Принц Петар Карађорђевић абдицирао и сва права пренео на принца Филипа

О својој непоколебљивој одлуци принц Петар званично је обавестио и оца и старешину краљевског дома, принца Александра, и патријарха српског Порфирија

Принц Филип и принцеза Даница у реду за гласање на изборима 2022. године (Фото: Стање ствари)

Принц Петар Карађорђевић саопштио је да је потписао одлуку o абдикацији којом се одриче свих права која му припадају по основу првородства и преноси их на следећег по старешинству рођења, свог брата Филипа.

Принц Петар, најстарији син принца Александра Карађорђевића и унук краља Петра II Карађорђевића, одлуку о абдикацији, како је навео у саопштењу, потписао је у среду у палати Светог Андреја у Севиљи, у присуству сведока, како наглашава, свестан да се тим чином одриче свих права за себе и све своје потомке који су рођени или ће тек бити рођени у брачној вези или изван брачне везе.

Петар Карађорђевић

„Не одричем се права која проистичу из права на наслеђе имена, члана краљевског дома, титуле краљевића и свих других права и обавеза које закон и традиција дају и налажу члану породице“, навео је принц Петар чија је одлука о абдикацији ступила на снагу по потписивању.

Потписивању су сведочили његова мајка, принцеза Марија да Глорија од Орлеана и Бреганце и војвоткиња од Сегрорбе, његов очух Игнацио, војвода од Сегорбе, јеромонах Микел Ортега Модест, старешина Цркве Светог Архангела Михаила у Палми на острву Мајорка, принц-наследник Филип, принцеза Даница, сестра Соул, грофица од Ампуријаса, Љубодраг Грујић, члан Крунског већа, канцелар ордена и хералд дома Карађорђевог, и Никола Станковић, шеф кабинета принца-наследника.

О својој, како истиче, непоколебљивој одлуци званично је обавестио и оца и старешину краљевског дома, принца Александра, и патријарха српског Порфирија.

Филип Карађорђевић

Сматра да је у интересу династије да принц-наследник са својом породицом живи у Србији међу својим народом.

У том смислу, указује да је његов брат, принц Филип, свој и живот своје породице везао за Србију у којој се након девет деценија родио и први мушки члан династије Карађорђевић, наследник принца Филипа, краљевић Стефан.

Принц Петар наводи и да свој живот, као и до сада, наставља у Севиљи.

Опрема: Стање ствари

(РТС, 28. 4. 2022)Categories: Вести над вестима

Tags: , ,

32 replies

 1. Опа бато!!!😄😄😄

  7
  4
 2. Малог принца Стефана треба васпитавати у духу наше светосавске вере и српске националне традиције. Дете треба школовати, али обавезно га треба послати да једно време проведе у неком селу поред Тополе, у сеоском домаћинству истинског сеоског домаћина, не сељака-скоројевића. Па једнога дана, ако Бог да… да буде крунисан у храму Светог Саве. Или на Опленцу.
  Србија треба да има краља. Краљ треба да буде стуб носач који држи целу грађевину и на кога се држава и народ увек могу ослонити. Човек који обједињује и мири. Србија ће се без таквог човека распасти.
  Да ли је могуће замислити да, нпр., САНУ такав некакав пројекат покрене?
  Тешко. Тешко да не може теже бити. Звериње би у гори цркавало. Пре би се Жене у црном прихватиле.

  31
  7
 3. Ко је ту принц чега? Тој господи није крунисан ни отац , ни деда , ни прадеда. Да су крунисани , они не би били краљеви Србије , него Југославије која више не постоји. . Највећи успех Карађорђевића је стварање хрватске и словеначке државе и растакање српских територија . Једини из те куће који је био достојан српске круне је умро затворен и на гвозденом кревету .Колико су Карађорђевићи Срби може да се измери бројем српских речи које користе .Ја не могу да разумем ни једног Србина из Србије који може да пожели Карађорђевиће на челу Србије .Матију Бећковића разумем , он дува у црногорске дипле и увек зна да изабере модеран крој капута , да не кажем шиљела . Само је Србија круноносна . Црна Гора ту нема шта да тражи . Родиће Србија новог краља који нема бруку у породици и коме сви у кући савршено говоре српски и пишу ћирилицу.

