Солидарност: Радници у Србији раде највише у Европи – 43,5 сати недељно

Радницима у Србији нису загарантоване достојанствене зараде и радни услови, него умор, брига и најдуже радно време у Европи, оцењује политичка платформа Солидарност

Раднички доручак у Србији (Фото: Драган Јевремовић)

Најновији статистички подаци Евростата показују да радници у Србији раде највише у Европи, с обзиром на то да проведу на послу у просеку 43,5 сати недељно, објавила је политичка платформа Солидарност.

Према Евростатовим прорачунима, у неким европским земљама просечно радно време износи и мање од 32 сата недељно.

Ови подаци, наводи Солидарност, не обухватају додатне послове за које се зна да представљају додатни извор прихода за велики број радника који су потплаћени на редовном послу.

Са друге стране, радницима у Србији нису загарантоване достојанствене зараде и радни услови, него умор, брига и најдуже радно време у Европи, оцењује Солидарност.

Политика: Најдуже радимо за најмању плату

Такође, наводе да се залажу за скраћивање радног времена уз задржавање нивоа плата, као и то да развој економије и привреде морају да осете и они који су покретач и носећа снага развоја.

Како би се то десило, људима је потребно оставити више времена за друштвени, породични, културни и политички живот, наводи Солидарност.

Истиче и да примери у свету показују да је радно време могуће скратити са 40 сати на 35 сати недељно без губитака у продуктивности.

Солидарност тврди да је улога државе у томе кључна и да, уместо субвенција страним компанијама за отварање радних места, треба обезбедити помоћ предузећима како би се прилагодила скраћеном радном времену.

Дејан Бараћ: Да нам живи, живи рад – кад већ не могу радници

То не би била само помоћ фирмама већ и улагање у бољи живот свих људи у Србији, наводе из Солидарности, преноси Танјуг.

Наслов и опрема: Стање ствари

(Политика, 21. 1. 2022)Categories: Вести над вестима

Tags: , ,

Оставите коментар