Побједа: Комисија за проверу уставности Темељног уговора са СПЦ распала се и пре конститутивне седнице

Пошто су сви кандидати прихватили да буду у комисији, две чланице које је предложио Мило Ђукановић одбиле да буду у тиму с Велибором Марковићем, за кога тврде да је „отворени мрзитељ жена и LGBTQ заједнице“

Чланови Комисије (Фото: Антена М)

Стручна комисија која је требало да провери уставност одредби Темељног уговора са Српском православном црквом, који је црногорска влада усвојила 8. јула, распала се и пре конститутивне седнице, јер су две чланице одбиле да буду у тиму са адвокатом Велибором Марковићем, за кога тврде да је „отворени мрзитељ жена и LGBTQ заједнице“, објавила је Побједа.

Председник Црне Горе Мило Ђукановић и премијер Дритан Абазовић састали су се у уторак, 19. јула, после жестоких реакција дела јавности због уговора са СПЦ и договорили да се формира стручна комисија која би, најкасније до 31. јула, оценила уставност и законитост неколико спорних одредаба у преамбули и тексту уговора.

Ђукановић је предложио деканку Правног факултета Универзитета Црне Горе Анету Спаић, извршну директорку Акције за људска права Теу Горјанц-Прелевић и чланицу Управног одбора Удружења правника Ану Станковић-Мугошу.

Абазовић је кандидовао адвоката Велибора Марковића, државног секретара у Министарству правде Бојана Божовића, магистра права и асистента на Универзитету Доња Горица Андреја Брацановића.

Пошто су сви кандидати прихватили да буду у комисији, први састанак требало је да буде одржан у петак у 14 часова, али је одложен на неодређено време, пошто је Горјанц-Прелевић обавестила Ђукановића да ће иступити, јер јој је неприхватљиво да буде у тиму са човеком који промовише хомофобију и сексизам.

Она је у писму Ђукановићу подсетила да је Марковић јавности „познат по промоцији хомофобије и сексизма, односно нетрпељивости према LGBTQ заједници и женама, конкретно, суткињама“, и да ХРА не жели да сарађује са особом која промовише дискриминацију и мржњу.

Да ће изаћи из комисије за Побједу је потврдила и Анета Спаић, истичући да није спремна да сарађује са осведоченим промотером хомофобије, мизогиније и сексизма.

Позвала је Абазовића да, водећи рачуна о елементарном поштовању права жена и LGBTQ особа у Црној Гори, повуче предлог за чланство Марковића у комисији и најавила да ће, уколико то не учини, она напустити комисију.

Опрема: Стање ствари

(Н1/НСПМ, 23. 7. 2022)Categories: Вести над вестима

Tags: , ,

4 replies

  1. Да ли је Теа Горјанц од Куча или од Пипера?

    14
  2. @Гремлин

    Хвала што сте прикачили ту вест. Оно што највише боде очи је што се архијереји СПЦ не снебивају да улазе у пословне дилове са сумњивим ликовима. Изгледа да је среброљубље смртни грех само за обичан свет, а за одабране се рачуна по другачијој тарифи.

    12
  3. Очигледно да је усташтво уносан посао…све до једне уре. Чекамо да Zацари. Бојте се туђи керови.

Оставите коментар