Уснуо у Господу новинар Велимир Веља Павловић (1953–2022)

Емисије о духовности, из којих је потекла и емисије „Духовници“, почео је да ради по сопственој идеји, и то су биле прве емисије те врсте рађене о монашком животу изнутра

Веља Павловић (Фото: Новости онлајн)

Познати новинар, аутор култне емисије „Ниво 23“ и „Духовници“, на ТВ Студио Б Веља Павловић, преминуо је вечерас у 69. години.

Веља Павловић је више од четрдесет година у новинарству. Написао је и књигу „Ниво 23“ од култне емисије „Ниво 23”. Једну од најстаријих емисија на ТВ Студио Б је осмислио, уређивао и водиo. Како је и сам Павловић навео у опису емисије, то је ноћни касни термин опуштеног ћаскања са гостима који говоре о култури на ангажован начин.

Павловићеви гости, између осталих, били су и академик Владета Јеротић, драмски писац Аца Поповић, Циле Маринковић, Предраг Ејдус, Светислав Басара, Ирфан Менсур и многи други…

У књизи су разговори са еминентним гостима вођени бурних деведесетих, који представљају изванредну слику времена, подсећајући нас и на неке друге који више нису међу нама.

Како је говорио, емисије о духовности, из којих је потекла и емисије „Духовници“, почео је да ради по сопственој идеји, и то су биле прве емисије те врсте рађене о монашком животу изнутра.

Павловић је  дипломирао је журналистику на београдском Факултету политичких наука 1978. године.

Од 1980. је радио као новинар Студија Б а писао је за Време, НИН, Политикин забавник, Илустровану политику, Православље.

Опрема: Стање ствари

(Политика, 2. 2. 2022)

Патријарх Порфирије: На вест о уснућу у Господу Веље Павловића

Са болом у срцу, али са чврстом надом на Господа Васкрслог примио сам вест да је вечерас уснуо култни телевизијски новинар и мој дугогодишњи пријатељ Веља Павловић

Патријарх Порфирије и Веља Павловић (Извор: СПЦ)

Уистину необична и ни мало једноставна животна прича овог културног прегаоца није му била препрека да поимање културе у нашем медијском простору подигне до нивоа 23 и да попут високог светионика пружи светлост многима који су у такође тешким временима тражили пут ка луци смисла.

Нарочит допринос овог ретко обавештеног познаваоца модерних књижевних, уметничких и богословских токова било је стварање и неговање култне емисије Духовници, која је од заборава сачувала светитеље нашег времена и тако читаве ризнице праславне духовности учинила приступачним многим богочежњивим људима.

Својом препознатљивом појавом и тихим гласом, Веља је свакоме од нас омогућио да радосно заузме место саговорника бројних подвижника и тако не устукне пред крстоносним хришћанским путем. Зато верујем да га управо ти свети људи прихватају док сада тихо куца на небеска врата, радујући се вечном блистању љубави и смисла којим је целим бићем живео.

Патријарх српски Порфирије

Опрема: Стање ствари

(СПЦ, 2. 2. 2022)

Погледајте јошCategories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

1 reply

  1. Вјечнаја памјат и да му Господ подари место у Царство своме.

    Оставио је многа лепа и поучна сведочанства за наук и духовно назидање будућим генерацијама.

Оставите коментар