  22
  17
 4. Не схватам фасцинацију многих Срба династијом Карађорђевића. Да је све остало на Карађорђу, било би разумљиво, но пуно се издешавало одономад.

  Проблем бр. 1: Убиство краља Александра Обреновића, које нису Карађорђевићи организовали али су се окористили.
  Проблем бр. 2: Неспречавање Младобосанаца да изврше атентат на надвојводу Фердинанда, нарочито кад се има у виду проблем бр. 3.
  Проблем бр. 3: Најозбиљнији, и сам по себи би требао сваком Србину да избије из главе заблуде о Карађорђевићима. Формирање Југославије након Првог светског рата и енормних жртава које је Србија дала у том рату. Пуцање себи не у ногу него у главу, посредни узрок покоља Срба у Другом светском рату и потоњег доласка комуниста на власт.

  Ја јесам у принципу монархиста, али ми немамо достојну династију. Обреновићи су изумрли осим по индиректној линији, а Карађорђевиће би било сулудо наградити престолом јер је Александар, прадеда принца Филипа, највећи гробар Србије и српских интереса у 20. веку.

  18
  12
 5. Ситуација је таква каква јесте . Наши су , за понос нису . Добро је барем што су свог деликвента наговорили на овај акт . Чини ми се да су Филип и Даница млади честити људи , Срби и воле Србију што стално доказују . Мислим да ће бити достојни нашег , нажалост јединог правог краља Петра I Карађорђевића ( мислим од обнове Србије ) . Наравно , очекујем (ако заслужимо ) долазак руског Цара који ће крунисати нашег и ујединити све Православне у име Господње .

  19
  8
 6. Bolje berberska radnja za gejove u ruci nego Vuciceva kruna na grani.

  11
  1
 7. Може да абдицира само неко ко је на престолу. Они нису и надам се да више неће ни бити. Уништили су Србију. Џаба им сад све.

  8
  9
 8. Гледам коментаре и видим који смо ми народ мазохиста . Комунизам нас је дотукао . Пљује се по потомцима вожда Карађорђа. Такви су какви су , понављам наши су. Ко од нас нема поблематично дете , проблематичног родитеља па ћутимо и ретко ко пљује по свом детету иако се можда дрогира , настрано је неће да учи , непослушно је… Децу и родитеље не можемо да бирамо и можда ово није најбоље поређење , али добар је АВ , Ђилас и остала багра у скупштини . Све цвећка до цвећке . Све сам го неписмени лопов .Уништили су животе неколико генерација , али знају да причају српски !!! И то филозофски и демагошки док им рука не излази из наших Џепова. Еј бре људи јесте ли ви свесни да су генерацијама уништили животе , али знају да причају српски ??? Иначе енглеска и остале династије су вам јако добре ? Све болесник до болесника али су они ОК. Е мој народе не схваташ да пљувањем на Карађорђевиће пљујеш и на себе . Нису они пали са Марса , овај народ их је изнедрио . Можда ни они не би били такви какви су да их комунистичка фукара није на силу и противправно , преваром ћоравих кутија најурила из родне куће ?

  18
  12
 9. Слово о тексту. Петар заиста није достојан и ово је добро што је урадио. О Филипу не могу пуно да кажем али бар живи у Србији и овде подиже дете.
  Александар Карађођевић, човек је желео добро али није тако испало. Не мисли ваљда неко овде да је он знао шта ће да се деси и да је то планирао. Овде га осуђујемо као да је тако.
  Још једна важна ствар. Ми сви овде немамо информације какав је био став великих сила према Србији у то време. Русије није било. Прича како је Британија нудила Србији пола Јадрана и ко зна шта још показала се као лаж. Какав је био став наших партнера како их зове Путин, могу да поверујем у све само није био благонаклон.
  Најважније, нама треба краљ. Треба нам јер су масони и остали олош створили председнички систем како би могли лакше да купе појединца. Примера колико хоћете.
  Кад имате краља и ова земља је његова, мало је теже да му неко понуди паре и каже живећеш на Флориди после и бићеш богат. Да се човек насмеје. Будало, имам целу земљу, лепшу од Флориде и најбогатији сам на свету.
  Краљ нам треба ко леба.

  18
  11
 10. Тај Карађорђе је побегао из Србије и оставио народ на цедилу. Милош није. Петар I повео војску и народ у изгнанство. Петар II побегао у Лондон. И тамо се оженио док је српски народ гинуо. То су чињенице а не пљување. Треба нам краљ али српски. Једино су Обреновићи достојни.

  5
  16
 11. Једино од чега вас подилази језа и страх је повратак Карађорђевића…Од Н1 па до Индех Хр, сви су пренели вест, а коментари препуни злурадости, мржње и патолошког изругивања, само су пљуштали…Међутим, овај пут, осионост и малограђански простаклук, који је пажљиво негован под комунистима, неће вам помоћи! Напротив…

  14
  9
 12. @Зоран

  „Пљује се по потомцима вожда Карађорђа. … Иначе енглеска и остале династије су вам јако добре?“

  Енглеска династија ме не дотиче уопште, а навођење свега онога што су Карађорђевићи урадили погрешно за Србију није пљување; то је једноставно реално сагледавање историје.

  Нико се овде не залаже да се Карађорђевићи протерају из Србије или да им се опет узме наследство. Говоримо о томе да не сматрамо да су погодни да поново заузму престо, через катастрофалних државничких одлука свога прадеде Александра Првог. Да поновим, највећег гробара српских интереса у 20. веку.

  11
  8
 13. @Слађана
  О „том“ Карађорђу све је рекао Његош у својој Посвети „Горског вѣнца“. Ко нѣ зна или је заборавио, да ишчитава док добро нѣ утуви. Сувише смо јадни и мали да би о њему судили.
  А рѣч је о најбољем и најспособнијем владару кога смо имали од Немањића. Прихватио се вођства устанка кад нико други нѣје смѣо из страха за себе и своју имовину. Исти му се заклели на вѣрност, па одмах послѣ првих успѣха почели да стварају сопствене феуде (или боље: агалуке) и да оспоравају његову власт. Према свакоме, малом и великом, блиском и далеком, односио се исто, па тако и рођеног брата погубио – што му разни малоумници такође приписују у грѣх, умѣсто у жртву. На бојном пољу – без иједног пораза, кад год је био слушан. У најкритичнијем тренутку за народ и тек створену државу, кад од Руса нѣје могло бити помоћи, јер им је Наполеон већ био под Москвом, војводе одбијају његов ратни план, који је подразумевао спасавање народа и одрицање војвода од напљачкане имовине. „Попечитељи“ бирају да своје благо бране по сваку цѣну, фућкајући на све остало. Карађорђе тада практично доживљава нервни слом од јада. Дунав прѣлази добрано болестан, вѣроватно и прѣварен, у сваком случају – издан.
  У двѣ рѣчи – праведник и мученик. Помало вѣрујем у Бога, па ми се чини да нимало нѣје чудно што се сѣме затрло свѣма који су руке обагрили његовом крвљу, укључујући и првог Обреновића. Коџа Милош има велике заслуге, али је и њих стекао на темељима које је поставио Карађорђе. И Милош је прѣкршио задату присегу. Послѣ убиства је читав живот дрхтао над судбином свог потомства. С разлогом. Узгред, Карађорђе се, за разлику од њега, никад нѣје иживљавао над сиротињом. А овај је то чинио из пуке забаве. Тај детаљчић много говори о обојици, али нѣ Србима очараним шојићима разних боја.

  17
  6
 14. @Гремлин

  Поштовани, Ваш коментар је вредан пажње, као и увек. Све што сте написали о Вожду стоји, и треба народ стално подсећати на те чињенице.

  Оно што мени није јасно је, како смо за 100 година, или четири генерације, успели да дођемо од Црног Ђорђија, најспособнијег владара од времена Немањића, до Александра Првог, највећег упропаститеља? Каква је то сурова игра судбине или проклетство? Волео бих да ми неко објасни космички смисао тога.

