САД: Бајденов кандидат за директора ФДА годинама био консултант фармацеутских фирми и у њих уложио милионе долара

Сенатор Берни Сандерс успротивио се Бајденовом предлогу да кардиолог Роберт Калиф по други пут буде постављен за директора ФДА, наводећи његове вишемилионске везе са фармацеутском индустријом

Џо Бајден (Фото: Факти)

(Children’s Health Defense, 22. 12. 2021)

Др Роберт Калиф, Бајденов избор за новог директора Администрације за храну и лијекове (ФДА), зарадио је милионе као консултант више од десет фармацеутских корпорација, уз то уложивши у њих милионе долара.

Прошле седмице се сенатор Берни Сандерс успротивио Бајденовом предлогу да Калиф, иначе кардиолог, по други пут буде постављен за директора ФДА, наводећи његове вишемилионске везе са фармацеутском индустријом.

Калиф, који је обављао функцију директора ФДА током посљедњих једанаест мјесеци другог Обаминог мандата, углавном је глатко прошао поступак потврде у Сенату одржан у уторак.

Сандерс се, као и 2015. године, успротивио његовом избору због уносних веза с фармацеутском индустријом:

„Један од главних разлога што је фармацеутска индустрија, поред многих других, тако моћна су њене блиске везе с ФДА и другим регулаторним тијелима у Вашингтону“, рекао је Сандерс током саслушања у Сенату.

„Какву утјеху можете пружити америчком народу кад сте сами тако блиско повезани с фармацеутском индустријом?“

Роберт Калиф (Фото: Win McNamee/Getty Images)

Калиф – који је зарадио милионе долара радећи као консултант више од десет фармацеутских корпорација и има милионска улагања у фармацеутску индустрију – рекао је „да се у потпуности слаже“ са Сандерсом, додавши да је „цијена лијекова у овој земљи превисока“.

Сандерс је рекао да ће поново гласати против Калифове кандидатуре.

„У вријеме кад амерички народ плаћа највише цијене у свијету за лијекове на рецепт и док фармацеутске компаније представљају најмоћнији чинилац у Вашингтону, у ФДА нам је потребно вођство које ће најзад стати на пут похлепи и моћи фармацеутске индустрије“, изјавио је Сандерс.

„Не само што је фармацеутска индустрија у протеклих двадесет година потрошила више од четири и по милијарде долара на лобирање и стотине милиона на политичке кампање, већ је створила и механизам непрестаног протока људи између ФДА и фармацеутских фирми. Шокантна је чињеница да је девет од посљедњих десет директора ФДА по истеку мандата прешло да ради за фармацеутску индустрију или су постали чланови управних одбора произвођача лијекова издаваних на рецепт.

На жалост, др Калиф није изузетак од овог правила. По окончању мандата у ФДА 2017. године примио је консултантске хонораре од Мерка, Биогена и Ели Лилија. Према његовој финансијској пријави, посједује дионице главних фармацеутских фирми у вриједности до осам милиона долара.

То су управо блиске везе које фармацеутска индустрија користи да контролише ФДА, умјесто да ФДА контролише њу. Пандемија ковида-19 као никад досад оголила је избор између зараде фармацеутске индустрије и здравља нашег народа. У овом критичном тренутку др Калиф није предводник који је потребан Американцима на челу ФДА, због чега ћу бити против његовог наименовања.“

Шездесет девет сенатора гласало је за наименовање Калифа.

С енглеског посрбило, скратило и приредило: Стање ствари

Прочитајте јошCategories: Посрбљено

Tags: , , , ,

Оставите коментар