Амстердам: Воденим топовима и псима на демонстранте против мера затварања

Број новозаражених корона вирусом постепено се смањује у Холандији, која је увела мере закључавања у новембру и додатно их пооштрила током празника

Извор: edition.cnn.com

АМСТЕРДАМ – Интервентна полиција са пендрецима и штитовима користећи водене топове и псе сукобила се данас са хиљадама демонстраната који су протестовали у Амстердаму против мера затварања које је увела холандска влада.

Локалне власти су, наиме, забраниле протест, наводећи да полиција има индиције да су поједини демонстранти спремни на насиље, пренео је АП.

Хиљаде људи се окупило на Тргу музеја у Амстердаму како би се успротивиле мерама и вакцинацији против ковид-19 упркос забрани групних окупљања широм земље, пренео је британски дневник „Сан”.

Градоначелница Фемке Халсема издала је хитну наредбу полицији да растерају демонстранте, који су се потом повукли у оближње улице.

Пре доласка полицајаца неки учесници су у близини Ван Гоговог музеја развили транспарент на којем је писало „Мање репресије, више пажње”.

Група људи у белим комбинезонима и са белим маскама носила је више транспарената међу којима и онај на коме је на једној страни писало: „Не ради се о вирусу, већ о контроли”, а на другој: „Слобода”, преноси Танјуг.

Заоштравање антиковид мера у Холандији

Полиција је употребила водене топове и псе како би растерала окупљене, а поједине активисте је тукла пендрецима.

На једном снимку се види како полицајац удара жену по глави својим штитом. На другом снимку пас је зарио зубе у руку демонстранта и вукао га по земљи.

Демонстрације су одржане истог дана када је холандска полиција саопштила да ће предузети мере због све већих захтева везаних за њихов рад.

Представници синдиката полиције, међутим, поручили су да ће интервентне јединице наставити да раде ако буде потребно.

Број новозаражених корона вирусом постепено се смањује у Холандији, која је увела мере закључавања у новембру и додатно их пооштрила током празника.

У оквиру локдауна затворене су све продавнице изузев оних које продају основне животне намирнице, али и барови, ресторани и музеји, позоришта и биоскопи.

Опрема: Стање ствари

(Политика, 2. 1. 2022)



Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , ,

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading