Први солистички концерт косовског чуда: Павлина Радовановић у Руском дому

Дар ове дванаестогодишње девојчице која одраста у гету откривен је када је имала 5 година. Павлина свакога дана путује у музичку школу у Грачаници, удаљену 60 километара од Ораховца, учи певање и свира клавир

Павлина Радовановић (Извор: Покрет за одбрану Косова и Метохије)

Павлина Радовановић, талентована девојчица из Ораховца наступила је у Руском дому. Њен први солистички концерт одржан је у знак сећања на Мартовски погром на Косову и Метохији и почетак НАТО агресије.

Дар ове дванаестогодишње девојчице која одраста у гету откривен је када је имала пет година. Павлина свакога дана путује у музичку школу у Грачаници, удаљену 60 километара од Ораховца, учи певање, свира клавир који је добила захваљујући манастиру Високи Дечани.

Наступала је на Косову и Метохији, у централној Србији и Републици Српској, а Руски дом отворио је своја врата за први солистички концерт ове надарене девојчице на иницијативу др Мише Ђурковића и др Милоша Ковића.

Др Милош Ковић, који је уз др Мишу Ђурковића, иницијатор Павлининог првог соло концерта (Фото: Спутњик/Сенка Милош)

Павлина је извела песме са Косова и Метохије у пратњи Ораховчанина Гаврила Кујунџића, свог некадашњег наставника музичког васпитања, аутора познатих песама о јужној српској покрајини, међу којима је и „Башто рајска”, песма која је постала химна метохијског гета Ораховац.

Владика хвостански Јустин, академик Матија Бећковић и протојереј-ставрофор проф. др Дарко Ђого (Фото: Спутњик/Сенка Милош)

Подршку Павлини, чији је раскошни глас натерао сузе на очи публици у Руском Дому, на сцени је пружила Мирјана Бараћ из Грачанице.

Присутнима се обратио протојереј-ставрофор проф. др Дарко Ђого, а о Ораховцу и животу Срба на Косову и Метохији говорила је Оливера Радић, професорка Ораховачке гимназије и новинар, чија је изложба фотографија „Од Метохије до Васкрсења” отворена у холу Руског дома.

Публику, којој је анђеоски глас ове девојчице натерао сузе на очи, поздравио је и први човек куће која је своја врата несебично отворила Павлини, директор Руског Дома Јевгениј Баранов.

Изложба фотографија Оливере Радић „Од Метохије до Васкрсења“ у Руском дому (Фото: Спутњик/Сенка Милош)

Први солистички концерт подржали су и гости из региона, градоначелник Будве Марко Царевић и представници Бањалуке, који су обзнанили да је Павлина Радовановић добитница Награде града у коме је наступила за Српску нову годину.

По жељи ове талентоване девојчице, уз благослов владике рашко – призренског Теодосија, новац од улазница за концерт намењен је за фрескописање цркве Успења Пресвете Богородице у Ораховцу.

Сенка Милош

Опрема: Стање ствари

(Спутњик/Покрет за одбрану Косова и Метохије, 26. 3. 2022)

Погледајте/послушајте још

 Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , , , , ,

1 reply

  1. Pravoslavnu Novu godinu

Оставите коментар