Миша Ђурковић: Унук Милана Стојадиновића у посети Београду

Хуан Радоњић, син Стојадиновићеве ћерке Љиљане и Душана Радоњића, некадашњи министар у влади Аргентине, директор и уредник часописа „Ел економиста”, био у Београду после 49 година

Хуан Радоњић у посети Министарству спољних послова (Фото: Лична архива)

Почетком овог месеца, мој Институт и ја имали смо прилику да на леп начин заокружимо један мали, али чини ми се за ову државу значајан пројекат који смо отпочели још пре једанаест година. Наиме тада смо се сетили да се у октобру 2011. навршава тачно пола века од смрти Милана Стојадиновића, председника краљевске владе Југославије до 1939, кога су најпре држали годину дана у кућном притвору, а затим у фебруару 1941 у Солуну предали Енглезима да га ови одведу на Маурицијус. Тамо су га држали чак до 1948. године. Наредних тринаест година до смрти провео је у Аргентини јер му је било забрањено да до краја живота дође у Европу.

Организовали смо лепу конференцију, уз присуство Миланове сестричине Љиљане Пекић и њене породице и након тога припремили и објавили зборник „Милан Стојадиновић: политика у време глобалних ломова”. И сам наслов требало је да покаже не само историјски значај ове личности, већ и актуелност његових идеја, посебно начела неутралности у спољној политици.

Том приликом успоставио сам контакт са Милановим унуком Хуаном Радоњићем, сином Стојадиновићеве ћерке Љиљане и Душана Радоњића. Хуан, некадашњи министар у влади Аргентине, тада је био директор и уредник часописа „Ел економиста”, који је Милан основао убрзо након доласка у Буенос Ајрес. Било је то прво оглашавање Хуана у нашој јавној сфери. Све то је покренуло нови талас интересовања за лик и дело Стојадиновића и судбину његове породице у Аргентини, па се већ формирао прави мали тим истраживача који се тиме баве. Ми смо недавно објавили књигу Бојана Симића „Стојадиновић у Аргентини” са оригиналним документима и лепим прегледом ове тематике о чему су читаоци Политике могли да читају и у фељтону.

Ове контакте са Хуаном обновио сам у мају ове године приликом посете Буенос Ајресу. У два наврата имали смо прилике врло детаљно да разговарамо о разним питањима, како приликом заједничке посете гробници породице Радоњић–Стојадиновић на патрицијском гробљу Реколета, тако и приликом моје посете редакцији „Ел економиста”, где сам упознао и новог уредника, Хуановог сина Алехандра. Чини се да сам био довољно убедљив у покушају показивања да овде постоји озбиљан интерес за наслеђе његовог деде, па је Хуан почетком октобра са ћерком Мартином посетио Београд. Био је то први долазак после 1973.  године, дакле после тачно 49 година.

Миша Ђурковић: У Аргентини је све Бока или Ривер

Овај његов боравак од неколико дана заиста се може окарактерисати као историјски. Хуан је био у посети Министарству спољних послова, где га је министар Селаковић најпре примио у прилично дугу аудијенцију, а затим и позвао на ручак у резиденцији, где смо у пријатном и садржајном разговору провели још више од два сата. Државни секретар Старовић је направио туру кроз министарство, показујући и музеј министарства и друге делове у којима се налазе слике Милана. Господин Радоњић је обавештен о иницијативама да деда добије улице са својим називом у родном Чачку и Београду и о још неким предлозима тога типа. Још важније, могао је да чује лично од министра зашто се наслеђе Стојадиновића данас у Србији сматра веома живим и актуелним.

Осим тога организовали смо леп сусрет на нашем институту са колегама историчарима заинтересованим за ову тематику. Биле су ту колеге са неколико института и чули смо заиста корисну и лепу размену питања, одговора, дилема и преосталих задатака за ово истраживање.

