Федерални суд објавио због чега је Ђоковић депортован из Аустралије

Друго лице на месту министра можда не би укинуло визу господину Ђоковићу. Министар јесте, пише у саопштењу које је јавности понудио на увид Федерални суд

Новак Ђоковић (Фото: АП фото/Дарко Бандић)

Федерални суд Аустралије објаснио је коначно због чега је Новаку Ђоковићу одбијена жалба након што му је министар за имиграције Алекс Хок поништио визу, те је морао да буде депортован из земље.

У одлуци се наводи да је Ђоковић представљао опасност по здравље и ред, јавни интерес Аустралије.

Саопштење, односно детаљно објашњење о свему што је претходило депортацији Ђоковићу понуђено је јавности кроз 106 тачака. У тачки 103 се наводи:

„Озбиљна дебата се водила на тему како приступити министровој изјави о разлозима у овом случају. Не сматрамо да је разрешење те дебате неопходно да бисмо дошли до ставова које имамо. Министар није био дужан да наводи разлоге за одбијање визе, али је то ипак учинио и они су очигледно врло пажљиво састављени. Суд нема сумње да је у вези са питањем од високог јавног значаја, посвећена пажња формулисању разлога у четири дана у којима је министар требало да размотри ствар и доврши и достави разлоге. Треба дати одређену тежину чињеници да није било обавезе давања разлога. Постојала је јасна међусобна повезаност свих делова министрових разлога. Теме охрабрења и опонашања спортског хероја и иконе провлаче се кроз разлоге забринутости за здравље и ред, јавни интерес“, истиче се у саопштењу Федералног суда.

Такође, наведен је још један битан детаљ у читавој причи око депортације Новака Ђоковића из земље у којој је чак у девет наврата освајао титулу Аустралијан опена.

„Парламент је јасно ставио до знања у члану 116 да министар може да поништи визу ако сматра да присуство њеног носиоца у Аустралији може представљати ризик по здравље или ред аустралијске заједнице. Министар овај став има по основама за које се не може рећи да су ирационалне или нелогичне или да нису засноване на релевантном материјалу“, наводи се у саопштењу.

Новак Ђоковић: Изузетно сам разочаран пресудом аустралијског суда

У тачки 105 и 106 је на крају изведен закључак:

„То је став у овом случају. Друго лице на месту министра можда не би укинуло визу господину Ђоковићу. Министар јесте. У притужбама изнетим у поступку није пронађен закључан да је задовољење релативних фактора и коришћење дискреционог права постигнуто и донето незаконито. Као што је Федерални суд рекао на крају расправе у недељу. Суд је био захвалан свим браниоцима и адвокатима на свеобухватним, ченим и јасним поднесцима припремљеним у веома кратким временским ограничењима, као и на економичности и слању усмене расправе. То је значајно допринело способности Суда да се бави овим питањем на време. Потврђујем да је претходно 106 тачака нумерисано у верни примерак образложења пресуде са уваженим главним судијом Алсопом, Бесанком и О’Калаханом“, пише у саопштењу које је јавности понудио на увид Федерални суд.

Поменуте разлоге за депортацију Новака Ђоковића је главни судија Џејмс Алсоп саопштио суду. Он је уз још двојицу судија чинио трочлано веће које је донело једногласну одлуку о томе да се српском и светском асу наложи да мора да напусти земљу.

Мирослав Здравковић: Новак Ђоковић као последњи човек у тениском свету имунизованих робота

 

Подсетимо, агонија Новака Ђоковића у Аустралији трајала је пуних 11 дана и он је у два наврата био заточен у озлоглашеном хотелу „Парк“ у којем су смештени мигранти од којих неки чак и по девет година.

Такође, светском броју један озбиљно је угрожено учешће и на другом Гренд слем турниру пошто је и у Француској за спортске и друштвене догађаје уведена обавезна вакцинација.

Опрема: Стање ствари

(Спутњик, 20. 1. 2022)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , ,

1 reply

 1. Razgovor između granične policije na aerodromu u zemlji zvanoj DOLE ISPOD, i Srpskog tenisera broj jedan na Svetu i Sunčevom sistemu, a zvanog
  MED NOVAK MAX ĐOKOVIĆ , koji je u tom trenutku u ruci držao Srpski pasoš i Srpski reket se odvijao ovako:
  Službeno lice :
  G-dine Đokoviću , zašto ste došli u DOLE ISPOD ?
  Novak odgovara:
  Da igram tenis, i pobedim opet .
  Službeno lice:
  G-dine Đokoviću , imate li vizu za tu igru sa reketom ?
  Novak odgovara:
  Da , evo vam sva dokumenta od vaših vlasti.
  Službeno lice:
  G-dine Đokoviću , vi nenosite BUKAGIJE oko nogu .
  Novak odgovara:
  Ne , ja sam slobodan Srbin , i nikada nenosim to .
  Službeno lice :
  G-dine Đokoviću , mi svi u zemlji zvanoj DOLE ISPOD,
  nosimo već dve pune godine , BUKAGIJE , i nemožemo da se KREĆEMO kako mi hoćemo , gde mi hoćemo a naši najmiliji nemogu da se vrate u svoju zemlju zvanu
  DOLE ISPOD BOGU IZA LEĐA , a sve to zbog nekog virusa, zvanog KO-VIDI , a KO-NEVIDI , a vi se vidim šećete SLOBODNO , bez BUKAGIJA , i niste se dali
  SVOJEVOLJNO , ubosti tri puta u levu ruku sa
  NAJBEST , vakcinom , zvanom FAJZERICOM , i
  po našem OSTRVSKO-OSTRVLJENOM , nepisanom
  zakonu-zaklonu , mi vam ODUZIMAMO , našu predhodno odobrenu vizu , JEDNOSTAVNO jer vi
  NENOSITE BUKAGIJE .
  Šta će reći naš NAROD , kojem smo već odavno oko nogu stavili BUKAGIJE , i oni se LEPO na to NAVIKLI,
  ako vas SlobodnošetajućegSrbina , pustimo u ovaj
  KOKOŠARNIK , u kome svi nemogu da KAKE , kako oni hoće.
  Zato , hajte vi tamo se vratite , i DOBRO razmislite
  dali vam se isplati ŽIVETI , bez BUKAGIJA.

Оставите коментар