Скупштина Србије прогласила промене Устава у области правосуђа

О промени Устава Србије грађани су се изјаснили на референдуму 16. фебруара

Фото: Танјуг/Никола Анђић

Скупштина Србије прогласила је Акт о промени Устава Србије и Уставни закон за спровођење Акта о промени Устава Србије, чиме је Акт о којем су се грађани изјаснили на референдуму ступио на снагу.

Председник Скупштине Србије Ивица Дачић је изразио захвалност свима који су учествовали у промени Устава и оценио да је Србија направила искорак у владавини права и независности правосуђа и да је сигуран да је то на корист државе и њених грађана.

Дачић је појаснио да нема расправе на овој седници, већ да је само реч о свечаном проглашењу Акта о промени Устава. Он је истакао да ће промена Устава остати као „аманет овог скупштинског сазива“ и редак пример да се актуелна власт одрекла дела својих овлашћења, нарочито када је реч о кадровској проблематици.

О промени устава Србије грађани су се изјаснили на референдуму 16. фебруара.

Устав Србије (Фото: Бета)

На референдум је изашло 1.995.215 бирача, од 6.510.323 који су уписани у бирачки списак, за промену Устава гласало је 59,62, а против промене 39,35 одсто изашлих бирача.

Уставне промене односиле су се на део о правосуђу, на избор судија и тужилаца, које више неће бирати Скупштина Србије, већ Високи савет судства и Високи савет тужилаштва, али и преименовање Врховног касационог суда у Врховни суд.

Седници су присуствовали премијерка Ана Брнабић, министри, представници судија, тужилачке професије и представници дипломатског кора.

На крају седнице интонирана је химна Србије.

Дачић је рекао да је могуће организовање још једне седнице Скупштине Србије, да би се донеле одлуке важне за функционисање док се наредни сазив не оспособи за рад.

Опрема: Стање ствари

(Н1, 9. 2. 2022)



Categories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

4 replies

  1. Ајмо мало чињеница и логике: референдум без цензуса не би био могућ да није било двотрећинске већине у скупштини која је омогућила Акт односно закон, а двотрећинске већине не би било да није било масовног бојкота избора 2020. године.
    Све је то лепо одрађено народу испред носа. А народ и даље одбија да види да обе стране раде за исте газде и да их није брига за народ.
    Е сад се присетити ко је арлаукао за бојкот тада а баш у то исто време за Кривокапића, Младена Дурића званог Григорије, Гојка Перовића, и сличне, такође заложио се и дан дању залаже се.

    12
    1
  2. Србија иде крупним корацима Напријед. Ово није измишљање топле воде. Само је преписана добра пракса из Босне и Херцеговине.

    12
  3. Неће бити да је аманет, ти, издајниче из кукољрађе, биће да је АНАТЕМА, бразде вам вран вранама населило, населило, па раселило до кости под прагом…

    6
    1
  4. Лакрдијаши склопили савез са ђаволом, хоће Бога да,, поправе,,.Сви мудро ћуте, грицкају своје парче сира и мудро ћуте. П. С. Нешто се питам-Јесу ли Лазар и Милош фанатици….. а ови лакрдијаши елита Србије и Српских земаља?!

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading