Владимир Путин: Мисија наших војника је да зауставимо рат

После државног удара у Украјини 2014. против становника Доњецка, Луганска и Крима започет је рат и вођен осам година. Мисија наших војника и милиције Донбаса је да зауставимо овај рат, изјавио председник Русије

Владимир Путин у Калињинграду (Фото: Бета/АФП)

Мисија Русије је да оконча рат који Кијев води против Донбаса и заштити себе, изјавио је данас руски председник Владимир Путин током посете Калињинграду.

Путин је рекао да су након државног удара у Украјини 2014. године, када је смењен проруски председник Украјине Виктор Јанукович, становници Доњецка и великог дела Луганска и Крима одбили да признају пуч.

„Против њих започет је рат и вођен осам година. Наш задатак, мисија наших војника и милиције Донбаса је да зауставимо овај рат и заштитимо народ. И да, наравно, заштитимо саму Русију, јер су на територији данашње Украјине почели да стварају антируску енклаву која прети нашој земљи. Наши момци се боре да заштите народ Донбаса и саму Русију.“

Владимир Путин проширио убрзану процедуру за доделу руског држављанства на све Украјинце

Он је указао на то колико је значајна подршка друштва руским војницима, преноси ТАСС.

„Момци који се тамо боре ризикују своје здравље и могли би да изгубе животе. Они треба да знају за шта се боре. То су изузетно важне ствари, за Русију и за народ који живи у Донбасу“, поручио је Путин, пренео је Танјуг.

Путин је, обраћајући се једној ученици, рекао да становници Донбаса себе сматрају делом заједничког хуманитарног, културног и језичког простора са Русијом.

Он је истакао да ученици у „ослобођеним територијама Украјине“, нису знали да постоји Кримски мост, као и да нису знали да су Украјина и Русија биле део једне државе Совјетског Савеза.

„Тако су их учили“, навео је Путин.

Опрема: Стање ствари

(Политика, 1. 9. 2022)Categories: Вести над вестима

Tags: , ,

Оставите коментар