Суд у Ваљеву обуставио истраживање литијума, канадска компанија мора да заустави радове

Покрет “Марш с Колубаре” затражио је од државе да се заустави истраживање литијума и бора у њиховом крају

Фото: CC0/Pixabay

Канадска компанија “Еуро литијум Балкан” мораће привремено да обустави радове на истраживању литијума и бора јер је Основни суд у Ваљеву донео меру о забрани тих активности, усвајајући тако захтев грађана који су пред Министарством рударства покренули поступак да се тој компанији не продужи дозвола за истраживање на овом подручју.

На првом, прошломесечном протесту Народног покрета “Марш с Колубаре”, који је одржан у једном од ваљевских села где постоје пробне бушотине за истраживање литијума, најављено је да ће се „борба против рудника“ водити и институционално, а Сретен Ђорђевић, правни заступник овог покрета и мештана који сматрају да су истраживањима угрожени, каже да је “прва битка добијена”, пише Блиц бизнис.

„Наиме, Основни суд у Ваљеву донео је решење о привременој мери забране рударско-геолошке активности на подручју ваљевског и мионичког басена компанији „Еуро литијум Балкан“, због тога што смо указали на одређене незаконитости у њиховом пословању и започели одговарајуће поступке пред Министарством рударства којим тражимо да им се не продужи одобрење за истражне радње, јер за то имамо ваљане правне аргументе“, каже Ђорђевић додајући да иако је ваљевски суд донео привремену, а не правоснажну меру, „то не одлаже њено извршење“.

Покрет “Марш с Колубаре”, у којем је више од 400 мештана ваљевских села на потезу од Лукавца до Шушеоке, затражио је од државе да се заустави истраживање литијума и бора у њиховом крају, указујући на резултате анализе воде које је радио Институт за хемију, технологију и металургију Универзитета у Београду. Резултати су показали да је вода у њихових неколико бунара, у које се излио садржај из истражних бушотина, вишеструко загађена и неупотребљива за било шта.

Мештани села Лукавац код Ваљева на протесту затражили хитну обуставу истраживања литијума

Реч је о узорцима воде који су узети код бушотина број 4 и 22 у селима Шушеока и Лукавац, као и из бунара Цветка Јовановића, Драгана Тадића и Радивоја Јовановића, који живе у њиховој близини. Анализа је показала да је вода коју користе домаћинства оптерећена изузетно високим концентрацијама бора, натријума и гвожђа.

„Резултати анализе Института за хемију, технологију и металургију показали су да су количине бора у свим посматраним узорцима воде веће од 10 до 100 пута. Граничне вредности овог елемента у пијаћој води по стандардима ЕУ су 1.500 микрограма по литру, а у бунарској води Драгана Тадића у Шушеоки измерена концентрација бора износи 7.322 микрограма. У узорку воде узете из баре поред бушотине број 22 у Лукавцу, концентрација бора је 107.900 микрограма по литру. Према усвојеним стандардима, вода у природи која се класира у воду прве категорије не сме имати концентрацију бора већу од 300 микрограма, а вода најлошијег квалитета, пете категорије, има концентрацију овог елемента преко 2.500 микрограма по литру, па се воде које припадају овој класи не могу се користити ни у једну сврху“, стоји у извештају Института за хемију, технологију и металургију, преноси Блиц бизнис.

Иначе, компанија “Еуро литијум Балкан” је за подручје “Ваљево-Мионица”, на којем се налазе ова села, од Министарства рударства и енергетике истражно право за литијум и бор добила 2015. године. Први рок им је истекао пре три године, након чега им је одобрен продужетак, а други рок последњег дана октобра ове године, али је компанија, како сазнаје “Блиц”, аплицирала код Министарства за наставак истражних радњи. Право за истраживање литијума за подручје “Ваљево север” истиче им у јуну следеће године.

Опрема: Стање ствари

(Спутњик, 6. 12. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , ,

Оставите коментар