У неком емотивном смислу врхунац ове посете био је одлазак у кућу Милана Стојадиновића, која је данас седиште Задужбине Хиландара. Захваљујући љубазности директора задужбине господина Миливоја Ранђића провели смо пар сати у обиласку, сликању и разговору. Хуан је 1969. прошао поред куће и направио слике споља, али је ово први улазак и обилазак. Чуо је пуно о историји куће после Другог светског рата, о реконструкцијама које су рађене направљен је и леп контакт и договор о размени слика.

Као резултат ове посете договорили смо и рад на новом издању мемоара „Ни рат ни пакт”, а господин Радоњић је након сусрета са старим пријатељима Бранком Анђићем и Јелом Баћевић, отишао пун лепих утисака и са великом жељом да се брзо поново врати са остатком породице, те да помогне у подстицању трговинске, економске и културне сарадње Београда и Буенос Ајреса.

Опрема: Стање ствари

(Политика, 17. 10. 2022)Categories: Преносимо

Tags: , , ,

6 replies

 1. Све је то лепо, али…

  Не треба осуђивати некога за поступке својих предака, но било би добро знати какав је однос Хуана Радоњића према споразуму његовог деде са поглавником Павелићем из 1954. године. Ма шта ко иначе мислио о Стојадиновићу, овај споразум са Павелићем га је коначно и потпуно дискредитовао. Можда је г. Ђурковићу било непристојно да пита г. Радоњића, али то јесте нешто што би српска јавност требало да зна.

  https://sr.wikipedia.org/wiki/%D0%A1%D0%BF%D0%BE%D1%80%D0%B0%D0%B7%D1%83%D0%BC_%D0%9F%D0%B0%D0%B2%D0%B5%D0%BB%D0%B8%D1%9B%E2%80%94%D0%A1%D1%82%D0%BE%D1%98%D0%B0%D0%B4%D0%B8%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%B8%D1%9B

  10
  1
 2. И у чему је овде „поанта“, господине Ђурковићу?
  Оставивши чланак недореченим, бацисте нам коску не били смо се поклали око места Стојадиновића у историји. Недоречен је јер је његов унук потпуно небитан, куда иде, где се налази, шта ради… за сада.
  Слажем се са Еугеникосом: колико год да је Стојадиновић био финансијски геније, дефинитивно се исписао из српске историје оним споразумом са Павелићем.

  12
  1
 3. За ове што наоадају Стојадиновића да се нешто разјасни.И Павелић и Стојадиновић биули су емигранти и као такви небитни.Стојадиновић је рат провео у избеглиштву и вероватно није знао размере усташког покоља.Постоји прича да је Стојадиновић био организатор убиства Павелића.Колико је тачно не знам.На крају крајева потпис никоога не обавезује.

  1
  7
 4. The Real Odessa – How Peron brought the Nazi war criminals to Argentina – Uki Goni. Knjiga je izasla 2002 I na vise strana opisuje se Stojadinovic. Izmedju ostaloga da je panjkao Srpsku emigraciju u Argentini , Amerikancima. Knjiga ima I besplatno za download.

 5. Душан Буковић:

  НЕШТО О СПОРАЗУМУ 1954 ГОДИНЕ ИЗМЕЂУ МИЛАНА СТОЈАДИНОВИЋА, МАСОНА – РОТАРИЈАНЦА И ХРВАТСКОГ РАТНОГ ЗЛОЧИНЦА АНТЕ ПАВЕЛИЋА, АГЕНТА ЛОНДОНСКОГ ИНТЕЛИЏЕНС СЕРВИСА

  “Од Загреба па до Чачка, гласаћемо сви за Мачка, боље Мачак да нас гребе, нег Стојадин да нас ј..е“

  Тако је певала англофилска Удружена опозиција у Србији уочи Другог св. рата.

