Миодраг Лекић мандатар, САД против формирања нове владе Црне Горе

Скупштина има право да саставља владе. Овај закон је помогао да се то реализује и остајемо при томе да је Ђукановић прекршио Устав, истакао Лекић

Миодраг Лекић (Фото: Саво Прелевић/Вијести)

Миодраг Лекић мандатар за састав нове владе Црне Горе

Скупштина Црне Горе констатовала је да је лидер Демоса Миодраг Лекић мандатар за састав нове владе.

Предсједник Скупштине Црне Горе Данијела Ђуровић рекла је да су, након што је предсједник државе Мило Ђукановић одбио да прогласи мандатара, испуњени услови из члана седам измјена Закона о предсједнику.

Лекић је захвалио за потврђено повјерење и рекао да ће ово бити црногорска влада, јер је изабрана на изборима у Црној Гори и њу је изабрао парламент у Црној Гори.

Он је нагласио да је Ђукановић имао Устав, ако није хтио да поштује Закон и прогласи мандатара.

– То би државу учинило озбиљнијом. Скупштина има право да саставља владе. Овај закон је помогао да се то реализује и остајемо при томе да је Ђукановић прекршио Устав – истакао је Лекић.

Један од лидера Демократског фронта Андрија Мандић рекао је данас на конференцији за новинаре да ће Влада бити формирана врло брзо и да ће предсједнички избори бити расписани 20. јануара.

Мандић сматра да ће Скупштина већином од 41 посланика изабрати нову владу на челу са Миодрагом Лекићем и да ће то урадити врло брзо и истиче да је 41 потпис зауставио могућност опструкције и кршења Устава.

– Новогодишње и божићне празнике ћемо искористити за договор. Вјерујем да ће бити изабрана влада. Мислим да би било неодговорно да не завршимо посао који смо започели – рекао је Мандић.

РТРС, СРНА

(РТРС/Срна/Искра, 29. 12. 2022)

Америка против формирања нове црногорске владе

Амбасадорка Сједињених Америчких Држава у Црној Гори Џуди Рајзинг Рајнке поновила је став САД да нову црногорску владу не би требало формирати на основу спорних измена Закона о председнику Црне Горе.

Рајнке је у разговору са председницом парламента Данијелом Ђуровић изразила забринутост због дубоке политичке и институционалне кризе у којој се Црна Гора налази, саопштено је из Скупштине Црне Горе, преноси РТЦГ.

Америчка амбасадорка је поручила да су САД спремне да помогну да се тренутна ситуација превазиђе у што скоријем року.

Џуди Рајзинг Рајнке и Данијела Ђуровић (Фото: Скупштина ЦГ)

Она се сагласила са Ђуровић да је попуњавање Уставног суда основни предуслов за решавање свих других проблема и камен темељац на којем треба даље градити црногорску демократију.

„Указујући на мишљење Венецијанске комисије, Рајнке је поновила став Сједињених Држава да нову Владу не би требало формирати на основу спорних измена Закона о председнику Црне Горе”, наведено је у саопштењу.

Рајнке је нагласила да су изазовне околности кроз које Црна Гора пролази последњих месеци јасно показале да су држави потребне функционалне институције, укључујући Скупштину, које ће радити пре свега у корист грађана.

Ђуровић је рекла да је задовољна сарадњом и политичким дијалогом Црне Горе и САД који се заснивају на пријатељским основама, уз континуирани развој како на билатералном, тако и на мултилатералном плану.

Како је саопштено, Ђуровић је казала да је неопходно што хитније комплетирати Уставни суд, као највишу судску инстанцу у држави, која је предуслов за решавање свих отворених питања.

Опрема и скраћивање: Стање ствари

(Политика, 29. 12. 2022)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

Оставите коментар