Одговор духовника ТВ Храм: Ћутањем о „Европрајду“ се не издаје Бог

Ако се не слажемо са одлукама оних који су на власти, онда то своје неслагање треба да искажемо приликом следећих избора – а до тада власт и законе треба поштовати, каже у одговору духовник ТВ Храм

Извор: ТВ Храм

Питање: Помаже Бог, драги наши духовници. Молим вас да се неко обрати јавности у вези са „Европрајдом 2022“, који ће се одржати у Београду од 12. до 18. септембра. Како да се ми мирјани понашамо? Сматрам да не смемо остати без реакције у вези са овим великим неморалним скупом. Доћи ће припадници ЛГБТ популације из разних земаља – шта да радимо? Осећај ми не дâ да будем мирна, да то скрштених руку прихватим и да ћутањем то одобрим. Молим вас, у име нас породичних људи који живимо у Београду, као и у целој Србији, шта да радимо? Нек ми Господ опрости, а и Ви, часни оци, праштајте!

Одговор: Драга сестро, у потпуности разумем твоју забринутост и поздрављам твоју жељу да од Цркве тражиш савет како да се понашаш у овој ситуацији. Нажалост, ја само обични јеромонах и не могу ти рећи какав је тачно став Цркве по овом питању. Могу ти рећи само своје сопствено мишљење, које може бити и сасвим погрешно. Такође, претпостављам да се многима – па можда ни теби – неће свидети мој одговор. Ипак, да не испадне како не желим да ти одговорим – покушаћу да ти изнесем своја размишљања на ову тему, у нади да ће ти она помоћи да и сама нађеш одговор на своје питање. Да би ти овај одговор био од користи, пре свега ти саветујем да одбациш све своје предрасуде и предубеђења о овој теми, а која си можебити до сада стекла, било под утицајем медија или преко друштвених мрежа. Негде на основу твог питања наслућујем да си прихватила идеју како ти ћутањем нешто одобраваш, али то је лажна помисао. Верујем да тебе нико није питао да ли желиш да се та парада дозволи или не; ако те већ нико није питао, онда пред Богом ниси ни одговорна за тај догађај. Буди сигурна да те Бог неће питати „зашто ниси спречила да се одржи Парада поноса 2022. године у Београду“.

Верујем да смо као народ пред Богом одговорни за то што нам се догађа, али је и овај догађај последица наших ранијих грехова и пропуста, а не наше тренутне неспремности да нешто предузмемо. Као народ смо допустили да се у нашој земљи донесу закони по којима је таква парада могућа и законита, и за доношење тих закона смо одговорни. Ти закони су предуслова за придруживање ЕУ, а то је оно што смо ми, као народ, последњих двадесетак година прижељкивали и тражили. Политичари су последњих двадесетак година у својим кампањама обећавали улазак у ЕУ јер смо ми то као народ желели: да већина Срба није имала у себи жељу за улазак у ЕУ наши политичари то не би ни помињали у својим кампањама. Сећам се да је деведесетих постојала идеја да Србија постане једна од држава чланица Сједињених Америчких Држава. Али, та идеја није наишла на ширу подршку и данас је се ретко ко и сећа. Међутим, идеја да будемо део Европске уније наишла је на плодније тло у нашем народу, и примила се. Верујем да већина присталица те идеје није чезнула да Србија и Београд буду домаћини параде поноса; већина је чезнула за благостањем,  материјалним животом и веровала да је пут до остварења тих жеља – пут приступања ЕУ. Будући сувише окупирани маштањем о лагодном животу, већина Срба није се много распитивала о свему што тај пут собом подразумева и какве ће све последице бити ако и даље будемо ишли тим путем. Можда се већи део присталица те европске идеје данас отрезнио, и можда већина Срба данас не би више желела чланство у ЕУ? Ако је то тако, можда ће на наредним изборима политичари, као део свог програма, истицати у први план идеју раскида са ЕУ, баш као што су последњих двадесетак година сви наши политичари истицали своју европску оријентацију.

С обзиром да смо у прошлости на изборима давали предност оним кандидатима који су обећавали чланство у ЕУ, дошли смо до тога да су донети закони који дозвољавају организовање ове параде, и сви они који би сада хтели да је силом спрече аутоматски постају прекршиоци закона. Ако желимо да се то промени, онда на следећим изборима треба да бирамо оне кандидате који у својој кампањи буду обећавали промене тих закона. Не кажем да бих и ја сам желео да се тим људима ускрати нека од основних права, али можда не би требало дозволити никоме – па ни њима (припадницима ЛГБТ популације, прим. Стања ствари) – да у јавности истичу своја сексуална опредељења.