  Милан Стојадиновић (Чачак, 1888 – Буенос Аирес, 1961), политичар, масон, ротаријанац, филокомуниста и филофашиста, у свакој чоби мирођија, припадао је Народно Радикалној Странци, истакнути масон и ротаријанац (Види: Editorial Staff, Proceedings twenty-sixth annual convention of Rotary international, Mexico City, Mexico, June 17-21, 1935, Chicago, 1935; Editorial Staff, 27th annual convention of Rotary international, Atlantic City, N. J., U.S.A., June 22-26, 1936, Chicago, 1936).

  Стојадиновић је започео политичку и финансијску каријеру први пут кад је постао министар финансија у Краљевини СХС 1922, у влади Николе Пашића, затим у влади Богољуба Јевтића 1934. године. Од 1935 до 1939. године био је претседник владе и министар спољних послова. Ухапшен је без икакве кривице у току 1940. године на захтев енглеског лакеја кнеза Павла и одређено му је место принудног боравка у Руднику, а 18. марта 1941. године предат је Енглезима у Солуну, који су га пребацили на острво Маурицијус, где су га држали у заточеништву од 1941 до 1948. године. Од 1948 до 1961. године живео је у Аргентини.

  Стојадиновићева спољна и унутрашња политика није одговарала геополитичким плановима Коминтерне, Интермариума, енглеског Форињ офиса и америчког Стејт департмента. Није одговарала ни извесној подјармљеној београдској, масонско-марксистичкој, луциферској и рајетинској елити, која је на челу са кнезом Павлом Карађорђевићем у извесној мери радила за Коминтерну, Интермариум и англо-амерички естаблишмент на раслојавању и уништавању Срба (Види: Биљана Живковић, Разговор са др Србољубом Живановићем – Геноцид над Србима још увек траје! „Печат“, Број 109, Београд, 9. април 2010). Зато су спољни србски непријатељи стварали између осталих и „мањинска питања“ и „хрватско питање“ преко којих су плански спроводили анти-србске програме и пројекте. Сатанизовали су србски народ као „хегемонистички“ и „окупаторски“. Потпаљивали су подјермљене, реакционарне и револуционарне скупине, подземне покрете и организације у Краљевини Југославији, коју је требало разбити. Између осталих спољних србских непријатења, истицали су се и залуђени комунисти-интернационалисти, који су позивали Хрвате и на оружану побуну.

  Такође, имајући на уму да су Енглези 1938. године захтевали од кнеза Павла, масона, витеза ордена Подвезице, намесника у англо-америчкој колонији Краљевини Југославији, између осталог и Стојадиновићеву елиминацију (Види: James I. Bray and C. G. Marshall, Pathfinder, Washington, D.C., Dec. 17, 1938, стр. 9; Мита Димитријевић, Ми и Хрвати – Хрватско питање, 1914 – 1939 – Споразум са Хрватима, Београд, 1939; Robert William Seton-Watson, The background of the Yugoslav dictatorship, The Slavonic Review, Vol. X. No. 29, December 1931, London, England; Redakcioni odbor, R. W. Seton-Watson i Jugoslaveni – Korespodencija 1906-1941, Vol. I-II, Zagreb – London, 1976).

  У ствари на тз. „хрватском питању“ и на тз. „федеративном решењу“ у Краљевини Југославији радили су и извесни подјармљени београдски рајетини, луциферови шегрти, денационализовани и дегенерисани агенти Коминтерне, Интермариума, Стејт Департмента и „најбољи експерти“ Форињ офиса у Лондону. Зато није ни чудо што нас је све снашло и како смо прошли у изгубљеном и трагичном двадесетом столећу у којем је сав цех платио ни крив ни дужан наш несрећни, обесправљени, потлачени и окупирани србски народ (Види: Филис Оти (Phyllis Auty), Југославија у британским строго поверљивим документима – У вртлогу „хрватског питања“, НИН, бр. 1123, Београд, 16. јул 1972; Phyllis Auty, Yugoslavia with 95 illustration and 2 maps, London, 1965; Phyllis Auty, Tito, New York, 1972; Stephen Clissold, A short History of Yugoslavia from early times to 1955, Cambridge, England, 1966; Stephen Clissold, Whirlwind – An account of marshal Tito’s rise to power, London, England, 1949).

