „Косову“ је представљен такозвани европски план за нормализацију дијалога две стране, али, упркос спремности Куртија да документ потпише, и тога што Лајчак и Ескобар већ размишљају како да тај план спроведу у дело, Србија тај документ није парафирала.

„После јучерашњег састанка на високом нивоу, амерички заменик помоћника Ескобар и ја смо сели да координирамо кораке уочи следећег састанка. Сложили смо се су важни договор о модалитетима имплементације, као и да је потребна примена свих постојећих споразума“, написао је Лајчак на Твитеру.

Следећи састанак у оквиру дијалога Београда и Приштине одржаће се 18. марта у Северној Македонији.

Лајчак је иначе, пред сам састанак у Бриселу практично припретио Србији да европски план прихвати.

„Одбијање тог предлога би значило одбијање нормализације односа и одбијање европског пута, на то би реаговале САД, међународна заједница и ЕУ и не желим да улазим сада у то које би биле негативне последице. Мислим да је свима јасно да се не говори ‘не’ Европској унији и Америци посебно ако можемо тиме добити стабилизацију, нормализацију односа између Србије и Косова, стабилизацију атмосфере на Балкану и убрзани европски пут“, рекао је Лајчак.

Допуна наслова и опрема: Стање ствари

(РТ Балкан, 28. 2. 2023)



Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , ,

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading