Свештеник Владимир Вукашиновић: Славу славити без већих окупљања, верници да носе маске у цркви

Ковид нас је вратио у суштинске оквире, јер крсна слава јесте слава једног дома, једне породице, и њихових најближих, а није повод за нека масовна окупљања, оценио старешина цркве Ружица на Калемегдану 

Фото: CC0/Википедија/Горан Анђелић

Сезона слава у Србији је увелико почела, а у недељу је био Аранђеловдан, друга најчешћа слава код Срба. Многи домаћини су у дилеми да ли треба да славе славу и треба ли да зову своје пријатеље, познанике и родбину у свој дом.

„Корона нас је вратила у изворне и суштинске оквире, јер крсна слава јесте слава једног дома, једне породице и њихових најближих рођака и пријатеља, а није повод за нека масовна окупљања, објашњава Владимир Вукашиновић, старешина цркве Ружица на Калемегдану.

Вукашиновић је за РТС објаснио да без обзира на пандемију живот мора да се настави, а да живот који се наставља није само економски и привредни него је и духовни, културни, идентитетски у оквиру којег спада и прослављање крсне славе.

Навео је да, поштујући све мере које су прописане, верници сада славе славу у својим домовима, где је све сада скромније и сведеније.

„Ковид нас је некако сада вратио у изворне и суштинске оквире, јер крсна слава јесте слава једног дома, једне породице, и њихових најближих рођака и пријатеља, а није повод за нека масовна окупљања, како је умело да буде у оним годинама и деценијама када су се наши људи враћали прослављању крсне славе“, оценио је Вукашиновић.

Свештеник Владимир Вукашиновић (Фото: Рајко Ристић/РАС Србија)

С друге стране, додаје, крсна слава се слави и у храмовима, људи доносе своје колаче или им долази свештеник у дом и поштују све мере које су предвиђене.

Порука цркве је, каже, да се породица тог дана окупи око славске свеће, пререзаног и благословеног колача и жита.

„То се не тиче само живих чланова породице, саставни део прослављања крсног имена је и молитва за покојне чланове породице и за будуће, благосиљају се породице, парови да добију децу, то је неки епицентар породичног живота“, рекао је свештеник.

Такође, како је казао, у свим храмовима Српске православне цркве, верници за тај дан доносе колаче и црква се труди да се све епидемиолошке мере испоштују.

„Свака ситуација у којој се људи нађу увек има две стране. И ова страшна пандемија нас је вратила себи на различите начине један је од њих смо поменули, а други је да некако мало застанемо, размислимо о смислу и сврси живота.

Поводом предстојећег поста, свештеник Владимир поручује и да се Свето причешће не прекида, јер како је казао „ми дубоко верујемо да нико не може од светог причешћа да се зарази”.

Епископ бачки Иринеј: Свето Причешће – извор здравља или извор болести?

Подсетило нас је на обавезу да размислимо и о другом, јер некако када причамо о овим заштитним мерама неко то често посматра из угла, дозволите да га назовем себичног, егоистичног, јер не знамо да заштитимо себе, бојимо се за сопствени живот“, нагласио је Вукашиновић.

Истакао је и да је основни мотив и да то црква подвлачи и учи људе брига за другог и да штитећи, носећи маску први разлог мора да буде брига за оног кога можемо да заразимо и да то спречимо. „Љубав је та на шта нас све подсећа“, поручује Вукашиновић.

Додао је да људи желе да сачувају онај духовни живот који су водили и покушавају да се снађу у овом времену али да постоје и екстреми који сматрају да је религиозност довољна да би се заштитили од пандемије.

„Ми их опомињемо и учимо да је религиозност саставни и неопходни део имунитета, али да морамо да поштујемо и да се ослањамо на оне здравствене мере и препоруке које су нам дате и том неком смислу речи пастирству учимо наш народ“, навео је Вукашиновић.

Такође, рекао је и да се литургије одржавају и даље и уз поштовање мера и подсетио и замолио вернике да носе маске.

Протојереј Андреј Ткачов: Дошао си у храм са маском? Иди па са маском седи код своје куће!

Вукашиновић је објаснио да пост није намењен уништавању људског здравља, него ојачавању и да верници знају да црква не даје нека општа упутства, већ да свако има свог свештеника, духовника и да ће они ће разговарати да у складу са сопственим здрављем и стањем прилагоде предстојећи пост.

„Ја сам прележао ковид и знам многе који су прележали, пост нас је ојачао, није нас ослабио. Често се позивамо на резултате научних истраживања који показују да је религиозност повезана с имунитетом и да интензивна вера и практиковање духовног живота јачају људски имунитет. Зато треба да постимо“, сматра Вукашиновић, преноси РТС.

Наслов и опрема: Стање ствари

(Политика, 19. 11. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , , ,

6 replies

 1. Да носе верници маске у цркви и стоје пред олтаром скривена лица као пљачкаши?!? Срамота, маловерни! Наши гркомани новотарци у мантијама покушавају да нас заразе хистеријом грчког епископата који је позвао државу да проверава на улазима у храмове јесу ли се верници вакцинисали и имају ли ковид-аусвајсе !!! Таква „вера“ је издаја вере светосавске, увијена у сладуњаве лажи о бризи за друге! Запрети им, Саво Свети!

  48
  5
 2. То личи на неку врсту јереси.

  28
  5
 3. Ништа чудно од некога ко је оптужен за силовање, а није ни одговарао ни пред световним, ни пред црквеним судом. Дошло време да се одужи својим „добротворима“.

  Иначе, владавина ове наказне и сатанистичке власти се заснива на постављању добоко компромитованих људи на најзначајније функције. Такви су спремни све да ураде како би се одужили газдама које су их спасиле букагија, јер су заувек уцењени – увек може да се извуче нешто из фиоке.

  17
  3
 4. Слава Господу Богу! Мир људима. Ове године славили како могли, а догодине како хтјели и умјели. Сваки дом Србски, нека је Храм Божији. На Крсну Славу се не позива. Ко дође, добродошао је.

  Христос рече: „Нека буде према вјери твојој!“

  20
 5. Једина правоверна контра мера јесте, да верници не одлазе у храмове,
  већ да се моле у својим становима и кућама.
  Својевремно је то саветовао и пок. Патријарх Павле, на јутарњим Литургијама
  које је служио у згради Патријаршије.
  Говорио је:
  “Када вам наши непријтељи буду онемогућили да идете у храм Божији, молите се
  у својим кућама!“

  28
  2
 6. А да онда откажемо и долазак свештеника у кућу?А?Па нека ти дају онај за кога пропагираш!

  16

Оставите коментар