Павел Тихомиров: Одеса 2. маја 2014. – дан када су се Украјинци радовали мирису изгорелог руског меса

Рођендан украјинске нације је 2. маја. Било је то 2. маја 2014. када су људи прошли иницијацију – не у фигуративном, већ у правом смислу те речи

Спасавање преживелих из Дома синдиката у Одеси (Фото: ФоНет/АП)

Покојни Константин Крилов, ма како се односили према његовим политичким и верским убеђењима, годину дана после Одеске трагедије изнео је неке важне мисли које су ме навеле на размишљање, а које бих сада желео да поделим са мислећим Американцима.

Поента је у овоме.

Рођендан украјинске нације је 2. маја. Било је то 2. маја 2014. када су људи прошли иницијацију – не у фигуративном, већ у правом смислу те речи. Иницијација је упознавање са одређеним духом, који постаје не само нека врста заједничког именитеља – као што бива са истомишљеницима, већ ствара неку врсту квазицрквене заједнице истомишљеника, тј. Оних који живе у једном духу. Ово није оно о чему је Ле Бон писао у Психологији гомиле, то није само психологија. Реч је о религиозној иницијацији.

Грађани бивше Украјинске ССР нису хтели да се претворе у кохезивну украјинску нацију. Вишиванке, учење напамет стихова Тараса Шевченка, обожавање Мазепе и Бандере – све узалуд, није доносило успеха. То чак није подстакло ни на једногласност. Наметала се митолошка шема, којој су лојалност били дужни да исказују државни службеници, а у коју су веровали неки радници културе и просвете.

У Дому синдиката у Одеси изгорело је 48 људи (Фото: Yevgeny Volokin/Reuters)

Једнодушје се није појављивало.

Чак ни Други мајдан (друга обојена револуција изведена 2014. године – нап. прев.) није инспирисала. Било је превише различитих снага, било је „пријатељства против“, али све је то политика, тактички савези. То није квази-црква.

Ова заједница је рођена 2. маја 2014. године.

Само они чија је душа тог дана била испуњена ликовањима, они су чинили духовну заједницу украјинског народа.

Цитираћу Крилова:

„Шта се заправо догодило? Украјинци су спалили Русе – или људе које је новонастала украјинска нација сматрала Русима. Спаљени су – то јест, подвргнути најболнијој егзекуцији која је позната човечанству. Штавише, било је могуће уживати не само у мучењу жртава, већ и у њиховим узалудним покушајима да побегну. Ово је Украјинцима пружало и пружа посебно задовољство – да буду безбедни, да гледају људе који горе. Ова сигурност, односно потпуна немогућност убијања људи да чак и пљуну на убице, изазвала је посебно велико одушевљење код Украјинаца. Не, ово није екстаза битке у којој непријатељ има шансу – то је управо занос свемоћног мучитеља који мучи беспомоћну жртву. И коначно, способност да се докрајче осакаћени и спаљени људи, који више нису способни ни за какав отпор, чак ни да траже помоћ – ово је последња, најслађа нота која дотиче Украјинца у средишту његове душе.

Константин Крилов (1967–2020). Фото: Искра

Напомињем: не ради се о броју убијених. У другим временима, други народи су убијали више, а сами Украјинци су од тада значајно напредовали. Овај срећни тренутак признања био је важан: цео украјински народ СЕ ПРЕПОЗНАО у овој заиста општенародној украјинској ствари. Сви Украјинци су схватили своју суштину, своје жеље, погледали у магично огледало и тамо видели себе. Украјинци су добили ДЕФИНИЦИЈУ – „ми смо ти који су спалили Русе, ми смо они који су се радовали и уживали у мирису загорелог руског меса“. И ово је тачно: чак и ако нису сви Украјинци могли директно да учествују у спаљивању Руса, али су сви уживали.

