РИК: Ако грађанин болује од короне, чланови гласачког одбора обављају све радње за гласање на референдуму испред његових улазних врата

Републичка изборна комисија донела Упутство о гласању на референдуму у условима епидемије

Извор: НСПМ

Републичка изборна комисија (РИК) донела је упутство за спровођење гласања на референдуму о измени Устава расписаном за 16. јануар 2022. године у условима епидемије короне, саопштено је вечерас из Скупштине Србије.

Упутством је одређен начин чишћења и дезинфекције гласачког места које мора бити очишћено, дезинфиковано и проветрено најмање 24 часа пре дана гласања, дефинисана је процедура током гласања као и услови заштите од короне, а утврђена су и правила за гласање ван гласачког места.

Пре, током и по завршетку гласања потребно је што чешће проветравати просторију у којој се налази гласачко место, дезинфиковати радне површине и места на којима се налазе паравани за обезбеђивање тајности гласања, а нарочито хемијске оловке које су на местима за гласање на располагању гласачима, наведено је у Упутству.

Размак између паравана за обезбеђивање тајности гласања мора да буде најмање један и по метар, а ако неки грађанин гласању приступи без заштитне маске, члан гласачког одбора који је задужен да рукује УВ лампом предаје му заштитну маску и стара се о томе да је правилно намести на лице.

На гласачком месту треба обезбедити размак од најмање једног и по метра између чланова гласачког одбора као и свих других лица која имају право да бораве на гласачком месту – гласачи, овлашћени посматрачи, чланови РИК или изборне комисије јединице локалне самоуправе, представници медија.

Чланови гласачког одбора који утврђују идентитет гласача и рукују изводом из бирачког списка дужни су да носе заштитне рукавице које треба повремено да дезинфикују и по могућности, мењају.

Гласач је дужан да привремено скине заштитну маску док му се не утврди идентитет на основу одговарајућег идентификационог документа.

Предвиђена су у правила за гласање ван гласачког места, која подразумевају да је лице које прима о томе обавештење дужно да гласача упита о разлогу због којег неће гласати на гласачком месту, односно да ли је оболео од короне.

Ако грађанин болује од короне, има симптоме те болести или му је одређена мера карантина, чланови гласачког одбора све радње за гласање обављају испред улазних врата стана односно куће у којој борави особа која гласа.

Гласач оболео од короне не сме да има директан контакт са гласачким материјалом и може да гласа искључиво уз помоћ помагача који уместо њега преузима и предаје гласачки материјал повереницима гласачког одбора, укључујући и одговарајући идентификациони документ, наведено је, између осталог, у упутству РИК.

Опрема: Стање ствари

(Бета/НСПМ, 8. 1. 2022)Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

1 reply

 1. чланови гласачког одбора
  помагачи
  повереник гласачког одбора
  лице које прима
  овлашћени посматрач
  чланови РИК-а
  члан медија
  члан који рукује УВ лампом
  члан који проветрава
  члан за дезинфецију

Оставите коментар