Милош Ковић: Ослобођење и уједињење морају да буду наш главни стратешки циљ

Само наше постојање за неке суседне земље представља проблем. Потребно је да то схватимо и да научимо да, као историјски народ дугог памћења, планирамо на дуже стазе, истакао проф. Ковић

Милош Ковић (Фото: С. Гарић)

Историчар проф. др Милош Ковић честитао је Дан Републике Српске.

Тридесет година у савременој историји, која има изразито убрзан ритам, представља сразмерно дуг период. Толико издржати, па чак и ојачати, под таквим притисцима, огроман је успјех и подвиг. Републици Српској желим да сваки сљедећи рођендан прослави у све већој слободи и снази.

Да ли очекујете наставак притисака или се ради о фарси, с обзиром на отупелу оштрицу западних сила?

Западне силе су, заиста, све слабије, док су Русија и Кина све јаче. То је процес који може брзо да нам донесе слободу, али може и да потраје. Не бих потцијенио ниједну пријетњу западних сила и био бих спреман на повремена тактичка попуштања. Али ми би требало да будемо као вода, која увијек нађе свој пут. Видјели смо и испратили на онај свијет много великих сила током наше дуге историје. Нека царства смо и својеручно срушили. Ми знамо свој циљ и зато нема разлога да одустајемо нити да се предајемо.

Ко руши БиХ – Бакир Изетбеговић, Милорад Додик или страни фактор?

Запад већ дуго покушава да за своје интересе искористи исламисте – од Авганистана, преко Босне и Косова, до Ирака и Сирије. Чак ни катастрофа од 11. септембра 2001, нити недавно понижење у Авганистану нису им били довољни да науче стару лекцију о тиквама које ће им се увек обијати о главу.

Да ли су могуће санкције Републици Српској или би то значило подјелу БиХ?

Како рекох, не бих потцијенио ни једну пријетњу која долази са Запада.

РСЕ: Немачка од ЕУ тражи санкције за званичнике РС, Мађарска против

Шта мислите да значи помоћ мађарског премијера Виктора Орбана?

Прагматичну политику од које би и Српска и Србија могле да имају велику корист.

Колико је битно српско јединство и да ли га видите?

Ослобођење и уједињење морају да буду наш главни стратешки циљ. Слично Израелу, окружени смо непријатељским земљама које нас, упркос нашој жељи да живимо у миру, неће оставити на миру. Само наше постојање за неке сусједне земље представља проблем. Потребно је да то схватимо и да научимо да, као историјски народ дугог памћења, планирамо на дуже стазе, које превазилазе животни вијек једног нараштаја.

Милош Ковић: Ваља нам служити истини, а не окупаторима

Каква је тренутно ситуација на Филозофском факултету и вашим избором у звање редовног професора?

Моја судбина, питање да ли ћу бити, упркос научним резултатима, протjеран са Филозофског факултета у Београду, нема превелики значај. Јавност је, уосталом, рекла своје, а и Ректорат Универзитета се недавно умешао да би одбранио академска правила и законитост. Овде се, међутим, води много већа борба за историју. Тржиште школских уџбеника, семинари за наставнике, све је то већ одавно у њемачким рукама. Изненађујући број мојих колега у томе учествује, при чему прихватају хашку интерпретацију српске историје по којој су Срби, народ три пута подвргнут геноциду само у 20. веку, у ствари свесно изазивали ратове и вршили геноциде над другим народима. Објективну науку заменила је ратна НАТО пропаганда, која има за циљ да оправда уништење српског народа у Крајини, Сарајеву, на Косову и Метохији, али и да припреми нове крсташке походе Запада на Блиски исток и Русију. Томе се треба супротстављати свуда и на сваком месту. Шта су моји судски процеси због деликта мишљења или протеривање са факултета у поређењу са жртвама које је поднео и подноси мој народ у Српској и Федерацији БиХ, Хрватској, на Косову и Метохији? Зашто бих ја кроз ово одсудно вријеме, у коме мој народ страда, прошао неокрзнут.