  Познато је, да је Стојадиновић за време боравка у Аргентини ступио у контакт са Брозовим дегенерисаним и денационализованим рајетинским естаблишментом у Београду, који је прокоцкао све што је србски народ остварио у Балканским ратовима и Првом светском рату. Ступио је у везу и са хрватским ратним злочинцем Антом Павелићем, са којим је склопио некакав „споразум“ у току 1954. године.

  Шта је о овоме „споразуму“ мислио проф. Радоје Л. Кнежевић, масон, уредник лондонског листа „Поруке“, који је обичавао да каже: „једном масон, увек масон“, око којег су се окупљали извесни чланови „Југословенског Одбора“ и масони идолатристи, окултисти, ритуалисти и униформисти бивше Краљевине Југославије, видимо у овом чланку који је објављен под насловом „Вођа и поглавник“, који дословно гласи…

  ВОЂА И ПОГЛАВНИК

  Г. Милан Стојадиновић ушао је у нашу политичку историју као Претседник Владе за период јуни 1935 – фебруар 1939. Под њим је почела темељна промена спољне политике и ударило се правцем који ће његов посланик привести логичном завршетку – потписивању Тројног пакта, војном савезу са Силама Осовине против слободнога света. Језива лакомисленост г. Стојадиновића ретко кад је дошла да пунијег изражаја него јануара 1939. Кад му је Ћано рекао на Бељу о намери Италије да ликвидира албанску државу, он је, бележи Италијан, „изгледао смрачен, затим се раскравио, и говорио о подели Албаније као најбољем решењу“. (Дневник, 19 јануар 1939.) То је била његова реакција на тежњу Италије да закорачи на Балкан! У унутрашњој политици , Стојадиновићево претседниковање значило је три и по године полицијског насиља, политичких прогона, финансијских скандала, необуздане личне рекламе. Ако су потоци жуборили, звезде сијале и овце се јагњиле, заслуга за то припадала је Претседнику-Батлији. То су била времена униформисане мангупарије, у зеленим кошуљама и са Вођиним ликом на марамицама; мангупарије која је на принудним зборовима скандирала Во-ђа! Во-ђа! Во-ђа! – што су скрђени, озлојеђени намештеници и радници, померањем нагласка, осветнички претварали у Ђа-во! Ђа-во! Ђа-во! Поткрај свога везирства г. Стојадиновић био је дошао на колосалну идеју, да српско-хрватске односе среди на тај начин, што би покушао да националистичку Мачекову странку туче – својим савезом с Антом Павелићем, организатором убиства краља Александра. По том плану, Југославија, поприште Кнежеве самовоље, имала је да буде постепено претворена у кондоминиум два фашизма. Изгледало је довитљиво: Стојадиновић паша, Павелић субаша, кнез Павле сведен на Виктора Емануела, а Мусолини покровитељ и врховни господар. Свилен гајтан, послат по жандарму у глухо доба једне зимске ноћи, прекратио је остварење ове замисли.

  Г. Стојадиновић воли да се позива на Николу Пашића, кочопери се као његов политички следбеник. Грубљи фалсификат тешко је замислити. Уза све своје мане, Пашић је био војник народне слободе, ратовао с краљевима, носио ланце и тресао престолима, повијао се и усправљао, и никад није испуштао из вида интересе државе, идеал о народу као источнику и увору сваке власти. Он ће остати као једна од најкрупнијих фигура у политичкој историји Србије. Г. Стојадиновић, пак, био је навек без идеја и без принципа. Левантински сараф по менталитету, њему је било стало једино до власти ради посла. Његов претходник г. Б. Јевтић био је смењен зато што је чврсто продужио ону спољну политику која је уживала општу подршку народа, политику која је у пуној солидарности са Западним Силама, државама Мале атанте и Балканског споразума, имала најсигурније јемство за обезбеђење Југославије. Г. Стојадиновић није био изложен ризицима те врсте. Он је повео ону спољну политику коју му је диктирао кнез Павле. Као сви властољупци који немају правих уверења а без корена су у народу, он је на Дввор гледао као на искључиви извор власти, и према вољи диспенсатора власти подешавао своја схватања. Све време био је гаваз Кнежеве диктатуре. Између њих двојице пукло је не на неком крупном начелном питању, већ због поделе личне власти. Никола Пашић, кога г. Стојадиновић обеђује као свог „великог учитења“, увек је у опозицији растао; г. Стојадиновић се спухао као пуждрави дечји балон чим му је Двор милост отказао.