Од тада, овај ток одушевљења није пресушио – и, највероватније, неће пресушити. Дакле, оштре или прикривене шале о „печеним Колорадима – презрив израз за Русе (који користе Украјинци)“ и „Мајском роштиљу“ постале су карактерна особина, начин да Украјинци идентификују своје. Ко је у мајској ноћи пробао овај ћевап од руског меса, прибројао се украјинскости – и то схвата, схвата са поносом, са одушевљењем, па чак и са осећањем да је закорачио на други онтолошки ниво. Били су руља, пројекат, гомила – а сада су јединствена целина, и то веома успешна. Укључујући и наше руске Украјинце, који су део истог народа, додуше другоразредног, али и за њих је то част.“

Павел Тихомиров (Извор: Руска народна линија)

Павел Вјачеславович Тихомиров, помоћник главног уредника Руске народне линије

Извор: Наука и култура

Извор руског оригинала: Руска народна линија

Наслов и опрема: Стање ствари

(Саборник, 7. 5. 2022)Categories: Преносимо

Tags: , , , ,

19 replies

 1. Za sve Srbe i Srpkinje pitanje:

  Ko je palio žive ljude na lomači.?

  Ko.?

  Katolička Inkvizicija.

  Zašto.?

  Misliš drugačije.

  Kako.?

  Mislim svojom glavom.

  Što.?

  Neću da mi ti kažeš, šta ja trebam da “ mislim“.

  Ko to radi danas ( od 1991 godine).?

  Protestanska Inkvizicija.

  Zašto.?

  Jer smo mi ( protestanti) deca „Katolicizma“.

  Ko su Unijati.?

  Pravoslavci koje smo „preverili“.

  Kako. ?

  Jednostavno.

  Kako. ?

  E’ ko se “ primi“ primio se. Taj je (ti su) najbolji.

  Kako.?

  E’ pa ako do sada nisi shvatio da kada „prvi“ put
  zamrziš, ti, i svi posle tebe, MRZE.

  Posle je sve, „lako“.

  Lomača.

  Katolika.

  Protestanata.

  Unijata.

  12
  1
 2. Србље моје, најрођеније мучеништво моје, препозна ли, спозна ли, доживе ли у овоме слову “ рађање “ онијех који тебе спаљиваше у једноме “ Србомрзитељном “ “ Богомрзитељном “ духу ?! Ил’ си, јадно, заборавило ? Заборавило, очарано европскијем даном, шареним и малоумним, даном свеколиких бјесова који ти ломачу вазда припремаше и припремају, заборавило, јадно, заборавило па се у угарак угарчило…

  17
 3. @ Зоран Николић ( Ваљево ) Брате мој, старино моја, нисмо заборавили, јасно нам је све, препознали смо се. Нас је много, имамо између 15 и 35 година, нисмо следбеници екв/coca cola генерације. Само на овим изборима нас је било од 800 000 до 1 100 000, али нас заправо има много више. Ускоро ћемо и децу да подаримо српству, надам се, много деце коју ћемо да васпитамо да не пате од бротовштине, њањавости, мужеложништва, едиповог комплекса и осталих болести данашњих блазираних Срба од 40+.

  И овде је то написано скоро, већина руске војске су људи од 25 до 35 година, за које се сматрало да су американизовани дебили, изгубљени случајеви. Кад оно, људи показали да су националисти и здрави и мноооого зајебани, пардон. Велики поздрав.

  24
  3
 4. @Милован

  “Само на овим изборима нас је било од 800000 до 1100000…” Коме су отишли ти родољубиви гласови? Бошку и монархистима, “Нади” (негдашњој “Метли”) Милици, службиној заветници?

  6
  6
 5. @Милован

  Да се само половина тих гласача појавила на улици, уместо на изборима, ситуација би била битно другачија. Дичење тим бројем родољубивих гласова на изборима је заваравање. Ако сте ви патриоте, горе побројани то сигурно нису. Премотајте филм и видите како су се понашали дотични, шта је у њиховим програмима, како мисле да раскину са режимом, који влада непрекидно од 1945? Они се само таквим представљају, да би ушли у парламент и спречили да политичка борба пређе на терен који се тешко може контролисати. У колонији Србији треба да постоји “алтернатива” режиму, тј. да људи у то поверују. Овако ће вам живот проћи у надању да ће на контролисаној политичкој сцени, једнога дана, оловком превагнути “родољуби”. Народ који се не бори за своју слободу, за опстанак, заслужује да нестане.