С. Рајковић

Опрема: Стање ствари

(Вечерње новости/Искра, 10. 1. 2022)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , , , , , , ,

6 replies

 1. Свака част. Овај човек не глуми, а ја спознах сад. За председника?….овако растсрзани квинслинзима,ко???кога. Сме ли ико да да предлог како изабрати човека који ће изаћи свим пропалицама на црту? Треба нам вођ,као Карађорђе некад, прост,поштен са мачем у руци. Да сече и одсече рак ране. Иначе без Којекуде нема нам помоћи. Превише смо се разболели. Хајте умни народе,а ође вас прегрш има….умујте! А остали на молитву,да Богу буде угодно(и ја ту спадам).
  ХРИСТОС СЕ РОДИ БРАЋО И СЕСТРЕ

  10
  2
 2. oslobodjenje da, ali ne od komsija, vec od Anglo-Saksonaca prvenstveno i od njihovih derivata, koji su takodje okupirani ! od 1981 sorabijom vlada MMF, a od 2002 ECB, sorabija nema monetarni suverenitet, ko ne moze da stampa pare za svoj budzet, on ih otima od srednje klase i pozajima od Zapada i Kine, na racun resursa, teritorije i u krajnjoj liniji unuka, koji se ne isele, a malo ce ih ostato ovde na udbaskoj propagandi ugrozenosti od Rvata, Aljbanaca, Crnogoraca, ne pljackaju me oni, porez na imovinu mi uzuma S.Mali, za zapadne Sluzbe, Banke, a nesto ostane i za njega i bratiju na vlasti. Kvaziudbaski nacionalizam o komsijama je pravan za patriotsku pljacku mog dzepa ! a onda sa otetim rezim pravi BGD na Vodi, koji ne proizvodi nista, povecava potraznju za strujom, pa meni koji ne kupujem, i vecini, rasli svi inputi, da bi banda prala pare ?

  9
  1
 3. Ако смо већ по несрећи република, онда проф. Ковић понајвише заслужује да буде њен председник, и то последњи пре него што вратимо круну. О томе којој бисмо личности ставили круну на главу може и мора да се дискутује, јер не видим главног претендента као српског краља. Али, професор Ковић је неспорна величина данашњиџе.

 4. Ја сам за уједињење свих српских земаља које су нам неправедно одузете. Треба вратити све на границе које би Србија имала под војводом Мишићем, да алави регент није желео велику земљу!
  Вратиће се све српске земље једог дана, и српско приморје и српеке западне крајине и јужна стара Србија!

 5. Ја сам за повратак свих окупираних српских територија на тлу бивше Југославије под једну, српску заставу! Враћање српског примоја, српских западних крајина, српске Старе Србије . Даће драги Бог да тако и буде како је војвода, победник у Великом рату Мишић хтео и говорио регенту Александру, који је из чисте сујете хтео велику државу и није послушао мудрог војводу,, те је цео српски народ увео у незапамћену трагедијеу!

 6. “Овде се, међутим, води много већа борба за историју. Тржиште школских уџбеника, семинари за наставнике, све је то већ одавно у њемачким рукама. Изненађујући број мојих колега у томе учествује, при чему прихватају хашку интерпретацију српске историје по којој су Срби, народ три пута подвргнут геноциду само у 20. веку, у ствари свесно изазивали ратове и вршили геноциде над другим народима.”

   Treba li se onda cuditi sto ucimo falsifikovanu staru srpsku istoriju kada nam se servira ovakva verzija moderne, a koju smo sopstvenim ocima gledali? Nazalost, ‘iznenadjujuce’ je da jos uvek nemamo ni jednog ‘oficijelnog’ istoricara da pomene I taj falsifikat.

  “Чак ни катастрофа од 11. септембра 2001, нити недавно понижење у Авганистану нису им били довољни да науче стару лекцију о тиквама које ће им се увек обијати о главу.”

   Nadam se da ovakve naivnosti nece biti u izucavanju srpske istorije.

Оставите коментар