  10
  2
 15. Zoran je sve napisao sto I ja mislim. Takodje I mnogi drugi. Najcestitiji Srbi koje sam upoznala u emigraciji bili su odani Kralju. Ima komentara koji su protiv dinastije Karadjordjevica, to je njihovo pravo. Seselj je svojevremeno nasao protuvu , koja je trebala da nam bude Kralj, umro je od side.

  10
  6
 16. Принц Филип ми на сликама дјелује нормално. Изгледа ми интелигентан. Оставља позитиван дојам. Једини из династије, осим покојног принца Томислава.

  Принц Петар ми дјелује као шминкер. Вјерујем да није абдицирао баш добровољно. Очигледно је да није био за краља.

  Принц Филип има неке шансе.
  Какав је год, засигурно би био бољи од свих ових силних „председника“.

  14
  10
 17. Гени су чудо. Понављам само онај ко је крунисан и ко је на престолу може да абдицира.

  7
  6
 18. @ Марк Еугеникос ,
  чини ми се да сте мало побркали ствари . Мислим да је највећи упропаститељ Срба у XX веку ЈБт . Чак и његови „ унуци “ данас здушно настављају уништавање нашег народа .
  @Слађана
  већ сам написао , континуитет крунисања је насилно и против закона и воље народа прекинут од стране убица српског народа ( буквално убица десетина хиљада Срба ) од 1945 на овамо . Стога мислим да замерка није на месту .

  10
  6
 19. Све што је овде писано врло је занимљиво, разна су мишљења о улози Карађорђевића, од првог до последњег и о много чему, и што има везе с овим догађајем, али много више о оном што нема – зашто је било нешто што је било, ко је заслужан или одговоран за нешто што је било!
  Чудан је и сам наслов Од чега је то „абдицирао“ овај млади човек? Од престола, који не постоји, од положаја који нема? Каквих се он то права одрекао? Фасцинација племством и монархијом код нас је необичан феномен, занимљива тема за социологе, политикологе и још неке науке! С обзиром на тако велики број монархиста очекивало би се да боље познају све у вези с монархијом, почев од титула које су имали потомци и сродници монарха у Србији и Југославији – нису се називали принчевима! То је, наравно, безначајно, али говорити о престолу, о абдикацији, о „престолонаследнику“ је необично, у земљи која је већ деценијама република! Било би корисно да нас неко од присталица монархије и Карађорђевића обавести о две важне ствари: прво, да ли је у последњих сто година било случајева преображаја неке републике у монархију у свету, а ако је било, да нам то саопшти, па да нешто научимо, а друго, како замишљају да би се то могло извести у овој земљи? А у међувремену да нас, већину републиканаца у земљи Србији обавесте о томе ко и зашто издржава становање грађанина А. Карађорђевића (претпостављам да има и српско, поред британског држављанства) у Дворском комплексу, са тридесетак запослених људи, што кошта све нас милионе! Иначе, кад је реч о држављанству, у већини држава је за то потребно знање домаћег језика, а рекло би се да А. К. за све ове силне године није баш успео да то савлада, из чега би се могли извући различити закључци!

  10
  12
 20. @ Limes ,
  то издржавање које вас „републиканце“ боли могу да вам кажем не кошта ни делић колико кошта издржавање бившег гробара и осталих републиканских председничића који захваљујући пљачки целог народа , после ношења „ титуле “ председника имају доживотно издржавање и многе привилегије . Да ли треба да саберем и издржавање „посланика“ у две скупштине и две владе – српској и војвођаронској који су такође изум „републиканаца“. Имате неколико доживотних посланика који као да су плаве крви због којих смо сви ми поплавели од муке. Богме и ви имате династије . Једна је Шешељ а друга велика Кркобабић , можда је још која у повоју . Они се баве бизнисом од државних јасли , а одређени, сада већ деценијски председник нема ни дана радног стажа ( надам се да не рачунате у радни стаж даноноћно баљезгање ) али му имовина не недостаје , а богме влада дуже од неких краљева ( да се не враћам на родоначелника републике код нас друга тите , њему и краљица Елизабета завиди на дужини стажа , а не беше краљ ) Дивно друштво , свака част . То је што се особа тиче . Сада бих вас замолио да ставите на папир колико кошта издржавање две зграде скупштина , две зграде влада , зграда председништва , зграда мазнутог ( онако републикански кварно ) Двора …. колико је тамо чувара , конобара и кувара који опслужују „ другове “ ? Да не спомињем возне паркове и припадајуће стотине возача . Е јадни народе мој , срећна ти република – па докле издржиш…

