Грчка уложила жалбу Србији због пада авиона с муницијом

Грчки амбасадор у Београду добио инструкције да уложи жалбу како би нагласио потребу да грчке власти буду унапред обавештене о природи терета”, рекао званичник грчке владе

Грчки пиротехничари и други спасиоци на месту несреће (Фото: Бета-АП)

Грчка је јуче уложила званичну жалбу Србији пошто се теретни авион с минобацачком муницијом срушио при покушају принудног слетања у северној Грчкој.

„Грчки амбасадор у Београду добио је инструкције да уложи жалбу српској (влади) како би нагласио потребу да грчке власти буду унапред обавештене о природи терета”, рекао је званичник грчке владе, који је затражио анонимност, јавља АП у извештају из Солуна, преноси Бета.

Грчки „Екатимерини” претходно је на свом порталу објавио да ће Грчка уложити демарш Србији због тога што није обавестила Атину о опасном терету који је превозио авион Ан-12, који се у суботу срушио на северу Грчке.

АП подсећа да је у несрећи која се догодила у суботу увече на северу Грчке погинуло свих осам чланова посаде теретног авиона Ан-12, којим је управљала украјинска компанија. Сви погинули чланови посаде су украјински држављани.

Небојша Стефановић: Украјински авион који је пао у Грчкој преносио наоружање из Србије за Бангладеш

Агенција наводи да су најмање два сата након несреће околином одјекивале експлозије и да екипе за уклањање мина већ други дан раде на рашчишћавању подручја четрдесетак километара западно од међународног аеродрома „Кавала”.

Портпарол ватрогасне службе Јанис Артопиос рекао је да војни специјалисти из одељења за нуклеарну, хемијску и биолошку одбрану нису открили никакве опасне супстанце након прегледа места несреће. Пад авиона је изазвао нестанак струје у неколико села у близини, а поправку је зауставило уклањање убојних средстава, рекли су званичници.

Према наводима медија, авион са 11,5 тона наоружања и војне опреме произведених у Србији, који је полетео из Ниша, пао је у пламену, експлодиравши при удару у тло. Пилот је претходно пријавио проблем с мотором и добио дозволу за принудно слетање у Кавалу, али је сигнал авиона изгубљен убрзо након позива.

Опрема: Стање ствари

(Политика, 19. 7. 2022)



Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

1 reply

  1. Bilo bih veoma lepo da nas “naši” Antički Grčki Demokratski Evropski prijatelji “obaveste” DA LI njih
    UNAPRED OBAVESTE njihovi NA-TO I E-U prijatelji o prirodi TERETA koji STALNO LETE iznad njihovih GLAVA.

    Moliću lepo.

    Zgrčeni Grci.

    Dužni bogu i narodu. ( Nemcima i Amerikancima).

    “OPA”.

    4
    4

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading