Аљбин Курти: Србија као нацистичка Немачка, може изазвати Трећи балкански рат

Ако проверите цифре о новцу који је у Србији утрошен на име војних трошкова, видећете да последњих година вртоглаво расту. За кога све то купују, упитао премијер тзв. Косова 

Аљбин Курти (Фото: AP Photo/Visar Kryeziu)

Косовски премијер Аљбин Курти оптужио је Владу Србије да прети започињањем новог Балканског рата не би ли извукла уступке Запада.

Курти је у интервјуу за Дејли телеграф оптужио председника Србије да се понаша као „Немачка између два светска рата“.

Он упозорава да би недавне кризе на Косову и у Босни и Херцеговини могле да ескалирају ако га западне владе не схвате озбиљно.

Србија је, пише у тексту, „у септембру распоредила војнике на границу са Косовом, а етнички Срби који су протестовали сукобили су се са косовском полицијом на Северу прошлог месеца“.

Раније ове недеље, како се додаје, високи представник УН у Босни и Херцеговини упозорио је да је Дејтонски мировни споразум из 1995. близу колапса.

Приштина: Активности на развоју војске тзв. Косова не престају

„Мислим да је дефинитивно опасније него раније, желе да се понашају као да су Немачка између два светска рата: ‘Ако нећете да нам удовољите, изазваћемо још један’. Зато што су направили једну рунду деведесетих. Ако проверите цифре о новцу који је у Србији утрошен на име војних трошкова, видећете да последњих година вртоглаво расту. За кога све то купују“, упитао је Курти.

Он је казао и да чињеница да то говори „врло мирно” је зато што је то “предвидео месецима и годинама раније“.

„То је рационална анализа, а не емоционална“, рекао је Курти.

У тексту се даље наводи да је буџет Србије за одбрану порастао за око 70 одсто на око 1,5 милијарди долара (1,11 милијарди фунти) годишње од 2015, што је чини највећим војним „трошаџијом“ на Западном Балкану.

Увелико је Србија, додаје се, модернизовала своје ваздухопловство и купила беспилотне летелице, авионе и противваздушне одбрамбене системе од Русије и Кине.

Косовске безбедносне снаге купују хеликоптере

Наводи се и да је Вучић негирао да се припрема за рат и бранио је право своје земље да купује оружје где жели.

Али, наводи Дејли телеграф, „комшије кажу да је јачање војске праћено политиком конфронтације и ратоборном политичком реториком о уједињењу „српског света“ забрињавајуће подсећа на развој ратова у Хрватској, Босни и на Косову 1990-их година прошлог века.

„Косовски званичници инсистирају да је та политика произвела међусобно повезане кризе у целом региону које су осмишљене да изазову хаос и присиле Запад да прихвати повећање утицаја и моћи Београда у суседним бившим југословенским републикама“, стоји у тексту Дејли телеграфа, пренео је Б92.

Опрема: Стање ствари

(Спутњик, 5. 11. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

Оставите коментар