У Северној Македонији нема довољно струје, Влада прогласила кризно стање у трајању од 30 дана

Уредбу о проглашењу кризног стања у снабдевању електричном енергијом Влада је донела на основу процене Комисије за праћење снабдевања електричном енергијом да постоји ризик од кризне ситуације

Скопљу прете рестрикције струје (Фото: Никола Тркља)

СКОПЉЕ – Влада Северне Македоније прогласила је кризно стање у снабдевању струјом у трајању од 30 дана, изјавио је министар економије Крешник Бектеши.

Бектеши је данас рекао да је одлука донета на основу процене да постоји ризик од несташице електричне енергије, због ограничених капацитета македонске производње и повећаних цена струје на страним тржиштима.

Швајцарска и Аустрија страхују од дуготрајног нестанка струје

„Једина мера која произлази из одлуке о проглашењу енергетске кризе јесте убризгавање новца у државне енергетске компаније ради стабилизације ситуације на тржишту струје и обезбеђења стабилног снабдевања”, рекао је Бектеши новинарима, преноси Бета.

Навео је да ће држава интервенисати буџетским средствима ради повећања ликвидности Електрана Северне Македоније и преносног система МЕПСО, и због увоза струје у случају евентуалних хаварија у електранама.

Политика: Нова фаза европске енергетске кризе – у Шпанији јагма за фењерима

Уредбу о проглашењу кризног стања у снабдевању електричном енергијом Влада је донела на основу процене Комисије за праћење снабдевања електричном енергијом да постоји ризик од кризне ситуације због недостатка струје и стања на тржишту.

Наслов и опрема: Стање ствари

(Политика, 9. 11. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

Оставите коментар