Државна дума усвојила законе који предвиђају да се пресуде Европског суда за људска права неће спроводити у Русији

Москва је 15. марта званично објавила повлачење из Савета Европе и Европске конвенције о људским правима, наводећи да ће се придржавати одлука ЕСЉП-а ако буду у складу са Уставом

Државна дума усвојила је законе који предвиђају да се пресуде Европског суда за људска права (ЕСЉП) донете после 15. марта неће спроводити у Русији и да ће престати да буду основа за преиспитивање одлука руских судова.

Истовремено, Генерално тужилаштво ће до 1. јануара 2023. године моћи да исплати новчане накнаде подносиоцима захтева на основу одлука ЕСЉП донетих пре 16. марта.

Како је објаснио Павел Крашенињиков, шеф Комитета Државне думе за државну изградњу и законодавство, то ће заштитити права руских грађана и елиминисати вакуум у извршењу судских одлука.

Пакет закона је подржала и Комисија за уставно законодавство Савета Федерације. Очекује се да ће Савет Федерације на пленарној седници разматрати ове законе и коначно подржати, након чега треба да их потпише председник Владимир Путин.

Москва је 15. марта званично објавила повлачење из Савета Европе и Европске конвенције о људским правима, наводећи да ће се придржавати одлука ЕСЉП-а ако буду у складу са Уставом. Касније је ПССЕ једногласно усвојила резолуцију у којој којом је Русији ускраћено чланство.

Опрема: Стање ствари

(Восток, 8. 6. 2022)



Categories: Вести над вестима

Tags: ,

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading