Немачка: Директорка „Гринписа” у влади Олафа Шолца

Опозиција се противи именовању еколошке лобисткиње Американке Џенифер Морган за немачког изасланика за животну средину

Џенифер Морган (Извор: DW)

Долазак радикалне еколошке активисткиње, уз то још и Американке, на високу позицију у влади Олафа Шолца изазвао је праву политичку пометњу у Немачкој.

Именовање директорке „Гринписа” Џенифер Морган (55) за међународног изасланика за животну средину поздравиле су присталице министарке Аналене Бербок. За њих је то „позитиван државни удар” Зелених, а за опозицију потез без преседана који крши правила и замагљује поделу између државног управљања и лобирања.

Представљајући нову државну секретарку, која ступа на дужност 1. марта, шефица дипломатије Аналена Бербок је рекла како ће Морганова бити заштитно лице немачке међународне климатске политике: „То је знак да решавање кризе коју изазивају климатске промене стављамо на врх дневног реда наше спољне политике.”

Џенифер Морган, која од 2003. године живи у Берлину, захвалила је што јој је пружена шанса да промовише „зелену агенду” нове владе. Говорећи на течном немачком језику, Морганова, коју ускоро очекују важни састанци у Бриселу и Паризу, поручује да јој „срце куца за Немачку”. Она ће убудуће заступати Немачку на међународним климатским састанцима, укључујући и конференцију УН у Шарм ел Шеику у новембру.

„На раскрсници смо. Последице климатске кризе осећају се свуда – људи и природа пате. Желим да своје дугогодишње искуство у покрету за заштиту климе пренесем у политику како би то постали циљеви не само Немачке већ ЕУ и целог света”, поручила је Морганова.

Као будући државни секретар у Министарству спољних послова, она ће бити подређена Бербоковој и координисаће немачку међународну климатску иницијативу, чији буџет износи шест милијарди евра. Реч је о пројектима које ће у многим земљама финансирати Берлин. На том послу Морганова ће тесно сарађивати и с вицеканцеларом Робертом Хабеком и министарком животне средине Штeфи Лемке.

Пре ступања на дужност Џенифер Морган треба да добије немачко држављанство. Бербокова је изјавила да је тај поступак већ у току, што је изазвало оштро противљење у конзервативним круговима, који тврде да америчка држављанка није способна да на одговарајући начин заступа немачке интересе.

Олаф Шолц изабран за новог канцелара Немачке

Морганова, која ће на новом послу примати плату од 15.000 евра, пре ступања на функцију мораће да прође и безбедносну проверу немачких обавештајних служби. Поједини опозициони политичари напомињу да ће Моргановој бити тешко да се дистанцира од проблематичних иницијатива „Гринписа” због којих су се активисти ове организације већ сукобили са законом.

Торстен Фрај из опозиционе Хришћанско-социјалне уније (ЦСУ) сматра да је давање немачког држављанства и статуса државног службеника познатом америчком лобисти веома бизаран догађај: „Именовати активисту ’Гринписа’ за државног секретара није у сагласности са смерницама које најављује парламент да се јасније идентификује утицај интересних група.”

Лукас Келер, потпредседник посланичке групе Слободних демократа (ФДП), која је део трочлане владајуће „семафор коалиције” за „Хаделсблат” истиче да је шира јавност зачуђена оваквим персоналним решењем Бербокове. Пре свега, како каже, због радикалних ставова „Гринписа” и умешаности у спровођење неких акција у Немачкој које су се изјаловиле.

Из организације за борбу против корупције „Транспарентност интернешенел” (ТИ) саопштавају да не виде ништа спорно у именовању Морганове за државног секретара јер je циљ њеног ангажовања транспарентан. Циљ је да се унапреди заштита климе. Председник ове међународне организације за новинарску мрежу РНД објашњава да су за такав посао потребни стручњаци: „Ту се не ради о финансијским предностима за ’Гринпис’, већ о моралним бригама. То је разлика у односу на друге организације којима је приоритет лобирање из финансијских разлога.”

Ипак, генерална директорка ТИ Ана-Маја Мeртенс истиче да ће њена антикоруптивна организација пратити начин на који ће нова државна секретарка обављати свој задатак. „Наравно, Џенифер Морган ће у свом послу морати да се побрине да одржава уравнотежену процену интереса”, рекао је Мертенсова.

Миленко Пешић

Опрема: Стање ствари

(Политика, 17. 2. 2022)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

Оставите коментар