  19
  9
 21. @ Limes ,
  то издржавање које вас „републиканце“ боли могу да вам кажем не кошта ни делић колико кошта издржавање бившег гробара и осталих републиканских председничића који захваљујући пљачки целог народа , после ношења „ титуле “ председника имају доживотно издржавање и многе привилегије . Да ли треба да саберем и издржавање „посланика“ у две скупштине и две владе – српској и војвођаронској који су такође изум „републиканаца“. Имате неколико доживотних посланика који као да су плаве крви због којих смо сви ми поплавели од муке. Богме и ви имате династије . Једна је Шешељ а друга велика Кркобабић , можда је још која у повоју . Они се баве бизнисом од државних јасли , а одређени, сада већ деценијски председник нема ни дана радног стажа ( надам се да не рачунате у радни стаж даноноћно баљезгање ) али му имовина не недостаје , а богме влада дуже од неких краљева ( да се не враћам на родоначелника републике код нас друга тите , њему и краљица Елизабета завиди на дужини стажа , а не беше краљ ) Дивно друштво , свака част . То је што се особа тиче . Сада бих вас замолио да ставите на папир колико кошта издржавање две зграде скупштина , две зграде влада , зграда председништва , зграда мазнутог ( онако републикански кварно ) Двора …. колико је тамо чувара , конобара и кувара који опслужују „ другове “ ? Да не спомињем возне паркове и припадајуће стотине возача . Е јадни народе мој , срећна ти република – па докле издржиш…

  11
  9
 22. @ Зоран
  О чему и о коме Ви то, овако опширно и острашћено? Питање је начелно и формално! Занимљиво је да Ви и Ваши истомишљеници не могу без Тита ни корак, свугде га користе! Ко је овде говорио о Титу? Није ваљда да је република за Вас Тито, само Тито, уз њега Шешељ и слични?
  О много чему томе што Вам се не допада може се расправљати, не допада се то ни другима, па ни мени, само што то нема никакве везе са питањем државног уређења и са обликом владавине и чудно је како сте Ви то све смешали и помешали. Постоји устав, за сада предвиђа постојање републике! Не допадају Вам се избори, владе и председник!? Нисте приметили да и у монархијама постоје избори, странке, владе, несимпатичних посланици и министри, чудних манира и навика, па и премијери (ето нпр. Вел. Британија, монархија над монархијама, а премијер с фризуром прави пијане журке у неподесно време и то још у згради владе, да и не помињемо разне бројне пикантне афере британских високих државних достојанственика, а било их је и у краљевском дому)? Нисте о томе ништа чули? Чудно, много и дуго се о томе пише! Изгледа да је представа монархије из другог света, не овог, реалног – земља из бајке и време добрих краљева са чаробним моћима? Зграде скупштина не бисте ваљда порушили, немојте, па многе од њих подигнуте су у време монархијске владавине!
  Дакле, ни злоупотребе, ни незаконитости нису резервисане само за републике; нажалост постоје свугде, против тога се треба борити, а везивати их за облик владавине је смешно!

  10
  8
 23. @Limes
  Управо сте примером наказне монархије ( ово су моје речи ) доказали оно што ја од првог коментара хоћу да кажем . Ако ћемо искрено Велика Британија је фактички република . Краљица само згрће паре и ништа се не пита . Поред свега чиме краљевски дом срамоти и деценијама брука народ , тај исти народ је поносан на монархију која у савременом свету и не може да се гледа као монархија
  ( није она из бајке како Ви кажете ) . Међутим они је сматрају својим поносом и ником не дају да дира у њу . Огавна је , пуна сплетки , настраности , тотално бескорисна али је НАША ….

