Харец: Петоро палестинске дјеце у Гази страдало у нападу израелског авиона

У израелском нападу су убијена дјеца стара три до 16 година. Током тродневних израелских напада у појасу Газе убијено је 49, а рањено више од 300 Палестинаца. На израелској страни нико није убијен ни рањен 

Палестина у слици – Интегрисање Јевреја, раздвајање Палестинаца (Извор: Хјуман рајтс воч)

Петоро палестинске дјеце убијено је у израелском нападу из ваздуха посљедњег дана недавне офанзиве на појас Газе, показала је војна истрага.

Догодило се то у избјегличком логору Џабалија 7. августа, у офанзиви названој „Свануће“, јавио је израелски лист Харец позивајући се на резултате истраге.

Офанзива је почела 5. августа израелским нападима на циљеве палестинског Исламског џихада у појасу Газе. У њој су, између осталих, убијена два командира те екстремистичке организације.

Позивајући се на безбједносне званичнике, Харец је објавио да су израелске ваздухопловне снаге напале циљеве крај гробља источно од Џабалије 7. августа неколико сати прије него што је ступио на снагу прекид ватре.

У извјештају се наговјештава да је израелска војска најприје мислила да су дјеца убијена у експлозији неуспјешно испаљене ракете Исламског џихада као што се то десило дан раније.

Истрага је, међутим, показала да ракете Исламског џихада нису испаљене у то вријеме са тог подручја, већ да је то био напад израелског авиона.

У израелском нападу су убијена дјеца стара три до 16 година и израелски медији су објавили њихова имена.

Сергеј Лавров: Неколико савјета за смирење ако не можете да спавате због руско-украјинског сукоба

Претходног дана ракета је погодила палестинску кућу у избјегличком логору Џабалија, када је убијено седморо цивила, укључујући петоро дјеце.

Палестински медији су најприје оптужили Израел за тај напад, као и многе стране агенције.

Израелска војска је брзо навела да видео снимци и радарски докази показују да је експлозију изазвало неуспјело испаљивање ракете Исламског џихада.

Објављен је и видео снимак на коме се види како је баражна ракетна ватра испаљена у правцу Израела, а једна ракета је пала у појас Газе.

У одговору на данашњи извјештај у Харецу израелска војска је саопштила да је напала војне циљеве Исламског џихада у појасу Газе, те да је предузела „сав разуман напор да смањи колико год је могуће повређивање цивила и штету њиховој имовини“.

Министарство здравља у појасу Газе саопштило је прошле недјеље да се број погинулих повећао на 49, пошто су један мушкарац и једна 11-годишња дјевојчица преминули од задобијених рана.

Више од 300 Палестинаца је рањено током три дана сукоба и израелских напада на циљеве Исламског џихада широм појаса Газе.

Марија Мономенова: Рат – истински циљ „мировних“ споразума Израела

У знак одмазде та организација је испалила више од 1.000 ракета на Израел.

На израелској страни нико није убијен, ни тешко рањен. Било је то најгоре прекогранично насиље од прошлогодишњег једанаестодневног рата између Израела и Хамаса, владајућег у Гази.

Опрема: Стање ствари

(Вијести/НСПМ, 16. 8. 2022)Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

Оставите коментар