САД: Асошијетед прес присиљен да исправи лажну вијест о ивермектину

Агенција АП првобитно тврдила да је 70% позива Центру за спречавање и лијечење тровања у Мисисипију долазило од људи који су користили ивермектин, а прави број је 2%

Фото: NurPhoto via Getty Images

(Summit News, 8. 9. 2021)

Асошијетед прес био је присиљен да објави исправку пошто је у својој вијести лажно тврдио да је 70 посто позива Центру за спречавање и лијечење тровања у Мисисипију долазило од људи који су користили ивермектин за лијечење ковида.

Испоставило се да је прави број 2 посто.

„У чланку објављеном 23. августа 2021, о људима који користе сточни лијек за лијечење ковида, Асошијетед прес је на основу података Министарства здравља Мисисипија погрешно јавио да је 70 посто позива Центру за спречавање и лијечење тровања у Мисисипију долазило од људи који су узимали ивермектин за лијечење ковида-19. Државни епидемиолог др Пол Бајерс изјавио је да је број позива (Центру за спречавање и лијечење тровања у Мисисипију) поводом ивермектина био око 2 посто. Од тих позива поводом ивермектина, 70 посто су чинили случајеви кад су људи узимали верзију лијека за животиње.“

Извор: Снимак екрана

Изворну вијест пренијео је и амерички Национални радио (НПР).

Ролингстоун и друга пропагандна гласила објавили су још једну лажну причу да су болнице у Оклахоми толико „претрпане“ пацијентима „предозираним“ ивермектином да нису имале простора за лијечење пацијената с повредама нанесеним ватреним оружјем.

Испоставило се да је у питању потпуна бесмислица, послије чега су били принуђени да објаве дугачко „ажурирање“ свог пропагандног уратка.

С енглеског посрбило, скратило и приредило: Стање ствариCategories: Посрбљено

Tags: , , ,

Оставите коментар