Њемачка: Правна држава у доба короне – два примјера

О одлукама Вишег суда у Линебургу и удаљавању са посла проф. Александера Кекулеа, директора Института за медицинску микробиологију Универзитетске клинике у Халеу

Илустрација: Универзитет Џонс Хопкинс

Примјер први

Виши суд у Линебургу донијео је 16. децембра 2021. пресуду да је ограничење приступа јавним објектима само на вакцинисане и оне који су прележали болест противзаконито. Одлуку је донијео 13. судски сенат, надлежан за питања из области здравства.

Пет дана по доношењу пресуде, 21. децембра 2021, на страници Суда објављено је да је на тај дан основан нови, 14. сенат, који ће преузети питања у вези с короном:

„На данашњи дан у Вишем управном суду Доње Саске успостављен је нови, 14. сенат… Од почетка идуће године 14. сенат ће преузети и надлежности за здравство од 13. сената и надлежности за социјално право од 4. и 10. сената“.

Примјер други

Епидемиолог и вирусолог Александер Кекуле, професор на Катедри за медицинску микробиологију и вирусологију и директор Института за медицинску микробиологију Универзитетске клинике Универзитета Мартин Лутер у Халеу, добио је од управе Универзитета рјешење о „привременом удаљавању с радног мјеста“.

Кекуле је, уз Кристијана Дростена и Хендрика Штрека, један од најпознатијих вирусолога у Њемачкој, и чест гост у телевизијским и радио емисијама. Један је од првих научника који су упозорили на опасности од вируса корона.

У подкасту од 21. децембра 2021, које редовно објављује на радију МДР, Кекуле се изјаснио против „бесмисленог закључавања ради спречавања новог таласа“, заложивши се истовремено за што брже давање треће дозе вакцине.

Александер Кекуле (Извор: Снимак екрана)

Истог дана, 21. децембра, објављено је писмо директора Универзитетске клинике Томаса Месте и декана Медицинског факултета Михаела Геклеа упућено на адресе свих педесетак директора клиника у ком се каже да одлуку ректора Кристијана Титјеа „у потпуности подржавамо у интересу што боље бриге о пацијентима“. Разлози за привремено удаљавање Кекулеа с радног мјеста у писму нису наведени. Места и Гекле моле директоре клиника за разумијевање што не могу пружити више информација о текућем поступку.

Кекуле је на дужности директора Института за медицинску микробиологију око двадесет година.

Према информацијама Мителдојче цајтунга, у питању је дисциплински поступак због неиспуњавања наставних обавеза.

Кекуле је изјавио да је у питању политички процес, најавивши да ће предузети правне кораке против одлуке ректора.

С њемачког посрбило, скратило и приредило: Стање ствари

Прочитајте јошCategories: Посрбљено

Tags: , , ,

Оставите коментар