  Отпре неколико година г. Стојадиновић борави у Буенос –Ајресу, Аргентина. Ту је окружен, као некад римски патрицији клијентима, малим двором чанколиза привучених сећањем на оглотке с трпеза из старих дана. Они су му дочарали сан о негдашњој слави. Његова грандоманија поново је избила. У Српској застави, продужењу Времена, недавно се могло читати како је г Претседник благоволео „примити у аудијенцију“ управу неког српског удружења. Прогласио се „Вођом аргентинских Срба“. Пробудиле су му се политичке амбиције. Вампире се Кнез и г. Цветковић: зашто се неби и промешкољио и закашљао и он? Дошао је на мисао да обнови своје побратимство с Антом Павелићем, који је у међувремену – током окупације – неколико стотина хиљада Срба поклао, неколико стотина хиљада покатоличио, и толико натерао у бегство преко Дрине. Усташки часопис Избор објавио је, у свесци за јули 1954, разговор који су његови уредници имали са г. Стојадиновићем 29 јула о решењу српско-хрватских односа. Г. Стојадиновић их је, пишу, дочекао „са симпатичним смијешком“ и ословио: „Ви сте уредници Павелићева Избора?“ Упитао је да ли су „за вермот или шљивовицу“. Они су се одличили за чашицу „српске и хрватске шљивовице“, – ма да би и вермот био исто толико символична веза између њих. На питање да ли је он за стварање „Велике Србије као Независне Српске Државе“, тј. да ли је за разбијање Југославије, г. Стојадиновић је изјавио: „Свакако да сматрам, да је то једини и најбољи пут да се заштите интереси и будућност српског народа…“ А како он гледа, наставили су уредници Избора, „на тежње хрватског народа, које су тежње једнодушно изражене у жељама свих хрватских политичких фактора од неког значаја, а то је Независна Хрватска Држава Хрватска?“ Одговор: „Оно што ја тражим за српски народ, не могу а да не признам и хрватском народу… Ја сам уверен да ћемо овим путем доћи до резултата, да се најзасд учини крај досадашњем међусобном уништавању…“

  Ту сад стаје прича.

  Реакција целе српске штампе у емиграцији била је оштра и до крајности неповољна по Стојадиновића. Чак и они Срби који су за раскид државне заједнице са Хрватима због покоља у НДХ, згрозили су се што се могао наћи Србин вољан да врховног усташког убицу прими као партнера за било какву акцију. Доказ је не само нескрупилозности, него и политичког и моралног слепила, што г. Стојадиновић није уочио тај прости факат: да би појава Павелића и његових чаруга на југословенском простору учинилча да сви ножеви сену и све пушке плану. Ма како се развијали односи између Срба и Хрвата, једно остаје извесно: да Срби никада неће хтети никакве разговоре са Павелићем.

