Од наредне школске године измењени уџбеници за биологију за осми разред

Уџбеници прате програм, али се мора водити рачуна да ученици осмог разреда немају потребна предзнања из области психологије и социологије, која се стичу средњим образовањем, став је Националног просветног савета

Извор: ifamnews.com

Радна група Завода за унапређивање образовања и васпитања, формирана на захтев Министарства просвете, науке и технолошког развоја, утврдила је да треба исправити недостатке у седам од осам одобрених уџбеника за биологију за осми разред основне школе, а који се односе на „биолошки смисао адолесценције“.

Завод ће упутити образложење издавачима Клет, Завод за уџбенике, Едука, Дата статус, Герундијум, Вулкан издаваштво и Нови Логос који су дужни да у одређеном року доставе заводу исправљен рукопис уџбеника, саопштило је министарство.

На седници Националног просветног савета повучен предлог о „родно осетљивом“ језику

Стручна комисија проверила је наводе који су се чули у јавности, а који се односе на одређене интерпретације у овим уџбеницима, наведено је у саопштењу.

Министарство наводи да је у складу са процедуром, претходно затражило и мишљење Националног просветног савета, који је потврдио да уџбеници прате програм, али да се мора водити рачуна да ученици осмог разреда немају потребна предзнања из области психологије и социологије и да се та знања стичу током средњег образовања, преноси Танјуг.

С обзиром да министар и ЗУОВ дају мишљење на основу тумачења научних чињеница консултовани су и Српско биолошко друштво, као и све катедре биолошких факултета.

Опрема: Стање ствари

(Политика, 4. 10. 2022)

Profesorka Biljana Stojković o najavi izmena u udžbeniku biologije: Crkva pobedila nauku

Profesorka Stojković, inače članica komisije koja je radila predlog programa biologije za osmi razred, ocenila da je „politika opet nadvladala struku“ i da je ovo „kapitulacija države pred crkvom“

Биљана Стојковић током „перформанса“ „Moje telo = moja autonomija!“ испред Патријаршије у Београду маја 2019. (Извор: Radio Slobodna Evropa)

„Ovo je pobeda crkve i klerikalnih i konzervativnih struktura u Srbiji. Tako biolozi vide sve što se sada dešava. Ovo nije pobeda ni struke, ni obrazovanja, naprotiv, ovo je udar na obrazovanje“, kazala je za list Danas profesorka Biološkog fakulteta Biljana Stojković, povodom najave da će udžbenici biologije za osmi razred morati da se menjaju.

Ministarstvo prosvete je danas saopštilo da je radna grupa Zavoda za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja, formirana na zahtev tog ministarstva, utvrdila da treba ispraviti nedostatke u sedam od osam odobrenih udžbenika biologije, koji se odnose na biološki smisao adolescencije, piše Danas.

Profesorka Stojković, inače članica komisije koja je radila predlog programa biologije za osmi razred, ocenjuje da je „politika opet nadvladala struku“ i da je ovo „kapitulacija države pred crkvom“.

Из текста С. Антонића „Дехристијанизација и српско друштво“ (Извор)

„Struka se o ovome izjasnila i rekla da ono što piše u udžbenicima jeste po naučnim saznanjima i da tu nema ničeg irelevantnog, ali sada vidimo da je od znanja i nauke važnije zadovoljiti crkvu i njen politički uticaj u jednoj sekularnoj državi koju više teško da možemo nazvati sekularnom“, kazala je Stojković.

Опрема: Стање ствари

(N1, 4. 10. 2022)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

Оставите коментар