Доника Гервала: Косово ради на новим признањима

Ради се на признањима тзв. Косова и на новим континентима али и са пет земаља Европске уније, у којима земљама има помака, осим једне, рекла тзв. министарка спољних послова и дијаспоре 

Фото: Википедија

ПРИШТИНА – Министарка спољних послова и дијаспоре Доника Гервала је у Одбору за спољне послове рекла да Приштина ради на новим признањима тзв. Косова.

Према њеним речима, ради се на признањима тзв. Косова и на новим континентима али и са пет земаља Европске уније, истакнувши да у овим земљама има помака, осим једне земље, преноси Коха.

Она је даље говорила о “Отвореном Балкану”, рекавши да Косово никада није добило званичан позив.

По питању чланства у међународним организацијама, она је рекла да имају јасну формулисану стратегију и да су веома пажљиво радили на чланству.

Доника Гервала (Фото: Нова С)

“Ако имате детаљних питања, замолила бих вас да одржимо састанак без присуства медија јер се бојим да не нарушим процесе. Имамо јасно заоштравање језика Србије и Русије. Као Косово, били смо врло јасни у упознавању наших суседа и партнера о језику који користи Србија у последње време. На дневном реду је било потписивање регионалних споразума о саобраћају са личним картама, али су блокаде Србије спречиле тако нешто. Србија уопште није спремна да дозволи било ком грађанину да уђе у Србију са личном картом“, наводи се у саопштењу.

Она је рекла да се кроз иницијативу “Отворени Балкан” покушава направити паралела не само са ЕУ, већ и са Берлинским процесом.

“Ми смо јасно рекли да не траже алтернативе чланству у ЕУ, нити иницијативама које се више преносе од уста до уста. Република Косово никада није добила никакав опис о томе шта је Отворени Балкан и чак није добила званичан позив да буде део њега осим онога што је изјављивано”, рекла је она.

Опрема: Стање ствари

(Косово онлајн/НСПМ, 30. 11. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

Оставите коментар