Предраг Перишић: Ако не поштујеш себе, неће ни други поштовати тебе

Зашто РТС нема више поштовања према својим сарадницима и њиховим професијама, а не да их користи као „декорацију”

Симфонијски оркестар и Хор РТС-а (Фото: Ненад Неговановић)

У петак, 14. јануара, РТС је на свом Другом програму емитовао традиционални новогодишњи концерт Симфонијског оркестра и хора РТС-а. Изузетни музичари, певачи и солисти, ауторитативни диригент, добро изабран програм. Све у свему – врхунски уметнички доживљај и за учеснике и за гледаоце. Међутим, поставља се питање зашто РТС, када има у рукама један такав музички бисер – свој Симфонијски оркестар и хор – уместо на Првом програму, овакав концерт емитује на Другом програму док се у исто време на Првом програму емитује веома гледана и популарна хумористичка серија. Зар није програм Симфонијског оркестра РТС-а могао да се емитује на Првом програму после хумористичке серије, уместо што је тада приказан квиз?

Ко ће ове врхунске уметнике ценити и поштовати ако их њихова матична кућа довољно не цени и не поштује? Уместо да их промовише, она их игнорише. Зашто су водитељи ове емисије биле личности које очигледно немају никаквог класичног музичког образовања? Није било никаквих стручних коментара изведених музичких нумера, нити занимљивих детаља из живота композитора. „Морам да будем озбиљан јер водим емисију озбиљне музике.” Овакве речи водитеља мени нису биле ни мало духовите.

И новогодишњи програм РТС-а је био бледа слика и имитација модела који је промовисала Телевизија Пинк пре много година. Ред музике, ред песме, ред недуховитих коментара и тако унедоглед. Некада су мале телевизије имитирале програме РТС-а. Данас РТС имитира програм ТВ Пинка, и то лоше. Морам признати да ТВ Пинк то боље ради од РТС-а. Мени је било некако тужно и непријатно да гледам како лепе и шармантне водитељке РТС-а поскакују кад им се приближе камере глумећи неку „луду забаву”, а по изразима њихових лица се види да им се то баш и не допада. Зашто су морале да глуме статисте и да буду део декора? Зашто РТС нема више поштовања према својим сарадницима и њиховим професијама, а не да их користи као „декорацију”?

Ако не поштујеш себе неће, ни други поштовати тебе.

Предраг Перишић,
драматург

Опрема: Стање ствари

(Политика, 19. 1. 2022)Categories: Преносимо

Tags: , , , , ,

1 reply

  1. Предраже, па зар ниси прометио да је цео шоу у ствари, реклама за Стенвеј клавир?
    Стенвеј је вероватно и спонзор?

    Јован (Суђић) Мехмедовић
    Драгана (Стенвеј) Косјерина

Оставите коментар