Јужне вести: Председник Србије раније најавио 5.000 евра, сада обећава 300.000 динара за свако прворођено дете

Од почетка 2022. године држава Србија ће издвајати 300.000 динара за свако прворођено дете

Извор: Јужне вести

За прворођено дете из републичког буџета ће од 1. јануара родитељима уплаћивати 300.000 динара, уместо досадашњих 100.000, рекао је председник Србије Александар Вучић. У наредном периоду ће одлучити, најавио је, и о значајним повећањима за друго дете, али и о мерама које ће мотивисати студенте да не беже од рађања деце.

Иако је крајем јула предлог Вучића био да се давања за свако рођено дете увећају на 5.000 евра, ту цифру није поменуо у причи о новим мерама за побољшање наталитета у земљи. Тако ће од почетка 2022. године држава издвајати 300.000 динара за свако прворођено дете.

Имајући у виду да полако нестајемо као нација, да нас је све мање, да подаци говоре да је стопа родности у нашој земљи тек нешто више од 1,5, а потребно нам је за просту репродукцију 2,15 и то је веома сложен проблем. Без обзира на то што је усвојен буџет у Народној скупштини Србије, желим да кажем да ћемо ми од 1. јануара за свако прворођено дете, уместо досадашњих 100.000 динара, одмах уплаћивати 300.000 динара – рекао је Вучић.

Свестан је, каже, да тај новац неће решити све проблеме, па најављује да ће бити комбинован са другим мерама. На конференцији за новинаре рекао је и да ће бити значајног увећања новца посебно за рађање другог детета, јер сматра да је друго дете „нека врста прекретнице“. Те мере ће бити објављене у наредних 15 дана.

„Мотивација за студенте да не беже од рађања деце“

У поређењу са другим нацијама изгубимо читаву генерацију, јер данас мајке рађају прво дете просечно у 30. години, рекао је председник, па најавио да ће мотивисати студенте да не беже од рађања.

Фото: Depositphotos/Оsons163

Управо због тога и покушаћемо да мотивишемо студенте, и даме и мушкарце, да не беже од рађања деце. И за студенте одмах доносимо меру да, уколико девојка или жена затрудни, роди дете, да за њу не важе испитни рокови, исто тако и за мушкарца који је студент, да су они положили године, али да ћемо одредити рокове да за обичне факултете морају да их заврше до 26. године и рачунаће се као да су их редовно завршили и у року, а за Медицински факултет до 28. године – каже Вучић.

Истиче да ће тако направити другачије социјално окружење за младе, па они неће мислити да су уништили своју каријеру тиме што су одлучили да се остваре као родитељи. О овом предлогу ће се, каже, наредних недеља причати у Скупштини.

Најавио је и да ће држава бесповратно давати учешће за станове младим брачним паровима, а својина ће се водити на мајку. Овом мером каже да желе да мотивишу младе људе да раније изађу из родитељских кућа и станова.

Подсетимо, након председникове најаве од 5.000 евра реаговало је удружење Маме су закон. Из тог удружења су навели да се након трогодишње примене Закона о финансијској подршци породици са децом, може закључити да код породица са више деце новац не игра главну улогу.

Опрема: Стање ствари

(Јужне вести, 24. 11. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

Оставите коментар