Њујорк тајмс: САД бомбардовале погрешне мете на Блиском истоку и усмртиле хиљаде цивила

Истрага Њујорк тајмса показала и да је званични број цивилних жртава „драстично смањен“ у односу на реалан број

Извор: НСПМ

Нова документа из Пентагона показују да су ваздушни напади САД на Блиском истоку били засновани на „мањкавим обавештајним подацима“ и да је то резултирало хиљадама цивилних жртава, укључујући и децу, објавио је Њујорк тајмс.

Лист је причу објавио на основу 1.300 поверљивих докумената, односно извештаја о цивилним жртвама. Влада је тврдила да су бомбардовани прецизни циљеви, преноси Глас Америке.

„Ниједан извештај не показује да је уследила истрага о одговорности или нека дисциплинска мера“, пише Њујорк тајмс.

Истрага Тајмса је показала и да је званични број цивилних жртава „драстично смањен“ у односу на реалан број.

Тајмс пише да војска пре напада мора да смањи ризик од погибије цивила на минимум. Али, обавештајни подаци могу бити мањкави, па се рецимо на снимку зграде која је потенцијална мета, не види да ли у њој има људи.

Један од случајева је бомбардовање у Сирији јула 2016. године. Америчке специјалне снаге мислиле су да бомбардују мете Исламске државе на северу земље. Званично је саопштено да је погинуло 85 бораца Исламске државе, да би се испоставило да је у ствари погинуло 120 фармера и мештана.

Други пример је бомбардовање у Ираку у новембру 2015, када је један човек уочен да „носи тежак предмет“ до позиције Исламске државе. После је утврђено да је „предмет“ у ствари било дете, које је убијено у ваздушном нападу.

Пентагон: Цивили у Кабулу убијени грешком, али није прекршен закон

Последњи у низу напада догодио се ове године у Кабулу, када је дроном погођена кућа у којој је страдало десет цивила, укључујући и децу.

Портпарол америчке Централне команде Бил Урбан рекао је да се грешке дешавају, упркос најбољој технологији на свету.

„Трудимо се да учимо на грешкама. Радимо на томе и да их избегнемо. Жалимо због страдања невиних људи“, казао је за Њујорк тајмс.

Америчко бомбардовање мета на Блиском истоку интензивирано је у последњим годинама администрације Барака Обаме. Обама је тада представио нови приступ познат као „најпрецизнији ваздушни напад у историји“, како би се цивилне жртве свеле на минимум.

Нова технологија омогућавала је да се уништи један део куће, а да други остане нетакнут, саопштио је тада Пентагон.

Али, САД су извеле више од 50.000 напада у протеклих пет година у Авганистану, Ираку и Сирији и прецизност је била много мања од најављене.

Новинари Тајмса, наводи се, посетили су више од 100 погрешно погођених мета и интервјуисали преживеле, као и америчке званичнике. Документе из Пентагона добили су на основу захтева о слободном приступу информацијама.

Опрема: Стање ствари

(Глас Америке/НСПМ, 19. 12. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

Оставите коментар