  8
  3
 6. @револуционар Ја сам већ одавно написао да знамо да су избори у окупираној Србији намештени, али добро је да натовце написмено подсетимо да нас има. „Бојкот“ је и натовцима на власти и у опозицији (једна су екипа) само помогао. Овако, већ два месеца се мртва еу (open society) јурца са нама управо зато што нас има толико, скоро 30%. Они то нису очекивали после толико милиона потрошених на испирање мозга на идеолошко намотавање. Ја нисам „патриота“ ја сам националиста, за мене не постоји Патрија, за мене постоји само Отаџбина, а Отаџбина неће да се буди на улици, него прво се буди у људима тј породицама. Пука је срећа да се у нас 800 000-1 100 000 пробудила пошто, сами кажете, од ’45 на овамо влада брозовштина. Нажалост, самопорицање влада и пар деценија пре ’45. Видели смо да је улица скоро увек довела само да „мање зло“ дође на чело државе. Не желимо опет са све упропастимо.

  10
  2
 7. @Милован

  Пожурите са „буђењем“. Јер док се ви будите, они ће организовати „улицу“, као што су је организовали 2000. То ће урадити када оцене да су ови потрошени, а народно незадовољство превелико. Немојте нипошто да журите, да не би све упропастили. Мудро сачекајте да Запад пропадне, необољшевичка Русија стигне до Србије, и ето избављења. Време до тада искористите да пробудите Отаџбину (Патрију) у људима, док није нестала. А ми , који нисмо изашли на изборе, ћемо их и даље тако „помагати“, а они ће се забринути од вас који им дајете легалитет и легитимитет изласком на намештене изборе.

 8. Не желимо опет са све упропастимо- овде сам заборавио да напишем-као 5тог октобра. Ја сам тад био пред крај основне, али сам пратио колико-толико политичку сцену. Међутим, тад нисам знао ко је крезави Чеда “монархиста” и Вук и екипа која је као била за Отаџбину, заправо били добри другари са Кандићком и Бисерко, касније сам прочитао да је Коштуница био са свима њима у оном несрећном Клубу читалаца, осим са Чедом јер је још увек био дериште. Иста прича са “седај не наседај” екипом која је покушала али није скроз успела да убије људе у појам пре две године. Значи, мора да се Отаџбина онако снажно јави у више од 1 100 000 Срба да би се било шта урадило. Ја ипак позитивно гледам на ствари јер видим да последњих 10 година колико јаче они притискају да постанемо they/ them збуњени мужелозници који ћемо само да будемо послушни, углавном да радимо по неким смешним корпорацијама и да глумимо средњу класу, толико се Србима више јавља осећај да их све отерамо у ***** јер схватамо да еу одавно има алтернативу јер еу одавно не постоји и да нећемо да им дамо *уда у руку. Ја сам пре за праву војну обуку него за улицу, ту бисмо се много боље показали.

  5
  2
 9. @револуционар Мислим да смо у слично време послали коментар па нисам видео овај последњи, слажем се да треба то брже, али овакве ствари се не форсирају. 5 октобар не може да се понови јер сви млађи али и старији већ знају у чему је фора, може да изађе 100 будала да вришти као она накарада пре неки дан или оно да блокирају улице , па да им касније дође група рејвера да глуми револуцију.

  На гласање треба изађи да нам барем у Београду не дође на власт она распад екипа copy paste из Загреба “не давимо-морамо”, она субкултура натоваца, буквално само због тога што они највише смарају клинце и гурају се по школама да шире смрад.

  Најбитније је да српски народ није потрошен, политичари су небитни. Свакако и наша Српска Православна Црква је битна, ту од јуче видимо велике проблеме због лажних Македонаца.

  Отаџбина није Патрија, српски националисти нису исто што и италијански или шпански или латиноамерички, којима јесте patria. Ми имамо јако специфичну историју и не верујем да нам је блиска та врста деснице или национализма.

  Данашњи млади и млађи Руси у војсци нису необољшевици, колико год им гурају оне заставе са чекићем. Свестан сам ја ко је на власти тамо, али ти млади су отишли да се боре са свој руски народ и руску земљу, не за совјетску. Они Украјинци су пре ти необољшевици, куку мајко, која су оно цепања класична пост-ком, атеистичка идеологија. Бог да нас сачува, Јевреј председник, па промовишу им транџе у војсци, неке стероидне жентураче као иду да бране државу. Мислим, ужас, холивудски сценарио.

  Запад неће да пропадне, нит ме интересује то, мене интересује да сахранимо еу, Европљани су нормални кад им се то дозволи тј. ван еу. Удавио сам за данас. Љуби брат.

  3
  2
 10. @Милован

  Брате Миловане, власт из силе настала, силом се и склања. Нећеш дуго чекати да се у то увериш. Међутим, то неће ићи са горе наведенима. Да би то успело, мора да постоји вођство спремно да се жртвује за добробит нације. То треба да изнедри патриотски или отаџбински (дедовски, прађедовски…) део народа. Други језик осим притиска улице не разумеју. Јер мука ће бити голема. Или тако или никако. Питање је само ко ће да завлада.И неће требати никаква војна обука. Нисам разумео баш поенту: јел то треба да сачекамо да тих 1100000 порасте до колико, 3, или 4000000 и да националисти превладају, како би нам било боље? А ово о “нормалним” Европљанима када су ван ЕУ, једноставно не стоји.За Немце, Енглезе, Скандинавце, Талијане и друге, православни Срби су нека врста ниже расе-други свет. Као и Руси. Сукоб цивилизација је почео од црквеног раскола, 1054. и не назире му се крај. Руска нација после 100 год. власти бољшевика и СПЦ после више од 7 деценија титоизма, су посебна тема.

 11. @Милован

  И не заборави, да није било Ивањданских протеста, 2020, тј улице, били би дуго у ” кућном притвору”.

 12. @Милован кантер-ратничке пљујеш по генерацији која је пљувала крв од Вуковара до Кошара. Срам те било!

  2
  1
 13. Јој, нисам хтео овакву реакцију да створим. Не, Драгане, брате мој, наравно да не пљујем наше ратнике и ветеране који данас имају 40+ год, како то да помислиш после свега што сам написао, сморио сам и себе са оволиким писањем. Зато сам и написао горе блазираних (!) Срба од 40+. Они свакако нису 5 октобар, управо супротно.

  Они су наша света војска, инспирација нашој њањавој генерацији миленијалаца која гледа да се спаси. Многи од власти заборављени, али не од нас млађих и од младих, увек пратим и платим фондације кад се даје новац за наше ратнике…али..

  Нажалост, имамо доста блазираних Срба 40+ су данас Брозова деца. Не рачунам у Републици Српској, али овде у Србији јесу. Црна Гора, да нас Бог сачува, тамо многи Срби после 40+ су као Драгиња, она сексуална држава. Има хвала Богу и нормалних, али највише су ови најмлађи 15-25.

  Београд и Нови Сад су ти блазирани буквално окупирали цео културни и медијски простор и утицали да доста те генерације постану исто дебили, натовци.

  Зар морам да набрајам? Разноразни дебили “глумци” и “глумице” “репери” “поп уметници”, Сергеј Трифуновић, онај љигави Ђуричко, Марко Видојковић, никакав писац, онај Галеб што је популаран само зато што је мелез, цела она Б92 екипа сада ндх1 и нова с су уништили своју генерацију, па чак дошли и до оних 10 старијих да их упропасте.

  Провери, брате, следећи пут кад сретнеш неког ’82 годиште и старији, питај их ово? Да ли су крштени? Да ли имају децу? (Ћирјаковић пао на овом испиту). Питај их још само ово-да ли слушају екс-ју музику? Јави ми резултате, брате. Кантер никад нисам играо, веруј ми, блејао сам по рејвовима и панк свиркама :о) Жив био, немој да се свађамо.

  8
  1
 14. @Mилован

  Брате, и национализам није српска реч. “Шмекни” у “Вујаклију”. Можда ти лежи више француска варијанта родољубља, од италијанске и шпанске.

  П.С.

  Набацао си више констатација, које су тешко разумљиве (“да сахранимо ЕУ”, који то “ми”?, да на “изборима бирамо мање зло”), има и полемисања са нечим што није ни изнето (“Отаџбина се не буди на улици”, већ се, ако треба, тамо брани) али ми се највише допало да ће српчад коју ти и теби слични направите препородити државу и нацију.Додуше, имаш 35 година ( још немаш ни једно, а треба доста да их имаш), али могу да разумем: “блејао си по рејвовима и панк свиркама”. Да ми је то да дочекам, па могу мирно да умрем. А док доста српчади не пристигне, да се грејемо на родољубивој ватри службиних пројеката: Патриотског блока (“Двери-ПОКС”), “Заветника” , “Наде”. Добро си прочитао, није Националистички, већ Патриотски блок. Ако на изборима бираш мање зло, то само значи да ћемо спорије пропадати. Када спорије пропадамо, теже ћемо се опоравити. Брже пропадање, значи и бржи опоравак. »Кад тиранија постане закон, онда је побуна дужност.”
  Не знам да ли си чуо, али српски народ је годинама у дубокој депопулацији. Само у прва 3 месеца о.г. нас је 21000 мање. Тај популациони бум који најављујеш ме је засмејао. Љуби чика.