  9
  4
 24. @ Зоран
  Е, сад тек није јасно шта Ви то од почетка хоћете да кажете! Значи, дај шта даш, хоћемо јер је наше (чије?), јест да не ваља и тамо где је има, али нама ће ваљати! Баш сте убедљиве аргументе за увођење монархије изнели, нема шта! Ако се неко поноси срамотом и бруком, нечим огавним, настраним, бескорисним, то се обично не сматра за нормално! Ми смо мање напредни и цивилизовани од Енглеза и не поносимо се нечим што је срамота, брука, настрано и огавно! Обично се тако нечег стидимо, и када се деси да је наше!
  Пошто сте и сами приметили да је Вел. Британија фактички република, као уосталом и све уставне монархије, а све су у Европи такве, чему онда монархија? Већ смо република, па што да се уводи нешто што је, ето, већ фактички превазиђено? И по чему би то било наше и чему би ваљало? Ујединиће нас и оснажити личност којег су неки (нема их баш много) прогласили за свог краља и идола, а и њихову децу чашћавају титулама које баш и познају добро? Заиста мислите да је то могуће, и да би он то могао?
  Све ово, на шта сте потрошили толико времена објашњавајући, обично се зове галиматијас!

  5
  10
 25. @ Limes
  Или ме нисте разумели или вршите замену теза . Писао сам каква је Енглеска династија , ако ви знате да је и наша таква развратна , скандалозна … за мене је то стварно велика новост и требало би ми више детаља . За Филипа и Даницу и даље мислим да су дивни , млади људи , понос Србије . Диван пар за обнову монархије . Наравно , знам да је нас монархиста мало , али барем наду нико нам не може одузети . Затим , сматрама да нас Православље учи –
  на небу Бог , а на земљи Његов помазаник . Свестан јесам да краљева више вероватно неће бити , али зато очекујем ( ако заслужимо ) руског цара који ће да рашчисти неке ствари и да крунише нашег , овог пута – цара . Претерао сам са бојем коментара па ми дозволите да завршим на овој теми . Поштовање .

  7
  3
 26. @Limes
  Молим да говорите само у своје име, и да, ако имате комплекс ниже вредности у односу на Енглезе, не приписујте исти целом српском народу.

  7
  1
 27. Meni je nekako uvek toplo oko srca kada procitam na spomeniku ovdasnjih Srba- Veran Kralju I Otazbini. Ja se bas nisam zaklela Kralju ali razmisljam. @ Zorane, mislim da be bi trebalo da zavrsite na ovoj temi . Svako dobro svima.

  6
  1
 28. Укључујем се касно, али можда могу да допринесем… О Карађорђевићима сада не бих, грехе њихове су пре мене и други наводили и много их је, заиста. Доприносим наводећи првих 25 разлога зашто да Србија НЕ буде република (извор: Википедија):
  Siniša Stanković (na čelu Skupštine i države Srbije od novembra 1944. do marta 1953)
  Petar Stambolić (dec. 1953 – april 1957)
  Jovan Veselinov (april 1957 – 26. jun 1963)
  Dušan Petrović (26. jun 1963. – 6. maj 1967)
  Miloš Minić (6. maj 1967. – 6. maj 1969)
  Dragoslav Marković (6. maj 1969. – 19. april 1974)
  Živan Vasiljević (19. april 1974. – 6. maj 1974)
  Dragoslav Marković (6. maj 1974. – 5. maj 1978)
  Dobrivoje Vidić (5. maj 1978. – 5. maj 1982)
  Nikola Ljubičić (5. maj 1982. – 5. maj 1984)
  Dušan Čkrebić (5. maj 1984. – 5. maj 1985)
  Ivan Stambolić (5. maj 1985. – 14. dec. 1987)
  Petar Gračanin (14. dec. 1987. – 20. mart 1989)
  Ljubiša Igić (v.d.) (20. mart – 8. maj 1989)
  Slobodan Milošević (8. maj 1989. – 23. jul 1997)
  v. d. Dragan Tomić (23. jul – 29. dec. 1997)
  Milan Milutinović (29. dec. 1997 – 29. dec. 2002)
  v. d. Nataša Mićić (30. dec. 2002. – 4. feb. 2004)
  v. d. Dragan Maršićanin (4. feb. – 3. mart 2004)
  v. d. Vojislav Mihailović (3. – 4. mart 2004)
  v. d. Predrag Marković (4. mart – 11. jul 2004)
  Boris Tadić (11. jul 2004 – 5. april 2012)
  v. d. Slavica Đukić Dejanović (5. april – 31. maj 2012)
  Tomislav Nikolić (31. maj 2012 – 31. maj 2017)
  Aleksandar Vučić (31. maj 2017 – …)

