Енглеска: Англиканска црква размишља да избаци „Оче наш“ из Молитве Господње

Повод је тврдња свештенице Џоане Стобард да поједини свештеници хоће да ословљавају Бога не употребљавајући мушке замјенице да би били „инклузивнији“

Свештеница током службе у Англиканској цркви (Извор)

(Самит њуз, 8. 2. 2023)

Англиканска црква разматра изостављање израза „Оче наш“ на почетку Молитве Господње и упућивање свештенства да се суздржава од употребе мушких замјеница кад говори о Богу, пише енглески Телеграф.

Повод је тврдња свештенице Џоане Стобард да поједини свештеници хоће да ословљавају Бога не употребљавајући мушке замјенице да би били „инклузивнији“.

У тексту се наводе ријечи епископа Мајкла Ипгрејва: „Већ неколико година, у сарадњи с Комисијом за вјеру и поредак, разматрамо употребу џендеризованог језика у погледу Бога.“

Јула прошле године, Англиканска црква одбила је да дефинише шта је жена, наводећи да немају такву дефиницију у својим књигама.

С енглеског посрбило, скратило и опремило: Стање ствариCategories: Посрбљено

Tags: , ,

5 replies

 1. Ja odbijam da definišem pojam :
  Engleska.
  Ja odbijam da definišem pojam:
  Engleska Anglikanska Protestanska Crkva.
  Ja odbijam da definišem pojam:
  Inkluzivni “LGBTDMUFHCYXZWQ+-$£€ NAŠ”.

  Navodim da nemam i nisam našao takvu definiciju u NI jednoj jedinoj knjizi u zadnjih oko 2000 godina.

  Jedinu definiciju koju sam uvek nalazio u svim knjigama koje NISU štampane ili izdavane od strane OSTRVA zvanog Engleska je:

  OSTRVLJEN.
  OSTRVLJANIN.
  OSTRVA.
  OSTRVLJENOSTI.

  Radi “inkluzivnosti” molim čitaoce da MENJAJU po “zamenicama” gore navedena četiri pojma da bi se “zadovoljila” inkluzivnost
  inkluzivnosti inkluziviranja.

  17
  1
 2. Црква Енглеске је у оквиру Англиканске цркве и члан је Светског савета цркава, као и СПЦ. Имајући у виду ову њихову небулозу, али и мноштво других небулоза, сличних овој или горих од ње, у оквиру ССЦ, присећамо се стихова пророка Давида:
  “БЛАЖЕН човек који не иде на веће безбожника, и на пут грешника не стаде, и на седалиште погубника не седе” и поново се питамо – зашто је СПЦ још увек у том друштву?
  Рекло би се да још мало, врло мало, па ће доћи време када поново испунити друга реч из Светог Писма, која се периодично, кроз историју Цркве, испуњавала: “Сви који хоће побожно да живе у Христу Исусу, биће прогањани”. Сви који не буду ишли “низ длаку” свету, не буду се саобразили овом веку и његовим ставовима, сви традиционалисти илити конзервативци, биће, и од стране православних (што већ сада православни екуменисти говоре) проглашавани фанатицима и непријатељима човечанства. Па ћемо и ми схватити зашто је пут у Живот (Царство небеско) узан, тесан, тегобан, трновит. Господ нек нам је свима у помоћ!

  24
  1
 3. “А Дух изричито каже да ће у последња времена неки отпасти од вере слушајући духове преваре и науке демонске” – Апостол Павле (1 Тим. 4:1)

  17
 4. ” … и поново се питамо – зашто је СПЦ још увек у том друштву?”

  Вероватно зато што је онај ко је блокирао спровођење одлуке Сабора СПЦ из 1997. о иступању СПЦ из ССЦ и даље “сива еминенција” СПЦ.

  http://borbazaveru.info/content/view/1422/30/
  http://www2.filg.uj.edu.pl/~wwwip/postjugo/texts_display.php?id=514

 5. Нама не треба да буде проблем то шта англиканци говоре и раде већ то што их многи који себе сматрају православним називају- црквом, а они то нису јер постоји само једна, света, саборна и апостолска Црква- Православна, а остало су верске заједнице.
  Сатана се поиграва са онима који себе називају хришћанима а немају Духа Светога и преко њих покушава да понизи Христа и на начин који је наведен у тексту, и (наводним) рукополагањем и проглашавањем за ,,свете” особа које служе на саблазан, и на разне друге саблажњиве начине, а неки од православних му, на жалост, у томе помажу кварећи Символ вере (што подлеже анатеми Светих отаца) прихватањем (чак и саборском одлуком) да се ту ради о некаквим другим црквама што је јерес, јер, по Символу вере, ми у њих не верујемо.
  Друга могућност је да се ради о прихватању протестантске ,,теорије грана” где је Једна, света, саборна и апостолска Црква, заправо- невидљива, а видљиве су само њене гране, а то су, уз Православну Цркву, и све остале верске заједнице које себе називају црквама, а то је опет- јерес.
  Ово питање би се морало у СПЦ што пре покренути, ако никако другачије, а оно путем тужбе против оних архијереја који исповедају постојање више цркава јер је то еклисиолошка јерес.

  13

Оставите коментар