Дакле, ако ме питаш шта конкретно да предузмеш против одржавања најављене параде у септембру, саветовао бих и теби и сваком православном хришћанину да тих дана не излази на улицу и да ни најмање не обраћа пажњу на оно што ти људи буду радили на улици. Онима који живе у тим улицама у којима ће се парада одржати саветовао бих, ако икако могу, тих дана отпутују негде и не буду ту. Власницима ресторана и продавница у тим улицама саветовао бих да тих дана оду на годишњи одмор и затворе своја врата. Онима који, пак, тих дана морају бити на тим улицама, саветујем да се усредсреде сваки на свој посао и да буду слепи и глуви за све што се на улици тих дана дешава.

(…)

Недавно сам угледао наслов неке вести у којој се каже нешто као да је народ одговоран за грех својих вођа или да ће народ пострадати због грешних вођа. Премда овакве пароле звуче као логичне, мени се чине као сасвим неистините и као да долазе од самих демона. Свако од нас ће најпре одговарати за сопствене грехе, а потом за грехе оних који су му били потчињени. Сасвим је, дакле, нелогично да будемо одговорни за оне који су изнад нас и које смо дужни да послушамо. Ако је нека одговорност на нама, то само може бити у погледу тога коме смо дали свој глас на изборима и да ли смо уопште учествовали на изборима. Мимо избора, вође су одговорне – како за своје сопствене грехе тако и за грехе свог народа. И то је тако на свим нивоима. Онај ко је у позицији да доноси одлуке, одговоран је и за сопствене грехе и за последице одлука које доноси; они који нису у прилици да одлучују о текућим стварима, одговорни су само за себе и своје поступке. Када дође време избора, тада су сви пунолетни грађани одговорни за избор који ће направити. Не треба, дакле, слушати те демонске предлоге како смо ми сада одговорни за овај или онај поступак наших вођа. Ако се не слажемо са одлукама оних који су на власти, онда то своје неслагање треба да искажемо приликом следећих избора – а до тада власт и законе треба поштовати. Св. апостол Павле каже: „Свака душа да се покорава властима које владају, јер нема власти да није од Бога, а власти што постоје од Бога су установљене. Зато, ко се противи власти – противи се уредби Божјој.“

Најава интервјуа о. Симеона Рукумијског за Хелмкаст

Нека се Господ смилује на наш народ, и опрости нам грехе које починисмо до сада и нека нам надаље просвети ум и срце, нека усели у нас љубав несебичну по којој ће сви познати да смо ученици Христови, као и сви свети преци наши, те да се увек знамо определити за истину и правду Царства Небеског, и да не наседнемо ни на какву провокацију нити на наговор од стране демона и оних који им се покоравају.

Послушајте цео одговор:

Наслов, транскрипт и опрема: Стање ствариCategories: Преносимо

Tags: , , , ,

17 replies

 1. Бој се Бога, сине мој, и цара, и ни једном се од њих не противи(Прич. 24, 21).

  Подајте, дакле, царево цару, и Божије Богу (Мт. 22,21).

  Бога се бојте, цара поштујте (1. Петр. 2,17).
  Дакле ова Црквена заповест , јасно видимо односи се само на Божијег изабраника а не на сваког фићфирића који није од Бога постављен , већ га је бирала друга политичка елита и то најчешће из земље која је политички и вољно најјача .
  Не верујем да су црквена лица толико неписмена и не знају да тумаче ову заповест , већ мислим да је и то део политичке игре коју , на жалост , Црква одавно игра .

  49
  1
 2. Коме си ти духовник, јаде чемерни ?!

  54
  3
 3. ”Зато, ко се противи власти – противи се уредби Божјој.“

  И Анртихрист ће бити власт, али то не значи: ”Свака душа да се
  покорава властима које владају, јер нема власти да није од Бога,
  а власти што постоје од Бога су установљене.”
  Срамота и грехота како се злоупотребљавају речи апостола Павла
  од једног ”ЈЕРОМОНАХА”!
  Св. Гаврило Ургебадзе, грузујски светитељ, доскора и наш саврменик,
  говори:
  ”Знање из теологије без искуства/дела је ”ТЕОЛОГИЈА” ЛУКАВОГА!”
  ”Тешко монаху или монахињи који не осећају бол свога народа!
  Како монаху може да буде добро док му се народ налази у тешкој
  ситуацији? Где је народ тамо је и монах!”

  Овај ”ЈЕРОМОНАХ ”није уз народ, он је уз КАСУ!

