Аустријски „Естерајх”: Украјински неонацистички пук „Азов” је под државном командом

Као и 2014. године припадници овог добровољачког пука ултранационалистичког и нацистичког става боре се и у Маријупољу, а њихов амблем користиле су и трупе Трећег рајха

Фото: АП/В.Г.

БЕЧ – Аустријски дневник „Естерајх” указао је да у Украјини постоји неонацистички пук „Азов” који је под командом Министарства унутрашњих послова и који се бори против руских снага.

Лист наглашава да се не ради о пропаганди Кремља, већ да тај пук постоји.

Паравојна формација са око 2.000 бораца формирана је током украјинске кризе 2014. године како би помогла војсци у борби против проруских сепаратиста на истоку Украјине.

Лист указује да је седиште неонацистичког пука у Бердјанску на југу Украјине.

НАТО за Дан жена објавио слику Украјинке у униформи с неонацистичким симболом

Као и 2014. године припадници овог добровољачког пука ултранационалистичког и нацистичког става боре се и у Маријупољу, а њихов амблем користиле су и трупе Трећег рајха.

Чланови пука „Азов” имају одличне контакте са десничарско екстремистичким групацијама и неонацистичким партијама у Европи, те њихове присталице сада преко друштвених мрежа позивају на подршку.

„Естерајх” констатује да је пук „Азов” аргумент за Кремљ који је правдао војну операцију наводом „денацификацијом” Украјине.

Путин саопштио Макрону три услова која Украјина безусловно мора да прихвати

Лист подсећа да су и УН документовале више злочина које су починили припадници пука „Азов” у Донбасу. Такође наводи се и да су руски медији пуни информација о нападима пука „Азов” на стамбене зграде у Маријупољу, али и додаје да се ти наводи не могу поверити.

Опрема: Стање ствари

(Политика, 10. 3. 2022)Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

Оставите коментар