  Усташе данас, са својим надбискупом Шарићем и својим фратрима, – лишени могућности да људским очима као купинама пуне котарице за Поглавника, – научили су се проповедницима „мирне раставе“ између Срба и Хрвата, „без пролијевања крви“. Како би се то могло да постигне? „Велика Хрватска“ и „Велика Србија“ међусобно се искључују: обе би имале да обухвате један исти, широк простор, насељен и Србима и Хрватима. Пресељење? Али, ко би имао да се купи са својим прњама и да се сели? „Међусобно уништавање“ о коме говори г. Стојадиновић вршено је кад је заједничке државе нестало: српско-хрватског затирања није било ни пре 1941 ни после 1945. Мир и напредак могућни су једино у заједничкој држави, у којој Велика Хрватска допире до Ђевђелије, а Велика Србија до предграђа Трста. Иначе, раставе без крви могло би да буде само ако један од два сепаратизма безусловно капитулира пред другим. Је ли се г. Стојадиновић обавезао да прими Велику Хрватску од Суботице и Земуна низ Дрину до под Ловћен и до ушћа Бојане? Или је пак Павелић, који је као од шале био теслимио Далмацију Италијанима, помирен већ с тим да се Велика Србија протегне линијом Д. Михољац – Сисак – Ријека – Копар? Ко је од њих двојице положио оружје пред другим? И хоће ли нам у неком идућем Избору да открију и главну ствар: како су смислили да оживе Хитлера и Мусолинија, са свом њиховом моћи, да би свој договор о разбијању Југославије могли ма и привремено привести у дело? Јер та држава, наша отаџбина и данас и јуче без обзира на режиме који се смењују, жива је и жилава стварност. О њу су се многи зуби поломили; поломиће се. Њен опстанак неће угрозити разни злочинци о чијим ће се нељудствима причати с ужасом кроз векове, и који знају да их у слободној Југославији чека неумитни мач правде. Њу неће моћи да уздрма ни ћудљивост неких политичких првака из ХСС који су једног дана жустри републиканци, а другог дана дају се именовати од Двора указним сенаторима; који једне године вичу своје уверење да је Југославија, и то Краљевина Југославија, потреба и за Србе и за Хрвате и за Словенце, а друге године се залажу за Хрватску Републику до Дрине и – уз помоћ Арнаута, топовско месо неке нове Усташије, – за рат са Србима до истраге. Ти испади подивљалих националиста истутњаће се у ветар. Разбор народа од 17 милиона душа умеће да одбрани свој највиши интерес, заједничку државу. Сепаратисти ће имати или томе да се приклоне, или да скончају у избеглиштву.

  Та истина мора бити прилично јасна и Павелићу и г. Стојадиновићу. Чему онда тај њихов иступ руку под руку?

  Вреди забележити да је Споразум Павелић-Стојадиновић дошао као наручен за потребе италијанске политике. Он је, згодном подударношћу, објављен у тренутку кад је у Риму било стало да отежа свако, ма и најпосредније укопчавање Југославије у одбрамбени систем Запада, и да до максимума повећа своје шансе пред решење Тршћанског питања. Риму није било довољно да на Југославију указује као непоуздану због комунистичког режима у њој: Зар је Италија, до пре неку годину под фашизмом а данас с најмоћнијом Комунистичком странком у Европи, мање врбов клин него Титов режим? Риму је било потребно да се Југославија свету прикаже као нестабилна и ефермена државна творевима, стално пред опасношћу од унутрашњег распада. Извесни утицајни кругови у Италији још се нажалост нису ослободили духа којим је био прожет Мусолинијев режим. Ништа не научивши из несреће кроз коју је прошао италијански народ, они се још увек опијају сном о Истри, Далмацији, Албанији. За остварење тих освајачких планова, главну сметњу претставља југословенска држава. Павелић и сепаратисти свих боја Риму су добро дошли као оруђа у борби за продирање на Балкан. Они се пуштају с ланца и напујдају кад год то захте неки италијански интерес: 1934, 1941 и ево сад 1954. Отуда публицитет, преко сваке мере, који је италијанска штампа дала изјавама та два политичка мртваца, Вође и Поглавника. Јавност Великих Демократија, међутим, није ни главе осврнула на ту игру марионета италијанског империјализма: Глумци су већ изадутирани, а трик сувише добро познат.

