Миодраг Линта: Србија треба да уложи протест ЕУ због лика Тесле на хрватској кованици евра

Линта каже да чињенице показују да се Никола Тесла родио 1856. године у Војној Крајини, која је била једна од покрајина у Хабсбуршкој Монархији и где је српски народ био у великој већини

Фото: Twitter/Vlada Republike Hrvatske@VladaRH

Председник Савеза Срба из региона Миодраг Линта сматра да Србија треба да уложи протест Европској унији због скандалозне одлуке Хрватске да се лик Николе Тесле нађе на хрватским кованицама евра.

„У питању је један од многих срамних, перфидних и лицемерних покушаја Хрватске да присвоји славног српског научника Николу Теслу и да га прогласи Хрватом и за највећег хрватског проналазача, упорно негирајући историјску чињеницу да је Тесла био Србин и да га читав свет препознаје као Србина”, навео је Линта, преноси Танјуг.

Он је нагласио да се Хрватска „константно бави фалсификовањем историје и отимањем културног и научног наслеђа српског народа и бесрамно својата српске научнике, књижевнике, песнике и уметнике”.

Хрватска присваја Теслу: На кованици са шаховницом лик српског научника

Линта каже да чињенице показују да се Никола Тесла родио 1856. године у Војној Крајини, која је била једна од покрајина у Хабсбуршкој Монархији и где је српски народ био у великој већини. Војна Крајина је до укидања 1881. године била под директном аустријском управом и у време Теслиног рођења није имала никакве везе са Хрватском, навео је подсећајући да је Теслин отац био православни свештеник и да је Никола крштен у српској православној цркви Светих Петра и Павла у Смиљану, а да је мајка Георгина рођена у Томингају у породици српског православног свештеника Николе Мандића и Софије Мандић, рођене Будисављевић.

Поред тога, како наводи, припадници хрватских војних формација су фебруара 1992. године у Госпићу минирали споменик Николи Тесли.

Опрема: Стање ствари

(Политика, 6. 2. 2022)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , ,

2 replies

  1. „Србија“ сигурно неће уложити протест. Једини случај када би „Србија“ уложила протест хрватској био би ако би хрватска затражила забрану коришћења њеног латинског писма код нас. Мислим да смо сви свесни да се то никада неће догодити.

    22
  2. Присвајају Николу Теслу. А ако се политичке прилике промијене, хвалиће се да је и Омер-паша Латас био Хрват. С војводом Момчилом Ђуићем ће то мало теже ићи. Али ко зна, шта вријеме носи. Можда се њим некад почну хвалити. Као нпр. Гргурем Нинским. Можда кажу да се поп Ђуић борио за права аутохтоних Хрвата православаца/глагољаша.

    Но мене хрватска присвајања мање брину. Мене много више забрињава што су ми, у посљедње вријеме, изјаве хрватског предсједника много ближе него србског му колеге. Нешто ту опасно смрди.

    11

Оставите коментар