  Дакле, лицемерни ”ЈЕРОМОНАХ” саветује да не излазимо из кућа и
  станова, а заборавља да су СОДОМИТИ најавили њихов долазак по
  школама где су наша деца!
  Безимени, лицемерни ”јеромонах” одговара безименој сестри како да
  поступи у време ПАРАДЕ СОДОМИТА у Београду, а притом сакрива
  своје лукаво лице, не показује га?!
  Ако говориш по савести и монашкој заклетви, зашто кријеш лице,
  зашто се сликом, ликом и речју не покажеш?
  ”Ниси ти за то /монаха/, синко!”
  Уосталом, теби се нико није обратио, већ епископима и Патријарху!
  Ти се, противно речима Патријарха, да се Црква не бави политиком,
  не расправља о политичким темама, управо бавиш политиком и
  и држиш политичку придику српском народу /већини!/ која никада
  није гласала за ову банду, почев од 5. октобра 2000-те па до данашњих
  дана, већ је преваром, крађом избора, уз помоћ странаца, непријатеља
  Бога и људи, дошла на власт.
  Та власт је купила и тебе, ”са све гаће” да трабуњаш то што трабуњаш.
  Срам те било!
  Једини исправан поступак је да Патријарх Порфирије учини исто
  што је учинио и Патријарх Илија грузијски – да стане на чело
  литије и на миран, молитвен и достојанствен начин не дозволи
  ову пошаст.
  Ти, ”духовниче”, ”ЈЕРОМОНАШЕ”, немој долазити, јер ”ни за ди си ниси”.
  Иди код СИМОНА, ИГУМАНА РУКУМИЈСКОГ и посаветуј се са њим!

  http://www.youtube.com/watch?v=rwcCjh0nWpI&t=32s

  44
  2
 4. ,, Свако нека служи (са страхом и трепетом) на своме месту. Они који су у манастиру(умрли за свет) у манастиру. Хришћани у свету(Мирјани) нека служе тамо где борваве. ПС. Много ми је ближе расуђивање мога Проте који има петоро деце и мора у оваквом друштву да се стара о њима и нама. Опрости Оче Игумане ако грешим.

  17
  1
 5. Оваквог става се не би постидио ни оснивач једног другог храма, Мајкл Анђело Аквино. Иначе сљедбеник Антона Шандора Лавеја.

  42
  3
 6. „храма“

  20
  2
 7. „Духовнику“ који се огласио са ТВ Храм

  Који каже:

  „ја сам обични јеромонах и не могу ти рећи какав је тачно став Цркве по овом питању. “

  Часни оче, ако већ не „можеш рећи“ зашто онда не ћутиш? Зарадио би поштовање у складу са оном „Си таквисес…“

  Друго, подмећеш да је питање било о ставу Цркве. Није. Став Цркве нико није спомињао.

  То је свакако и погрешно питање, онако незнавено новинарско — „а који је став Цркве о АБЦ“?

  Није Црква политичко партијски комитет па да заузима овај или онај став.

  Или замишљаш да су Црква само они који су у „чину“? А где је ту народ?

  Да није народа, ови у чину би били само секта (Боже опрости, и сви часни оци).

  Сестра која пита питање је такође Црква, као и хиљаде нас који питамо иста питања.

  Па ево га став Цркве — против смо одржавања параде понижавања нашег града и народа и даљег (не)културног поробљавања.

  Ти саветујеш „сваком православном хришћанину да тих дана не излази на улицу и да ни најмање не обраћа пажњу на оно што ти људи буду радили на улици“.

  Дакле да се „правимо луди“ што би рекао народ. Да забадамо главу као ној у песак (како се већ каже)?

  Само што песка нема него голи асфалт и бетон. Где нам је главу забити?

  „Саветујеш“, док се ругачи градом ругају и иживљавају, народ да се само-изолује, само-затвори.

  Да побегне, утекне, у земљу да пропадне? Да се угроби у сопственом граду и улици?

  Да, гроб је добар за Срба. Србљу гроб лепо пристаје. Јес’ да се многима ни име не зна, па ни гроб, али је важно да су Србљи засигурно под земљом.

  Него, о паради треба мислити конструктивно — можда је решење да се организује заједнички рок концерт?

  Па да се сви придружимо у рок-паради опште љубави. Што да не!? Барем нам љубитеља рока не недостаје.

  Случајности нема. Али има слободе.

  Конкретно, след догађаја овде не изгледа случајан — списак рокерских преференци се испоставља да је објављен у правом тренутку…

  А слобода? Она је у вољној одлуци да се поклонимо (укључујући ту и прећутну варијанту забијања главе у песак) идолу содомије или не.

  Како радили тако нам Господ помогао! Мараната!