  3
  1
 15. @ револуционар Неме мени сличних, само ја могу оволико да убијем у појам писањем хаха. Него, “изборима бирамо мање зло” ово нисам уопште написа горе, већ сам написао да је 5.октобра тако бирано мање зло на улици и да то не треба да се понови. Патриотског блока („Двери-ПОКС“), „Заветника“ , „Наде“- заборавио си Суверенисте. Нисам написао ни да се Отаџбина брани на улици, учитаваш неке ствари, брате мој.

  Делује ми да си разочаран, неће нико да пропадне осим ако се сам не упропасти. Написао сам горе, не треба да будемо њањави и кукамо стално.

  Национализам није српска реч. „Шмекни“ у „Вујаклију“. Нисам ја ни рекао да јесте, али Патрија је свакако израз за католички правац, користи се више код католика. “Можда ти лежи више француска варијанта родољубља”-Ово би рекао Киклоп Протић, да сви који смо националисти смо за француску револуцију и слично. Нисмо, брате. ЕУ ће изнутра да се сахрани, попричај мало са њима одатле да видиш какав је то хаос.

  Нисам набацао, све сам горе лепо објаснио. Не бих више да тролујем ни овај сајт ни читаоце, мислим да су ме разумели они који иначе читају моје коментаре. Мој први коментар је био одговор на питање Зоран Николић ( Ваљево ), кад је рекао “Србљем моје”. То сам ја, мени се обратио. Питање је било везано за ово грађански рат између Руса који су Руси и Руса који су натовци.

  То за децу је тачно али ја немам “рок трајања” тако да не секирај се, можемо ми 35+ да имамо много деце. Битно је тој деци доћи као зрео родитељ и са неком зарадом, а не као клинац од 20+ као што је некад било. То је било друго време.

  Већи је проблем кад жене чекају. Мање нас је не толико што се мало деце рађа, него зато што људи одлазе и остају у иностранству.

  “блејао си по рејвовима и панк свиркама“. Да ми је то да дочекам, па могу мирно да умрем” Јој, па ишао сам понекад и на народњаке. Хаха Шта је то чудно? Не само ја, многи смо ишли, нисмо се делили по томе. То “музика” и “фазони”не треба Србе да дели. Велики поздрав!

  4
  1
 16. @ Милован срце ти је на месту али су ти мисли збркане. Не можеш да судиш о генерацији на основу неколицине изрода експонираних зато што су корисни идиоти. Свако добро

 17. @ Драгане, драго ми је да се разумемо. Свако добро!

 18. @Милован

  Брате, што ја не разумем разлику између патрије и отаџбине, мој је проблем, али је није разумео ни Василије Трбић, вођа четничког ослободилачког покрета у Маћедонији. У својим мемоарима, књ. 2, користи придев “патриотски”. Велико име српске ослободилачке борбе, и за то време образован човек, умро је у заблуди да је српски националиста, а био је, по теби и осталим, на позицијама италијанског или шпанског национализма. Његова је несрећа што није био савременик “пунк” српчади, која би му отворила очи. Поздрав од генерације 50+.

  2
  1
 19. @ револуционар “Василије Трбић-У својим мемоарима” хвала, потражићу штиво ујутру. “пунк“ српчади-Куку мајко ала ти учитаваш. Генерацијски јаз нас ј***, мора да је то, уопште нисам панкер и не знам где си то видео, брате мој, као и сваки нормалан млад човек сам излазио по целом Београду, па и пар пута био на свирци Шахта, Обојеног Програма, био сам једном и на концерту Мирослава Илића хаха. Нисам блејао над игрицама, то је најбитније било у оном коментару горе, 10 по реду :о)

  Ја сам рекао своје виђење ствари, Patria ми не смета уопште, али не користим тај израз.

  Брате, немој да се љутиш, подсећаш ме на неке бивше девојке које су се током разговора хватале за једну реч, а не чују 99% шта сам рекао. Надам се да нисмо писао узалуд све оно горе. Ајд да не давим више поштене људе овде. Ево једна песма уместо поздрава.

  https://m.youtube.com/watch?v=KCxIP3z3b2A

Оставите коментар