  (Види: Вођа и поглавник, „Порука“, Орган Југословенскох Народног Одбора – Jugoslav National Committee, уредник проф. Радоје Л. Кнежевић, бр. 54, 1. новембар 1954, London, England).

  Не упуштајући се ни у какве друге коментаре у овом контексту подсетили бисмо читалаку публику и на један протест претсеника СНС, Миле Радаковића, против споразума Стојадиновић-Павелић, који гласи…

  ПРОТЕСТ ПРЕТСЕДНИКА СНС, БРАТА МИЛА РАДАКОВИЋА, ПРОТИВ СПОРАЗУМА СТОЈАДИНОВИЋ-ПАВЕЛИЋ

  Недавно објављени споразум између бившег претседника југословенске владе, Милана Стојадиновића и поглавника бивше Хитлерове и Мусолинијеве „Независне Државе Хрватске“ у Буенос Аиресу, Аргентина, побудио је гнушање од стране свих српских организација у Америци и Канади. Око 200.000 организованих Срба и Српкиња једнодушно су осудили „пакт о миру“ између Стојадиновића и вође хрватских крволочних фашиста – усташа Павелића, који су се, према вестима из Мадрида, Шпанија, споразумели за заједничку сарадњу са циљем „образовања заједничког фронта противу маршала Тита“.

  Срби и Српкиње Северне Америке осудили су овај пакт, кроз уста брата Миле Радаковића, претседника најјаче српске организације Српског Народног Савеза као „безначаја“ истичући, да сви поштени и добри Срби „немају никакве везе са овим споразумом“.

  Брат Миле Радаковић упутио је веома оштар протест, преко канцеларије Савеза, познатим новинарским агенцијама А. П. и Ј. П., истичући да је Павелић као слуга Хитлеров за време такозване „Независне Државе Крватске“ поубијао око 700.000 Срба, укључујући и децу у колевкама, на поменутој територији.

  Стојадиновић, који је збачен као претседник југословенске владе, био је протеран због подржавања про-нацистичке политике, која се завршила потписивањем пакта са Хитлером у марту 1941 године. Овај пакт је одбачен од стране Срба после изведеног државног удара 27 марта исте године, заједно са ненародном владом Драгише Цветковића и Мачека која је споразум потписала.

  Брат Миле Радаковић између осталог рекао је:

  „Ниједан родољубиви Србин који се сећа догађаја из Другог светског рата неће и не може имати ништа заједничког са потписницима пакта у Буенос Аиресу, нити са самим пактом.“

  Претседник С. Н. Савеза је истовремено подвукао да је Српски Народни Савез „бескомпромисан противник Титове комунистичке владе у Југославији“.

  Опозиција С. Н. Савеза Титовом режиму нема ништа заједничког са анти-комунистичким ставом потписника пакта, ракао је брат Радаковић и продужио:

  „Наша организација је анти-фашистичка исто тако као и анти-комунистичка. Ми ћемо продужити нашу борбу против поробљивачког Титовог режима без помоћи Павелића и Стојадиновића.“

  Став Српског Народног Савеза како по унутарњим тако исто и по спољним питањима следују, у главном све српске организације у Америци и Каади. То је израз осећања српског народа и српских организација.

  (Види: Протест претседника СНС, брата Мила Радаковића, против споразума Стојадиновић-Павелић, „Американски Србобран“, Орган Српског Народног Савеза , бр. 11302, 1. фебруар 1955, Pittsburgh, Pa., U.S.A.).

  5
  1
 6. Postoje cinjenice o Stojadinovicu, koje se ne mogu pobiti. Posto je vec angazovan tim da pise o zivotu Stojadinovic ne sumnjam da ce izgladiti njegovu proslost za divljenje . Ko placa taj tim? Huan ili osiromaseni Srbi? Ako ovako nastave jos ce ispasti da je pomagao Mossad da uhvate Ajhmana . Sta radi novac? Nikoga ne napadam, zao mi je onih koji puze za udoban zivot.

Оставите коментар