  42
  2
 8. Ја нисам духовник али јесам православан и када би ме неко питао шта урадити поводом најављене параде одговорио бих му да би требало организовати црквене литије сваког дана док тај њихов програм траје, са ношењем икона, молитвама и певањем црквених песама еда би нас Господ видео и опростио нам као народу грехе наше и наших државних и црквених властодржаца Верујем да би се нашао свештеник који би литије предводио.
  Ако будемо ћутали и игнорисали то што је планирано да се одигра у Београду, може се врло лако десити да тај град ускоро постане и светска престоница содомиста, а није искључено и да би га очекивала судбина самог Содома.
  Додао бих још нешто: Христос је својим ученицима рекао да о томе када ће бити крај света не зна нико, ни сам Син, већ само Отац (Мк. 13, 32), због тога што се историја твори, она није унапред записана, а људи имају слободну вољу којом се опредељују за добро или зло. Докле год се опредељујемо за добро (за Бога) Бог је спреман да нам опрости, као покајаним Ниневљанима из књиге пророка Јоне, и да нас руководи, али би то опредељивање требало да буде и делима а не само речима јер је вера без дела мртва (Јак. 2, 26). Не мислим да се та дела односе само на излазак на изборе у овом случају, већ треба изаћи пред цара (председника, епископа) и рећи: то што се ради није добро и противи се Божјој вољи и ја се са тим не слажем, попут Јована Крститеља, Апостола и бројних хришћанских мученика и светитеља.
  Праштајте.

  38
  1
 9. Амин.

 10. У сличном духу је написан и текст оца Слободана Лукића који је објављен на сајту СПЦ:

  https://spc.rs/%d0%bf%d1%80%d0%be%d1%82%d0%be%d1%98%d0%b5%d1%80%d0%b5%d1%98-%d1%81%d0%bb%d0%be%d0%b1%d0%be%d0%b4%d0%b0%d0%bd-%d0%bb%d1%83%d0%ba%d0%b8%d1%9b-%d0%bf%d0%b0%d1%81%d1%82%d0%b8%d1%80%d1%81%d0%ba%d0%b0/

  Занимљив је начин размишљања овог свештеника Чланак почиње речима

  „Дрска пропаганда содомитске идеологије нешто је пред чим никако не треба затварати очи и стога не треба да изненађују очекивања народа да Црква у вези с том појавом каже своју пастирску ријеч“

  А завршава речима:

  „Понекад Црква говори и ћутањем, водећи се јеванђелском поуком да бисере не треба бацати пред свиње“

  Испада да пред дрском пропагандом антихристовског деловања, пред којим не треба затварати очи, Црква неће затварати очи тако што ће затворити уста. Нешто се не слаже…Зар не би требало, кад се не затварају очи да се не затварају ни уста?

  29
 11. Ево како даје одговор човекољубац, мирјанин, а не “духовник“ са
  “ТВ ХРАМА“!!!’
  Ово заслужује пажњу Уредништва СтСт, захваљујем ако се објави!

  „Др Борислав Антонијевић: Забранити геј параду у Београду, ево и
  како (ВИДЕО)
  Др Борислав Антонијевић из организације Лекари и родитељи за науку
  и етику и одборник у новом сазиву скупштине Београда.“

  13
 12. Прилог/линк за горњи коментар, омашком пропуштен!

  Хвала СтСт!

 13. Ћутањем о содомитској агресији на људе светосавске Српске Цркве и Православља и света уопште издаје се и народ и Бог! Срам довека било и врх Цркве и њихове попове без кичме и слугерањски ТВ Храм, брука ће их надживети а народ им никад неће опростити!

  15
 14. И питање које је мирјанин поставио у видеу делује као да је припремљено за неки форум или теве дневник или округли сто. Тешко могу да замислим човека који се духовнику обраћа тако формулисаним реченицама и вокабуларом.
  Ако грешим, нека ми Бог опрости.

 15. Одговор духовнику са “ТВ СРАМА“, а и препорука Патријарху Порфирију, од
  пок. Патријарха Иринеја, 2014. године, у вези са “Парадом поноса“ /“голе гузице“,
  по речима Патријарха Иринеја/.

 16. Владика Бачки Иринеј даје одговор “духовнуку“ са “ТВ СРАМА“,
  прозирући у 2022 годину и, свакако, неће порећи оно што је изјавио у
  присуству представнимка РМК и Исламске вероисповести, јавно на
  ТВ каналу нациоанле фреквенције, давне 2009-е године.
  Духовниче, са “ТВ СРАМА“ , повинуј се старијем од себе, или – ОДСТУПИ!!!
  Ишшш…!

Оставите коментар