 29. Zorane , desila mi se greska u pisanju, NE zavrsavajte na ovoj temi. Uzivanje mi je citati od vas a mislim I drugima. Iskreno izvinjenje.

  6
  1
 30. @Saffron,
  искрено хвала на подршци . И мени је слоган „за Краља и Отаџбину“ остао као аманет од деде, који је био наредник жандармерије у селу Шове – данашње Равно и као такав одведен у заробљеништво ( из Бачког Јарка где се затекао на служби ) Никад нисам чуо нешто лоше од њега , а од мештана његовог родног места Кулпин чуо сам само похвале и од Срба и од Словака о породици Дунђерски . Они су школовали сиромашну децу ( један од њих је мој стриц ) који је завршио ветерину а касније постао инспектор . Мој пријатељ Словак – деда му је био колар , исто хвали ту породицу . Многи који су радили код њих добили су део земље велепоседника у власништво , а тетка – још је жива – прича са одушевљењем како је као девојка са другарицама ишла у „надницу“ да би себи купила гардеробу и имала за излазак а сваки сат који је провела на раду писан јој је у „књижицу“ … Можда то нема везе са Монархијом , можда силне задужбине које су вредни , поштени богаташи тога доба оставили своме отечеству по Београду , Новом Саду и целој Србији немају везе са Монархијом , али како је дошла несрећна Република , видесте ли и једну задужбину или већ осамдесет година гледамо бестијалну пљачку , не појединаца већ хиљада и хиљада лезилебовића који живе на грбачи народној ??? Да ли је ико вратио део народу од ког су узели , зарадили ? Не знам , можда све то нема везе са Монархијом под којом су људи васпитавани да верују у Бога и буду људи и да се односе према сиротињи са поштовањем ? Наравно и онда је било свакаквих људи , али у огромној мањини у односу на данашње „пљчкашке “ богаташе – све до једног . Некад се питам да ли их то Република васпитава , или време безбожничко које је Република донела ? Сада стварно прекидам , вероватно ће многи рећи шта овај досађује и меша бабе и жабе , али нешто ме нагнало да све ово напишем . Опростите .
  @Al
  Видим да сте схватили и јасне су вам ствари .

  9
  3
 31. @ Зоран
  Ви не желите да разумете ништа, од самог почетка! Све време је реч о монархији као таквој, а не о личним својствима појединих Карађорђевића и њиховој улози и значају, нарочито у историји! Ове лоше оцене дали сте Ви о британској монархији, са закључком да их воле (обожавају) и поред тога, такве какви су, а ја само напомињем да код нас није уобичајено да се таквим особинама поноси, нарочито кад се ради о својима? То што сте Ви разумели као да говорим о Карађорђевићима, и то нарочито о младима, показује да сте непажљиво прочитали коментар. Било је речи само о оном што је очигледно, већ дуго време, то су способности „престолонаследника“! Све остало у мојим коментарима се односи на то да престо не постоји, па је просто бесмислено говорити о његовом наслеђивању, о правима на фантомски престо, па од тога правити и представе за јавност.
  Ваша напомена о „Божјем помазанику“ на земљи и ово што сте написали у одговору Saffron објашњава много тога, била је грешка упуштати се у ову расправу! Остављам Вас у свету прошлости, маште и илузија, мада не би било лоше да размислите и о враћању у стварност!

  3
  5
 32. @ Zorane , sve sto ste napisali je velicanstveno

  3
  1

Оставите коментар