Спутњик: Иранске и руске компаније потписале уговор вредан 40 милијарди долара

У Техерану потписан највећи уговор о страним инвестицијама икада склопљен у иранској економији, према ком ће руске компаније уложити 40 милијарди долара у иранску нафтну индустрију

Фото: Пекселс

Иранске и руске компаније потписале су данас у Техерану највећи уговор о страним инвестицијама икада склопљен у иранској економији, који се иначе односи на гасне и нафтне пројекте, известила је локална агенција ИРНА.

Иранска агенција наводи да ће, према споразуму, реномиране руске компаније уложити 40 милијарди долара у иранску нафтну индустрију.

Руси реализују инвестициони пројекат вредан четири милијарде долара у иранску нафтну индустрију, а планирано је да та цифра буде десет пута већа.

У Националној нафтној компанији истичу да је реч о највећој страној инвестицији у историји нафтне индустрије Ирана.

Председници Ирана и Русије Ебрахим Раиси и Владимир Путин у Техерану 19. јула 2022. (Фото: Ирна)

Меморандум је потписан у дану када у Иран стиже председник Русије Владимир Путин.

Убрзо након церемоније потписивања почеће разговори о детаљима споразума.

Последњих недеља у Ирану је постигнут прелиминарни договор о таквој инвестицији преко великих руских компанија, укључујући Гаспром, у складу са стратешком сарадњом две земље, наводи ИРНА.

Руски председник Владимир Путин раније је позвао високе званичнике Гаспрома – највеће гасне компаније на свету – да отпутују у Иран у најкраћем року на разговоре о улагањима у иранске гасне и нафтне пројекте.

Званичници Гаспрома су били у посети Ирану и сада је у Техерану потписан припремљени текст споразума.

Опрема: Стање ствари

(Спутњик, Данас/НСПМ, 19. 7. 2022)Categories: Вести над вестима

Tags: , ,

Оставите коментар