Институт за европске студије: Поводом 20 година World Music асоцијације Србије и 40 година од зачетка World Music у Србији

Oсврт на почетке рада World Music асоцијације пружили су оснивачи Оливер Ђорђевић и Драгомир Миленковић Јога, као и чланице некадашње групе „Паганке” – Јулија Лула Џелебџић и Крстина Кика Стојковић

Извор: ИЕС

У Институту за европске студије, одржан је 8. јула скуп поводом двадесет година World Music асоцијације Србије, у којем су осврт на почетке рада World Music асоцијације пружили њени оснивачи, Оливер Ђорђевић и Драгомир Миленковић Јога, као и чланице некадашње групе „Паганке” – Јулија Лула Џелебџић и Крстина Кика Стојковић.

Говорећи о почецима заснивања асоцијације, Оливер Ђорђевић се осврнуо и на значење самог појма world music. Наиме, реч је о широком појму, који представља извесну мешавину онога што проистиче из фолклора, а обојену модерном музиком или другим речима, реч је модерној музици инспирисаној традиционалним обрасцима. Као одредница јединственог музичког правца, термин је од 1987. присутан у свету, а 1997. године је у Јагодини одржан први фестивал „Етнос”, који је промовисао управо оно што представља world music. Управо је овај фестивал био инспирација за оснивање World Music асоцијације 2001. године, као одраз потребе музичара тог јединственог правца за постојањем заједничке интересне организације на овим просторима. Као важну прекретницу у раду World Music асоцијације, Ђорђевић је истакао 2007. годину, када је покренут часопис „Етноумље”, са циљем обједињавања теорије и историје музике, као и музичке критике. World Music асоцијација има и плодне резултате када је у питању издаваштво – до сада је објављено око 30 албума, а пре 10. година и публикација посвећена историји асоцијације у Србији. Иначе, World Music асоцијација већ пет година представља Србију на Womix сајму, на којем се сваке године објављују посебни водичи на неколико језика, а који презентују елементе нашег нематеријалног културног наслеђа.

Фото: ИЕС

Јулија Џелебџић, једна од оснивачица „Паганки”, које су иначе бројале четири чланице, говорила је о искуствима и раду овог женског фолклорног састава, основаног 80-их година 20. века, али и о изазовима, који се превасходно везују за тешкоће објављивања албума. Како она истиче, „Паганке” су биле урбана група, али су инспирацију црпеле из традиционалне музике и до краја су остале верне свом стилу, одбијајући различите видове сарадње. Осим различитих искустава и учешћа у музичким манифестацијама у свету, „Паганке” су учествовале и у стварању музике за филм Краљица Марго и серију Вук Караџић. Напослетку, Паганке „и даље живе”  и то кроз нову, женску певачку групу „Јенђе”, коју је основала Крстина Кика Стојковић и оне су у суштини наставиле рад „Паганки”.

Фото: ИЕС

Снажан печат овом скупу дао је и Драгомир Миленковић Јога, који је говорио о својим музичким почецима и тражењима у свету музике – од интересовања за џез музику, бављења филозофијом музичког стваралаштва, до „пливања” у поп, рок и традиционалним музичким водама. Осим што је један од оснивача World Music асоцијације, Миленковић  је такође и члан композитора Србије и оснивач етно-поп музичког састава „Хазари”. Заправо, он истиче да музика коју су стварали „Хазари” није припадала ниједном жанру и управо је због тога назив инспирисан „Хазарским речником” Милорада Павића (Хазари су нестали као народ, као што је и тај музички правац био на путу да нестане). Закључио је да му је циљ био стварање нове балканске музике, односно представљање разноликости и богатства мелодија које има наш народ, као и да и данас наставља у том правцу.

Слађана Ћурчић,
Институт за европске студије

Погледајте/послушајте јошCategories: Дневник читаоца/гледаоца

Tags: , , , , , , ,

2 replies

 1. Љубав

  Не тражи
  Љубав
  У љубавним
  Романима

  Не тражи
  Љубав
  На разним
  Екранима

  Љубав нећеш
  Нигдје наћи
  Макар је тражила
  Данима

  Љубав
  Станује
  У нама
  Самима

  Љубав је
  Бал на води
  Љубав је
  Лет ка слободи

  Пољуби ме
  Ходи
  Ходи
  Ходи

  Љубав је
  Ход по води
  Љубав је
  Бал на слободи

  Пољуби ме
  Ходи
  Ходи
  Ходи

  Момчило

  21
 2. Љубав

  Не тражи
  Љубав
  У љубавним
  Романима

  Не тражи
  Љубав
  На разним
  Екранима

  Љубав нећеш
  Нигдје наћи
  Макар је тражила
  Данима

  Љубав
  Станује
  У нама
  Самима

  Љубав је
  Бал на води
  Љубав је
  Лет ка слободи

  Пољуби ме
  Ходи
  Ходи
  Ходи

  Љубав је
  Ход по води
  Љубав је
  Бал на слободи

  Пољуби ме
  Ходи
  Ходи
  Ходи

  Момчило

  21

Оставите коментар