Јевреји постали мањина у Израелу и на палестинским територијама

Иако је наталитет већи у јеврејској популацији последњих година, већи је и морталитет, што значи да арапска популација, која је много млађа у односу на јеврејску, расте брже, изјавио израелски демограф Арнон Софер

Извор: Курир

Јевреји сада чине мање од 47 одсто укупног броја становника западно од реке Јордан до Средоземног мора, упозорио је израелски демограф Арнон Софер, тврдећи да већи део израелске популације није свестан демократске опасности у коју земља улази, с обзиром да „мањина влада већином”.

Софер који предаје географију на Универзитету Хаифа изјавио је за израелски војни радио да је уз јеврејско и арапско становништво, узео у обзир колико стотина хиљада нејевреја живи у Израелу, а нису грађани те земље.

У Земљи Израел, како ју је назвао, мислећи на Израел, Западну обалу и појас Газе, живи 7,45 милиона Јевреја и других, уз 7,53 милиона израелских Арапа и Палестинаца.

Када се узму и обзир они који нису држављани Израела, Јевреја има између 46 и 47 одсто.

По подацима Централног бироа за статистику Израела, на крају прошле године у Израелу је живело 9.449.000 људи, укључујући Израелце у јеврејским насељима на окупираној Западној обали.

Од тога су 6.892.000 (74 одсто) Јевреји и 1,99 милиона (21 одсто) израелски Арапи, а 472.000 (пет одсто) нису ни једни ни други, преноси Бета.

Палестински биро за статистику наводи да на окупираној Западној обали живи нешто више од три милиона Палестинаца, а у појасу Газе која је под блокадом Израела, око два милиона.

Софер је објаснио да, иако је наталитет већи у јеврејској популацији последњих година, већи је и морталитет, што значи да арапска популација, која је много млађа у односу на јеврејску, расте брже.

Израелски професор је такође рекао да је Израел најгушће насељена земља у западном свету и навео предвиђања Централног бироа за статистику да ће у њој до 2065. године живети 35 милиона становника.

(Политика, 31. 8. 2022)

Странци ће морати да пријаве Израелу љубавну везу са Палестинцима

Хиљаде палестинских породица биће лишене права да живе заједно без прекида и да живе нормалним породичним животом, упозорила израелска организација за људска права Хамокед

Израелска гранична полиција проверава пасоше француских туриста у Хеброну (Западна обала), новембра 2021. (Фото: Ројтерс)

На основу нових правила странци који долазе на Западну обалу мораће да пријаве Израелу да ли су у љубавној вези са Палестинцима који тамо живе, уз читав низ других ограничења која ће им отежати долазак.

Правила, која се не односе само на оне који долазе у јеврејска насеља на окупираној Западној обали, ступиће на снагу у понедељак, пошто су два пута одлагана.

Припремило их је одељење COGAT у Министарству одбране Израела задужено за палестинске цивилне послове, јављају израелски медији.

Странац ожењен Палестинком, онај који планира да се ожени Палестинком или почиње да се забавља мора о томе обавестити то одељење.

Ако однос почне после доласка странаца на Западну обалу, морају обавестити израелске власти у року од 30 дана од веридбе, венчања или почетка заједничког живота, без обзира „шта се прво деси”.

Уз то се пријава мора поднети Палестинској управи ради формализовања статуса. Ако статус није формализован у року од 90 дана израелска дозвола истиче и странац мора одмах да напусти земљу.

Без обзира на формализовање статуса израелска дозвола се може продужити до 27 месеци, а после тога странац мора да оде на шест месеци.

По правилима носиоци страних пасоша, укључујући Палестинце који живе у иностранству, а планирају да посете Западну обалу, неће моћи више да добијају визе по доласку на израелски међународни аеродром крај Тел Авива, већ ће морати поднети молбу 45 дана унапред.

Палестина у слици – Интегрисање Јевреја, раздвајање Палестинаца (Извор: Хјуман рајтс воч)

Нове мере ће такође увелико ограничити могућност за студирање странцима на Западној обали, добровољцима да тамо раде, што представља велики ударац за програме размене којима руководи ЕУ, између осталих.

Хиљаде палестинских породица биће лишене права да живе заједно без прекида и да живе нормалним породичним животом, упозорила је израелска организација за људска права Хамокед која се жалила Врховном суду Израела на те мере.

Директорка Хамокеда Џесика Монтел у саопштењу је навела да међународно хуманитарно право даје Израелу могућност да, као окупациона сила, делује у име безбедности и за добробит локалног становништва, али да нови прописи немају везе с тим и да је циљ израелских власти да ограниче раст палестинске популације спајањем породица.

На питање Франс преса COGAT је одговорио да су нови прописи пробни, те да ће важити две године како би процес уласка био ефикаснији и више одговарао условима.

Палестински адвокат Расем Камал из Рамале рекао је да многи журе да дођу на Западну обалу, заврше послове или да овласте адвоката јер схватају да ће ограничења утицати на могућност посете, пренела је Бета.

Канадски лекар Бенџамин Томпсон оценио је да ће такав потез Израела омести рад здравствених радника и нарушити живот палестинског народа.

Предвиђена су и ограничења за академске програме размене, на основу којих ће само 150 професора и 100 студената моћи сваке године долазити на палестинске универзитете.

Опрема: Стање ствари

(Политика, 3. 9. 2022)Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

Оставите коментар